20 Јуни, 2024
0.0374

СЕ СПОРЕД СПИСОК: Еве ги строгите правила на грчките цариници, кои можат скапо да ве чинат!

Објавено во: Балкан 22 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

Во Грција е забранет увозот на месо, млеко и млечни производи. Тоа значи дека во Грција не можете да однесете на море виршли, шницли, шунка, сирење, млеко, јогурт, павлака... Исто така, не е дозволено да се земаат варени и пржени јадења и расиплива храна.

Граничниот службеник има право да ви ја конфискува и фрли оваа храна.

Може да земете до 5 килограми свежо овошје и зеленчук, освен компири, до 2 кг бебешко млеко во прав или храна за бебиња или храна за посебни потреби и до 2 кг храна за домашни миленици.

Исто така, никој нема да ви замери ако носите ориз, кечап, готови оброци, макарони, бисквити, чоколадо, вода, сокови, се додека вредноста на овие намирници не надминува 300 евра по патник (150 евра за помлади од 15 години).

Следниве стоки можат да се увезат во Грција од страна на туристите без царинска декларација од:

Патници кои доаѓаат од ЕУ:

• 800 цигари или 400 цигарилоси или 200 пури или 1 кг тутун.

• 10 l алкохол, 90 l вино, 110 l пиво.

• Нема ограничувања за парфеми.

Патници кои пристигнуваат со авион од европски земји надвор од ЕУ (како Србија):

• 200 цигари или 50 пури или 250гр тутун.

• 4 литри вино, 16 литри пиво, 1 литар алкохолни пијалоци над 22%

• 50гр парфем и 250мл колонска вода.

• Подароци во вредност од 175 € по лице и 90 € доколку лицето е под 15 години.

• До 10.000 евра во готовина (или еквивалентна сума на пари во друга валута). Мора да се пријават суми над 10.000 евра во готовина.

Патници кои пристигнуваат со автомобил или автобус од европски земји надвор од ЕУ (како Македонија):

• 40 цигари или 20 пури или 50гр тутун.

• 1 l алкохол над 22% или 2 l алкохол од 22% или помалку и 2 l вино и 2 l трпезно вино.

• 50гр парфем и 250мл колонска вода.

• До 10.000 евра во готовина (или еквивалентна сума на пари во друга валута). Мора да се пријават суми над 10.000 евра во готовина.

Забелешка: одобренијата за тутун и алкохол наведени овде не се достапни за патници помлади од 18 години.

Оглас за увоз на цигари во Грција

Дозволениот внес на цигари по патник е максимум 200 цигари (1 кутија) кога важи повисоката граница или 40 цигари (2 кутии) кога важи долната граница.

Во забелешката на официјалната веб-страница на Европската Унија на овој линк, пишува и дека Грција има право (за патниците кои пристигнуваат по копно или море, т.е. со автомобил и автобус) да примени пониска граница на дозволениот број цигари , т.е. 40 цигари (2 кутии).

Во пракса, навистина се случува грчките цариници да прават проблем поради цигарите, најчесто на почетокот и на крајот на сезоната кога имаат доволно време да го проверат внесот на цигари и забранета храна - и се повикуваат на оваа долна граница, но во многу случаи не прашувале ниту за цигари, ниту пак пребарувале автобуси и автомобили.

Ве молиме имајте предвид дека вишокот цигари може да биде одземен и казнет!

Забранети предмети

Забрането е внесување на растенија со земја. Отстранувањето на антиквитети од Грција е забрането без посебна дозвола од Археолошката служба во Атина. Секој што ќе го игнорира ова ќе биде кривично гонет.

Една даска за сурфање по лице може да се увезе/извезе без царина, доколку е запишана во пасошот при пристигнувањето.

Укинување на бесцаринска стока во ЕУ

На 30 јуни 1999 година, продажбата на бесцарински алкохол и цигари на аеродромите и на море беше укината во сите 15 земји-членки на ЕУ. Овие правила важат и за 10-те нови земји-членки кои се приклучија на ЕУ на 1 мај 2004 година и за двете земји кои се приклучија на 1 јануари 2007 година.

Патниците треба да имаат предвид дека од нив може да се бара да докажат на царина дека стоката е купена само за лична употреба. Земјите-членки може да се придржуваат до прирачникот на ЕУ кој ги специфицира следните количини: 10 l алкохол; 20 литри силно вино; 90 l вино; 110 литри пиво, 800 цигари; 400 мали пури и 1 кг тутун.

Грција инфо

Можеби ќе ве интересира

ВО ХРВАТСКА ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА Е 1.323 ЕВРА - еве во која дејност се заработува близу 2.500 евра

ВО ХРВАТСКА ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА Е 1.323 ЕВРА - еве во која дејност се заработува близу 2.500 евра

ЕКСПЛОДИРА БОМБА ВО ЦЕТИЊЕ: едно лице загина, неколкумина се повредени во близина на Спортскиот центар!

ЕКСПЛОДИРА БОМБА ВО ЦЕТИЊЕ: едно лице загина, неколкумина се повредени во близина на Спортскиот центар!

ЗА ВО ГРЦИЈА ВИ СЕ ПОТРЕБНИ „ДЕБЕЛИ“ ПАРИЧНИЦИ: За лежалка и чадор и до 15 евра!

ЗА ВО ГРЦИЈА ВИ СЕ ПОТРЕБНИ „ДЕБЕЛИ“ ПАРИЧНИЦИ: За лежалка и чадор и до 15 евра!

(ВИДЕО) СЕ ЕВАКУИРААТ ДВЕ НАСЕЛБИ: Пожарот зафати предградие на Атина

(ВИДЕО) СЕ ЕВАКУИРААТ ДВЕ НАСЕЛБИ: Пожарот зафати предградие на Атина

ГРЧКИ МИНИСТЕР: Европа треба да биде отворена за децата од Газа

ГРЧКИ МИНИСТЕР: Европа треба да биде отворена за децата од Газа

САХАРСКИ ПЕСОК ВО ХРВАТСКА: Еве како изгледаше

САХАРСКИ ПЕСОК ВО ХРВАТСКА: Еве како изгледаше

ЦЕЛА ЕВРОПА „ГОРИ“: Турција руши рекорди, Грција имплементираше мерки, а Македонија во портокалова фаза

ЦЕЛА ЕВРОПА „ГОРИ“: Турција руши рекорди, Грција имплементираше мерки, а Македонија во портокалова фаза

ГРЦИЈА ДОБИ ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: „Ако сакате да ги задржите туристите, мора да го направите ова, потребни се итни реформи“

ГРЦИЈА ДОБИ ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: „Ако сакате да ги задржите туристите, мора да го направите ова, потребни се итни реформи“

УСПЕХ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ ВО АЛБАНИЈА: Табла која содржи македонски јазик ќе биде поставена во Тирана

УСПЕХ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ ВО АЛБАНИЈА: Табла која содржи македонски јазик ќе биде поставена во Тирана