26 Февруари, 2020
0.0266

Рубен Корубин: сликарски великан на емоциите со своја јубилејна изложба

Објавено во: Стил 09 Октомври, 2019

Големиот македонски сликарски мајстор, Рубенс Корубин, академски уметник на врвот на македонското современо сликарство, со неверојатен осет за емоција и деликатна визија, ја претстави својата јубилејна изложба во „Чивте амам“ насловена како „Ателје, радоста на сликањето“. 

Преку ова, тој одбележува и 70 години живот и 45 години од дипломирањето на Ликовната академија во Белград. Местото на одржувањето беше премало да ги собере сите негови обожаватели и пријатели но и сите негови раскошни дела кои ги создавал низ годините. Точно се осети дека на луѓето им треба ваков тип на уметност, а Корубин несебично тоа го сподели со нив. 

Ведар и насмеан, среќен и полн со животен елан се обрати пред присутните, а за него убав пригоден збор кажаа и министерот за култура Хусни Исмаили, Д-р Кирил Пенушлиски и Дита Керими- Старова, директорката на просторот. Во публиката беа и неговото семејство и сопругата Лиле, вечната муза на уметникот, чија убавина се распостила на дел од сликите.

Машки Магазин доловува повеќе од атмосферата на јубилејната изложба.

Можеби ќе ве интересира

Галичка или холивудска, свадба ко свадба

Галичка или холивудска, свадба ко свадба

Не знаат да погрешат: Зошто македонските балерини се најдобро облечена фела?

Не знаат да погрешат: Зошто македонските балерини се најдобро облечена фела?

Популарната македонска поетеса Ана Бунтеска во Битола за промоција на нејзините дела

Популарната македонска поетеса Ана Бунтеска во Битола за промоција на нејзините дела

Американски телевизии нè споредуваа со Рио: Интервју со првиот човек на Струмичкиот карневал

Американски телевизии нè споредуваа со Рио: Интервју со првиот човек на Струмичкиот карневал

Како љубат вистинските мажи

Како љубат вистинските мажи

Познати скопски дами се облекоа во бело

Познати скопски дами се облекоа во бело

Сезона на венчаници: Славни Македонки на своите свадби

Сезона на венчаници: Славни Македонки на своите свадби

Дали знаете што означува овој македонски симбол?

Дали знаете што означува овој македонски симбол?

Од Северџане до Ваљон Сума: Чија музика ќе се финансира со народни пари?

Од Северџане до Ваљон Сума: Чија музика ќе се финансира со народни пари?