06 Февруари, 2023
0.0217

СЕ ПРАВИ НОВА ЛИСТА НА ПАТОГЕНИ ОД КОИ МОЖЕ ДА ИЗБИЕ ПАНДЕМИЈА: Болест Х, новата високоризична закана

Објавено во: Свет 26 Ноември, 2022

Добивај вести на Viber

Светската здравствена организација (СЗО) објави дека собрала повеќе од 300 експерти чија задача е да креираат нова листа на приоритетни патогени кои можат да предизвикаат епидемии и пандемии, но и да ги проучат заканите од непознати вируси кои треба да се стават под строга контрола.

Целта на СЗО е да ја ажурира листата на патогени кои се користат како водич за истражување и инвестирање во развојот на вакцини, скрининг тестови и методи на лекување. Повеќе од 300 научници ќе ги проучуваат сите достапни податоци поврзани со повеќе од 25 семејства на вируси и бактерии.

Тој особено ќе се фокусира на проучувањето на таканаречената „болест Х“, сè уште непознат патоген што може да предизвика многу сериозна пандемија. „Фокусирањето на приоритетните патогени и вирусни семејства преку истражување и развој на контрамерки е од суштинско значење за брз и ефективен одговор на епидемии и пандемии“, рече директорот за здравствени итни случаи на СЗО, Мајкл Рајан.

„Доколку немаше огромни инвестиции во истражување и развој пред пандемијата Ковид-19, немаше да биде возможно да се развијат безбедни и ефективни вакцини во рекордно време“, истакна Рајан, додавајќи дека списокот првпат е објавен во 2017 година. !

Тековните инвестиции и истражувања вклучуваат ковид-19, вирусот ебола, треската Ласа, блискоисточниот респираторен синдром (МЕРС), тежок акутен респираторен синдром (САРС), вирусот Зика, вирусите Нипах и болеста Х.

Како дел од работата на овој значаен проект, за секој патоген што е означен како приоритет, научниците ќе ги утврдат празнините во тековното знаење и приоритетите во претстојните истражувања. Потоа може да се подготви план за развој на вакцини, третман и планови за скрининг тестови.

Во исто време, се прават напори за олеснување на клиничките испитувања за развој на такви алатки, а се разгледува и можноста за зајакнување на регулаторниот и етичкиот надзор. Ревидираната листа на приоритетни патогени се очекува да биде објавена до април 2023 година.

„Списокот на приоритетни патогени е исклучително важен за истражувачката заедница бидејќи покажува каде треба да се насочат напорите кога постои непосредна здравствена закана“, објасни Соумја Сваминатан, научен директор на СЗО.

Меѓународен договор за спречување на пандемии

Во исто време, СЗО се подготвува за следната рунда преговори за меѓународниот договор за превенција од пандемии. Меѓувладиното преговарачко тело го отвора патот за глобален договор кој на крајот би можел да регулира како нациите се подготвуваат за потенцијални пандемии.

Експертите треба да се сретнат во Женева од 5 до 7 декември на трет состанок, на кој ќе разговараат за конвенција на СЗО или некој друг вид меѓународен договор за подготвеност и одговор на потенцијална пандемија.

Ова меѓувладино тело ќе ги известува земјите-членки на СЗО за напредокот постигнат во 2023 година, а конечните резултати ќе им бидат дадени на разгледување во 2024 година. Нацрт-текстот треба да се дискутира на состанок во декември.

Панелот на глобалната конвенција за јавно здравје, кој го сочинуваат владини претставници и здравствени експерти, смета дека нацртот сè уште не е доволно разработен. Сметаат дека треба да се направи повеќе за разјаснување на прашањето за одговорноста, како и јасни рокови за дојавување и навремена реакција. Целта е да се избегнат што е можно повеќе штетни последици кога ќе се појави епидемија или пандемија.

„Откако ќе се открие вирус или бактерија, често имаме неколку критични часови да пријавиме, процениме и дејствуваме за да го спречиме ширењето на болеста пред да стане практично незапирливо“, се вели во соопштението на Комисијата.

Панелот верува дека треба да се дефинира нивото на итност потребно за извршување на сите подготовки за болеста Х, за познати патогени и за одговор во првата фаза. „Од декември 2019 година, кога информациите за новиот коронавирус беа потиснати, а бројни земји, откако беа пријавени првите случаи на ковид, презедоа пристап „почекајте и видете“, сведоци сме на катастрофалните последици од неактивноста на самиот почеток“. предупредија членовите на комисијата.

Индекс.хр

Можеби ќе ве интересира

ДАЛИ Е МОЖНО? Го предвиде земјотресот пред три дена: Можеше ли Турција да ги ублажи последиците од природната катастрофа

ДАЛИ Е МОЖНО? Го предвиде земјотресот пред три дена: Можеше ли Турција да ги ублажи последиците од природната катастрофа

(ВИДЕО) НЕВЕРОЈАТНО КАКО СЕ ШИРИ СЕИЗМИЧКИОТ БРАН НИЗ ЦЕЛА ЕВРОПА: Од Турција до најсеверните делови на Скандинавија

(ВИДЕО) НЕВЕРОЈАТНО КАКО СЕ ШИРИ СЕИЗМИЧКИОТ БРАН НИЗ ЦЕЛА ЕВРОПА: Од Турција до најсеверните делови на Скандинавија

Спасено дете по 7 часа под урнатините: Потресно ВИДЕО од Турција

Спасено дете по 7 часа под урнатините: Потресно ВИДЕО од Турција

Морничави сцени од Турција: Зграда за малку ќе се урнела врз автомобили, луѓето за влакно ја избегнале смртта (ВИДЕО)

Морничави сцени од Турција: Зграда за малку ќе се урнела врз автомобили, луѓето за влакно ја избегнале смртта (ВИДЕО)

Жител на Турција: „Пред земјотресот се СЛУШНА БУЧАВА под земја“

Жител на Турција: „Пред земјотресот се СЛУШНА БУЧАВА под земја“

ЗЕМЈОТРЕСОТ СРАМНИ СО ЗЕМЈА НАД 1.700 ЗГРАДИ, 500 ЛУЃЕ УМРЕА: Најнови податоци стигнуваат од Турција

ЗЕМЈОТРЕСОТ СРАМНИ СО ЗЕМЈА НАД 1.700 ЗГРАДИ, 500 ЛУЃЕ УМРЕА: Најнови податоци стигнуваат од Турција

ВТОРИОТ ПОТРЕС БИЛ СИЛЕН 6,7 СТЕПЕНИ - се очекува афтершоковите да продолжат со часови, дури и со денови

ВТОРИОТ ПОТРЕС БИЛ СИЛЕН 6,7 СТЕПЕНИ - се очекува афтершоковите да продолжат со часови, дури и со денови

ПРОЗОРИТЕ НИ ЕКСПЛОДИРАА ПРЕД ОЧИ, ИЗГЛЕДАШЕ ДЕКА СВЕТИЛКАТА ЌЕ ПАДНЕ ВРЗ НАС - сведоци за земјотресот во кој досега загинаа над 195 луѓе

ПРОЗОРИТЕ НИ ЕКСПЛОДИРАА ПРЕД ОЧИ, ИЗГЛЕДАШЕ ДЕКА СВЕТИЛКАТА ЌЕ ПАДНЕ ВРЗ НАС - сведоци за земјотресот во кој досега загинаа над 195 луѓе

ТОГАШ ЗАГИНАЛЕ 30 ИЛЈАДИ ЛУЃЕ - земјотрес со иста јачина пред 84 години ја погодил Турција

ТОГАШ ЗАГИНАЛЕ 30 ИЛЈАДИ ЛУЃЕ - земјотрес со иста јачина пред 84 години ја погодил Турција