27 Јануари, 2022
0.0335

„Сè уште е тешко да му објаснам на син ми, дете со попреченост, зошто децата навредуваат и се лоши и кој ги учи така“: Психолог Радмила Цветковска за насилството врз деца со попреченост

Објавено во: Стил 06 Октомври, 2021

„Моето дете има нарушувања од аутистичниот спектар, дислексија, дискалкулија. Во текот на основното образование и покрај сета мрежа на подршка моето дете беше малтретирано од две деца во одделението (во одделение кое имаше само 15 ученици). Насилството беше главно психичко и еднаш до два пати имаше и физички напад. Интервенциите од секој тип од стручниот тим на училиштето, образовниот асистент и моја не вродуваа со плод. Тешко беше и се уште е тешко да му се објасни зошто... зошто децата навредуваат и се лоши, зошто возрасните зборуваат навредливо, кои се родителите и зошто ги учат своите деца на такво постапување“ -анонимно за Женски магазин, раскажува 55-годишна мајка на сега веќе 20 годишниот син со попреченост. 

Покрај возрасните, насилството е проблем со кој се соочуваат и многу деца, а меѓу нив, најчесто изложени на насилство во училиштата се децата со инвалидитет/ пречки во развојот. 

Целиот текст на Женски магазин, овде

Можеби ќе ве интересира

Во семејството еден е столб, другиот мотор: Ема Попивода - неодолива убавина

Во семејството еден е столб, другиот мотор: Ема Попивода - неодолива убавина

Лаф- муабет со Методија Илиевски: Битолчаните посветуваат поголемо внимание на својот изглед од скопјаните

Лаф- муабет со Методија Илиевски: Битолчаните посветуваат поголемо внимание на својот изглед од скопјаните

Аки Рахимовски утре требаше да дојде во Скопје: Каролина, Тавитјан и Харе се сеќаваат на пријателот

Аки Рахимовски утре требаше да дојде во Скопје: Каролина, Тавитјан и Харе се сеќаваат на пријателот

Студиите во Рим бараа огромна посветеност, за четири години, само двапати излегов надвор од градот - Ива Милошевска сопственичка на салоните за накит на ексклузивниот италијански бренд „Rebecca“

Студиите во Рим бараа огромна посветеност, за четири години, само двапати излегов надвор од градот - Ива Милошевска сопственичка на салоните за накит на ексклузивниот италијански бренд „Rebecca“

Со позајмени 280 денари се вратив од Прилеп во Скопје, бев депресивна, но одлучив да се борам: Елена Петреска ја раскажа тешката животна приказна

Со позајмени 280 денари се вратив од Прилеп во Скопје, бев депресивна, но одлучив да се борам: Елена Петреска ја раскажа тешката животна приказна