03 Март, 2024
0.0265

Разлики во вкусот, изгледот и составот: Компании продаваат храна со помал квалитет во Источна Европа

Објавено во: Економија 18 Февруари, 2017

Добивај вести на Viber

Големите компании продаваат повеќе квалитетна храна во Австрија, отколку во Унгарија, иако се очекува да биде иста, обвинуваат од владата во Будимпешта.

Унгарската агенција за безбедност на храната испита 24 производ продадени во двете земји од меѓународни ланци како Lidl и Aldi. Институцијата утврдила дека предложената верзија на вафли "Маниер" во земјата се помалку крцкави, а течниот крем "Нутела" не е толку сладок како австрискиот еквивалент, соопштува интернет изданието Euractiv.

„Ова е најголемиот скандал во последните години. Вчудоневиден сум од прочитаното во извештајот“, изјавил Јанош Лазар, шеф на кабинетот на Виктор Орбан и додал дека владата ќе ја започне големата проверка на понудените производи во Унгарија , но без да објасни какви мерки ќе бидат преземени.

Унгарија не е сама во својата загриженост, пишува Euractiv наведувајќи Словачка за пример, каде што институциите се загрижени за квалитетот на храната, кои исто така пронашле разлики во вкусот, изгледот и составот во десетина производи, се продавани како во земјата, така и во Германија и Австрија. Владата се очекува да го покрене прашањето на европско ниво.

„Клиентите очекуваат ист квалитет од истата марка, независно каде се произведуваат или продаваат производите“, изјавил словачкиот министер за земјоделство и рурален развој Габриела Матечна во почетокот на неделата.

Инспекторите во Словачка тестирале 22 намирници кои се продаваат во трговските синџири во Братислава и граничните градови на земјата со Австрија во ноември и декември 2016 година . Проверени се млечни, месни и рибни производи, чоколади, тестенини и пијалаци така што се испитувани нивните пакувања, вклучувајќи го составот и тежината, како и боја, вкус и мирис.

„Во половина од производите се утврдени разлики кои имаат значително влијание врз нивниот квалитет“, изјавил Матечна. „Најмногу во производите кои се продаваат во Словачка, во кои се забележува помал процент на месо, повисок процент на масти, вештачки засладувачи и конзерванси, и мала тежина во грамови, додаде таа.

Темата беше покрената од Словачката асоцијација на корисниците уште во 2011 година.Таа претстави свое истражување кое утврдило дека водечки мултинационални компании спакуваат под истото име производи со различен состав и квалитет во зависност од државата, за која се наменети. Авторите на истражувањето велат дека источните земји консумираат производи со неквалитетни состојки за разлика од западноевропејците.

Тогаш Европската комисија ги отфрли обвинувањата дека меѓународни компании продаваат производи со понизок квалитет во Источна Европа, како неосновани. Според комисијата компаниите се слободни да ги прилагодат своите производи за различни пазари и не се обврзани да шират исти производи од одредена марка во сите европски земји.

Можеби ќе ве интересира

ОД 5 МАРТ СОСЕДИТЕ ДОБИВААТ БРОЈ ЗА ОТВОРЕН БАЛКАН - еве како можат да се пријават заинтересираните?

ОД 5 МАРТ СОСЕДИТЕ ДОБИВААТ БРОЈ ЗА ОТВОРЕН БАЛКАН - еве како можат да се пријават заинтересираните?

Кина ја проширува транспортната мрежа за да го олесни висококвалитетниот развој

Кина ја проширува транспортната мрежа за да го олесни висококвалитетниот развој

ЦЕНИТЕ НА СТРУЈАТА И ГАСОТ ВО ГЕРМАНИЈА ДУПЛИРАНИ: поради намалените испораки од Русија просечно домаќинство троши над 5.00 евра за енергија

ЦЕНИТЕ НА СТРУЈАТА И ГАСОТ ВО ГЕРМАНИЈА ДУПЛИРАНИ: поради намалените испораки од Русија просечно домаќинство троши над 5.00 евра за енергија

НАГРАДА ЗА ХРВАТСКИТЕ ПОШТАРИ: Ќе добијат по 1.200 евра

НАГРАДА ЗА ХРВАТСКИТЕ ПОШТАРИ: Ќе добијат по 1.200 евра

ДЕВЕТ ГОДИНИ БИЛ ФИНАНСОВ ДИРЕКТОР - „Књаз Милош“ има нов прв човек, еве на што ќе се фокусира Станковиќ

ДЕВЕТ ГОДИНИ БИЛ ФИНАНСОВ ДИРЕКТОР - „Књаз Милош“ има нов прв човек, еве на што ќе се фокусира Станковиќ

КОЈ ПЛАТИ 580 ИЛЈАДИ ЕВРА - блок трансакција со акциите на „Алкалоид“, продадени 1.754 акции

КОЈ ПЛАТИ 580 ИЛЈАДИ ЕВРА - блок трансакција со акциите на „Алкалоид“, продадени 1.754 акции

МЕНАЏЕРКА ВО МЕДИЦИНСКА И ХЕМИСКА ИНДУСТРИЈА И МАШИНСКИ ИНЖЕНЕРИНГ НЕ МОЖЕ ДА НАЈДЕ РАБОТА: Испратила 300 апликации за работа, секаде е одбиена

МЕНАЏЕРКА ВО МЕДИЦИНСКА И ХЕМИСКА ИНДУСТРИЈА И МАШИНСКИ ИНЖЕНЕРИНГ НЕ МОЖЕ ДА НАЈДЕ РАБОТА: Испратила 300 апликации за работа, секаде е одбиена

„АЛКАЛОИД“ ИМА ОДЛИЧНИ ВЕСТИ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ - компанијата ќе исплати за 10,2 отсто поголема дивиденда во однос на минатата година

„АЛКАЛОИД“ ИМА ОДЛИЧНИ ВЕСТИ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ - компанијата ќе исплати за 10,2 отсто поголема дивиденда во однос на минатата година

РЕДОВНИ ГАРАНЦИИ: „ДРЖАВАТА ЌЕ ГО ОБЕШТЕТИ МИТИЛИНЕОС АКО ИМА ВООРУЖЕН КОНФЛИКТ ИЛИ ВОНРЕДНА СОСТОЈБА“ – законот за стратешката инвестиција повторно пред пратениците

РЕДОВНИ ГАРАНЦИИ: „ДРЖАВАТА ЌЕ ГО ОБЕШТЕТИ МИТИЛИНЕОС АКО ИМА ВООРУЖЕН КОНФЛИКТ ИЛИ ВОНРЕДНА СОСТОЈБА“ – законот за стратешката инвестиција повторно пред пратениците