25 Септември, 2022
0.0299

Што е подобро за разладување кога се јаки горештини - клима уред или вентилатор? - Експертите имаат интересен одговор

Објавено во: Стил 21 Јуни, 2022

Добивај вести на Viber

Ова е период од годината кога се бориме против високите температури и бараме начин да се разладиме што е можно полесно. Многумина се прашуваат дали треба да набавите вентилатор или климата е подобра опција.

Одговорот може да варира од личност до личност, во зависност од неколку фактори.

Иако вентилаторите и клима уредите ви помагаат да се разладите на многу различни начини, и двата првенствено ја користат моќта на ладење на испарувањето.

Вентилаторите дуваат воздух што стигнува до нашата кожа, што го поттикнува испарувањето на влагата. Испарувањето е ендотермичен процес, што значи дека влагата ја апсорбира топлината од околината додека таа се претвора во пареа. Вентилаторите не ја ладат цела соба, само вас.

Клима уредите го користат истиот механизам, но на многу покомплексен начин. Во внатрешноста на клима уредот има калем од течноста за ладење која постојано испарува и кондензира. Воздухот се вовлекува во клима уредот и се лади со процесот на испарување. Процесот на кондензација се одвива на друго место во уредот, дозволувајќи топлината да зрачи надвор од вашиот дом.

Што е поскапо?

Клима уредот бара значително повеќе енергија од вентилаторот. Ова го прави вентилаторот енергетски поефикасен и поекономична опција. Вентилаторот користи околу 1 процент од електричната енергија што ја трошат клима уредите. Ако го оставите вентилаторот вклучен 24 часа, тој сепак ќе троши помалку енергија од клима уредот за 15 минути, пишува USA Today. Сепак, ниту вентилаторите не се идеални во секоја ситуација.

Употребата на вентилатори треба да се избегнува при екстремно високи температури бидејќи тие понекогаш може да ја зголемат дехидрацијата и дисбалансот на електролитите. Затоа, Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) препорачуваат користење вентилатори само на температури под 35 ° C.

Зголемената циркулација на топол воздух и испарувањето на потта всушност може да доведат до некои проблеми поврзани со топлината, како што е топлинска исцрпеност.

Вентилаторите исто така не ја намалуваат вкупната влажност, а влагата може да ве стопли. Во влажни денови, потта ќе испарува побавно од вашата кожа, што дополнително ќе ја ограничи ефикасноста на вентилаторот. Исто така, вентилаторот нема да биде премногу ефикасен ако седите неколку метри подалеку од него.

Од друга страна, клима уредите се најдобрата опција кога сакате да ладите поголеми површини. Клима уредите помагаат и за отстранување на влагата од воздухот, а исто така се најдобриот избор кога температурите се над 35 ° C.

Користете вентилатор ако:

- температурата е под 35 ° C,

- не е многу влажно,

- седите блиску до вентилаторот,

- сакате да трошите помалку електрична енергија.

Користете клима уред ако:

- температурата е повисока од 35 ° C,

- влажно е,

- сакате да изладите голема површина,

- Можете да си дозволите поголема сметка за струја.


Можеби ќе ве интересира

„РУСКАТА АРМИЈА ТРЕБА ДА ЈА ЗАМЕНИ ВЛАСТА ВО КИЕВ СО „ПРИСТОЈНИ ЛУЃЕ“: Берлускони ја оправдува војната во Украина и го брани Путин

„РУСКАТА АРМИЈА ТРЕБА ДА ЈА ЗАМЕНИ ВЛАСТА ВО КИЕВ СО „ПРИСТОЈНИ ЛУЃЕ“: Берлускони ја оправдува војната во Украина и го брани Путин

И тие деца како и секое друго дете сакаат пица, чоколади, кино: Денис Космонаутко за неговата дружба со децата со аутизам

И тие деца како и секое друго дете сакаат пица, чоколади, кино: Денис Космонаутко за неговата дружба со децата со аутизам

Камила уште не седнала на тронот, а веќе прави хаос: Откази на вработени во палатата - не ѝ треба помош

Камила уште не седнала на тронот, а веќе прави хаос: Откази на вработени во палатата - не ѝ треба помош

Чарлс остави едно празно место во првиот ред на погребот на кралицата: Еве зошто

Чарлс остави едно празно место во првиот ред на погребот на кралицата: Еве зошто

ТАЈНАТА НА БУКЕТОТ НА КОВЧЕГОТ НА КРАЛИЦАТА: Секој цвет има своја приказна - ништо не е случајно

ТАЈНАТА НА БУКЕТОТ НА КОВЧЕГОТ НА КРАЛИЦАТА: Секој цвет има своја приказна - ништо не е случајно

Одмор со поглед кон океанот на 18 кат: Татјана и Новица со синовите уживаат во најпознатото туристичко место во Австралија

Одмор со поглед кон океанот на 18 кат: Татјана и Новица со синовите уживаат во најпознатото туристичко место во Австралија