01 Октомври, 2023
0.0238

РАЗОРЕН ЕФЕКТ НА ДОЛГИОТ КОВИД - еве кои пациенти се најмногу погодени и кои се нивните симптоми

Објавено во: Свет 09 Јуни, 2023

Добивај вести на Viber

Долгорочниот ковид може да влијае на квалитетот на животот на пациентите повеќе од некои видови рак и во иста мера како и Паркинсоновата болест, сугерира новото истражување.

Истражувањето спроведено од Универзитетскиот колеџ во Лондон (UCL) и Универзитетот во Ексетер го испитуваше влијанието на долгорочниот ковид-19 врз животите на 3.754 лица хоспитализирани поради оваа болест.

Како дел од студијата, пациентите мораа да одговорат на прашања во апликацијата за тоа колку долго Ковид-19 влијае на нивниот секојдневен живот и да дадат оценка од 0 до 40 за да ја покажат сериозноста на состојбата.

Утврдено е дека просечните резултати за замор се слични или полоши отколку кај пациентите со анемија поврзана со рак или тешка бубрежна болест, а резултатите за квалитетот на животот исто така биле пониски од оние со напреднат карцином.

Научниците сугерираат дека влијанието на долгорочниот ковид врз секојдневните активности на пациентите е посилно отколку кај пациентите кои претрпеле мозочен удар и е споредливо со пациентите со Паркинсонова болест.

За долгорочен ковид, луѓето мора да имаат континуирани симптоми 12 недели по акутната инфекција со коронавирус.

Според NHS, британската национална здравствена служба, главни показатели за долгорочниот ковид-19 се екстремен замор, отежнато дишење, губење на мирис и болки во мускулите.

д-р. Хенри Гудфелоу од Институтот за епидемиологија и здравје на UCL, еден од водачите на студијата, рече дека влијанието сè уште не е целосно разбрано.

„Нашите резултати открија дека продолжениот ковид има разорно влијание врз животите на пациентите, со замор како најголемо влијание врз сè, од социјалните активности до работата, обврските и одржувањето блиски односи“, рече тој.

Научниците исто така изјавија дека долгорочниот ковид може да има „значително економско и социјално влијание“.

Од анкетираните во студијата, 94 отсто биле на „работна возраст“ (помеѓу 18 и 65 години), од кои 51 отсто изјавиле дека не биле способни да работат барем еден ден во изминатиот месец.

„Се надеваме дека подоброто разбирање на симптомите и влијанието на долгорочниот ковид кај овие пациенти ќе им помогне на NHS и креаторите на политиките да фокусираат ограничени ресурси на адаптирање на постоечките услуги и дизајнирање нови за подобро да се задоволат потребите на пациентите со долгорочен ковид, “, рече Гудфелоу.

„Нашите наоди покажуваат дека заморот треба да биде важен фокус на клиничката нега и дизајнот на услугите за рехабилитација“, додаде тој.

Коавторот, професорот Вилијам Хенли од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Ексетер рече дека „итно се потребни повеќе истражувања за да се овозможи развој на услуги базирани на докази за поддршка на луѓето кои се обидуваат да се справат со оваа ослабувачка нова состојба“.

Пословни.хр

Можеби ќе ве интересира

БРОЈОТ НА ЖРТВИ ВО ОПОЖАРЕНИОТ „ТЕАТАР“ СЕ ЗГОЛЕМУВА: Уште вадат изгорени тела од ноќниот клуб во Мурсија

БРОЈОТ НА ЖРТВИ ВО ОПОЖАРЕНИОТ „ТЕАТАР“ СЕ ЗГОЛЕМУВА: Уште вадат изгорени тела од ноќниот клуб во Мурсија

ТРАДИЦИЈАТА ПРЕКИНУВА, БЕРЛИН НЕМА ДА ГО СЛАВИ ДЕНОТ НА УНИФИКАЦИЈАТА СО ФЕСТИВАЛ: Националниот празник до лани се славеше три дена

ТРАДИЦИЈАТА ПРЕКИНУВА, БЕРЛИН НЕМА ДА ГО СЛАВИ ДЕНОТ НА УНИФИКАЦИЈАТА СО ФЕСТИВАЛ: Националниот празник до лани се славеше три дена

ШЕСТМИНА МЛАДИ ИЗГОРЕА ВО НОЌЕН КЛУБ: Пожар го пеплоса познатиот локал во Мурсија, Шпанија

ШЕСТМИНА МЛАДИ ИЗГОРЕА ВО НОЌЕН КЛУБ: Пожар го пеплоса познатиот локал во Мурсија, Шпанија

(ВИДЕО) На 92 години Индијка научи да чита и пишува

(ВИДЕО) На 92 години Индијка научи да чита и пишува

(ФОТО) Кој подигна споменик на Евгениј Пригожин во Русија?

(ФОТО) Кој подигна споменик на Евгениј Пригожин во Русија?

(ВИДЕО) Наставничка од Мичиген заврши во болница откако ученичка ја удри со стол по глава

(ВИДЕО) Наставничка од Мичиген заврши во болница откако ученичка ја удри со стол по глава

(ВИДЕО) Поплави oд библиски размери го погодија Њујорк, толку дожд немало од 1948 година

(ВИДЕО) Поплави oд библиски размери го погодија Њујорк, толку дожд немало од 1948 година

Зошто Франција назначи специјален пратеник за Западен Балкан?

Зошто Франција назначи специјален пратеник за Западен Балкан?

EГЗОДУС ОД НАГОРНО - КАРАБАХ: Повеќе од 100.000 Ерменци избегале во Ерменија

EГЗОДУС ОД НАГОРНО - КАРАБАХ: Повеќе од 100.000 Ерменци избегале во Ерменија