29 Јули, 2021
0.0213

РЕГИСТАРСКИ ТАБЛИЧКИ НЕМА НИ ЗА ЛЕК - од МВР велат проблемот ќе се реши набргу

Објавено во: Македонија 18 Јуни, 2021

Нема ни за лек регистарски табличи, се жалат граѓаните. Некои велат дека им било речено дека за нив треба да чекаат и по два месеци.

Поголем број читатели на Фактор се жалат дека иако уредно платиле регистрација и ги поминале сите процедури, од станиците не можат да добијат регистарски таблички, а некои чекаат период и од веќе два месеци.

Еве што раскажува еден од нашите соговорници.

„Јас претходно го возев мојот автомобил со бугарски таблички. Но, сега сакав да го пререгистрирам автомобилот и да си извадам македонски регистарски таблички. Иако уредно си платив и царина и ги поминав сите процедури, а ги платив и сите потребни давачки за регистрацуија и слично, не можам да си ги добијам регистарските таблички. Од станицата ми велат дека луѓе чекаат и по два месеца за таблички, бидејќи таблички едноставно нема“, вели нашиот соговорник.

Се жали и еден друг граѓанин. 

„Во Кочани, а како што имам разбрано и во некои други градови во Македонија, веќе два месеци нема регистерски таблички. Јас пред некој ден зедов ново возило, и буквално од сите станици во Кочани добив инфо дека немаат таблички, добиваат по 20-тина на две недели, но има доцнење од два месеци, или во превод, кој поднел барање во април, дури сега добива регистерски таблички. Во некои од станиците има и по 70 до 120 возила кои имаат платено осигурување и регистрација, а наместо таблички, добиваат потврда, која важи исклучиво во Македонија. Надвор, од границите на земјава, со истата потврда, не е дозволено да се патува. Така што, доколку некој има потреба од здравствен, бизнис, спортски, итн карактер, не е во можност со сопствен превоз да реализира излез од државата“, вели овој наш сограѓанин, барајќи помош од медиумите како да се надмине овој голем проблем со кој се соочуваат граѓаните. 

Од МВР велат дека како што веќе ја информирале јавноста, истечен е претходниот договор со Раде Кончлар, а за новата набавка се чека договор од Државната комисија за жалби по јавни набавки. Во меѓувреме била спроведена и итна постапка, со која се премостувал проблемот.

„Што се однесува до регистерските таблички, веќе ја информиравме јавноста дека претходниот договор со ‚Раде Кончар' истече, а редовната постапка за набавка на таблици е обжалена и се чека решение од ДКЖЈН. Во меѓувреме, спроведена е итна постапка со цел обезбедување на таблици до завршување на редовната постапка, каде избран е економскиот оператор ‚Квантум' од Скопје кој настапува како група на понудувачи со оператор од Германија. Со тоа го надминуваме периодот до завршувањето на сите постапки околу редовната набавка“, велат од МВР.

Неофицијално, се очекува проблемот многу скоро да биде надминат, бидејќи Комисијата веќе ја донела својата одлука.

Можеби ќе ве интересира

ДИРЕКТОРКАТА НА ИНФЕКТИВНА, Д-Р СТЕВАНОВИЌ ЗА ФАКТОР: Јас сум за драконски мерки за невакцинираните, бројот на заразени ќе се зголемува

ДИРЕКТОРКАТА НА ИНФЕКТИВНА, Д-Р СТЕВАНОВИЌ ЗА ФАКТОР: Јас сум за драконски мерки за невакцинираните, бројот на заразени ќе се зголемува

ВРАБОТЕНИТЕ ВО МВР СО ТЕСТ ЗА ИНТЕГРИТЕТ ЌЕ ДОКАЖУВААТ ДЕКА НЕ СЕ СКЛОНИ КОН КОРУПЦИЈА - на „ачик“ да го извадат и целиот имот, но да го пријават и зголемувањето

ВРАБОТЕНИТЕ ВО МВР СО ТЕСТ ЗА ИНТЕГРИТЕТ ЌЕ ДОКАЖУВААТ ДЕКА НЕ СЕ СКЛОНИ КОН КОРУПЦИЈА - на „ачик“ да го извадат и целиот имот, но да го пријават и зголемувањето

АКО ЗА ФИРМАТА КОРИСТЕЛ СРЕДСТВА ИЗНЕСЕНИ ОД ЗЕМЈАВА, ГРУЕВСКИ МОЖЕ ДА ОДГОВАРА И ЗА ПЕРЕЊЕ ПАРИ - Ристовска за случајот со експремиерот

АКО ЗА ФИРМАТА КОРИСТЕЛ СРЕДСТВА ИЗНЕСЕНИ ОД ЗЕМЈАВА, ГРУЕВСКИ МОЖЕ ДА ОДГОВАРА И ЗА ПЕРЕЊЕ ПАРИ - Ристовска за случајот со експремиерот

НАПАД ИЛИ ПОСЕГНУВАЊЕ ПО ЖИВОТОТ НА ЛЕКАР ИЛИ ЗДРАВСТВЕН РАБОТНИК, ЗА ПРВПАТ, ЌЕ СЕ СМЕТА КАКО НАПАД ВРЗ СЛУЖБЕНО ЛИЦЕ: Ова ќе бидат кривични дела, објави Филипче

НАПАД ИЛИ ПОСЕГНУВАЊЕ ПО ЖИВОТОТ НА ЛЕКАР ИЛИ ЗДРАВСТВЕН РАБОТНИК, ЗА ПРВПАТ, ЌЕ СЕ СМЕТА КАКО НАПАД ВРЗ СЛУЖБЕНО ЛИЦЕ: Ова ќе бидат кривични дела, објави Филипче

Вучиќ и Рама добија печена пченка и подароци во Скопје

Вучиќ и Рама добија печена пченка и подароци во Скопје

Левица поднесe 772 амандмани на измените на Изборниот законик

Левица поднесe 772 амандмани на измените на Изборниот законик

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Никола Груевски отворил фирма во Унгарија, ќе продава порцелан

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Никола Груевски отворил фирма во Унгарија, ќе продава порцелан

(ФОТО) ВУЧИЌ ПРОШЕТА ВО СКОПЈЕ: Македонците се љубезни, Србите и Македонците секогаш се сакаат

(ФОТО) ВУЧИЌ ПРОШЕТА ВО СКОПЈЕ: Македонците се љубезни, Србите и Македонците секогаш се сакаат

Невреме со град го зафати Скопје

Невреме со град го зафати Скопје