31 Март, 2020
0.0396

Силно граѓанско општество е мојата животна определба: Интервју со Тања Хафнер Адеми

Објавено во: Стил, Интервјуа 03 Февруари, 2020

ТАЊА ХАФНЕР АДЕМИ е новиот тим лидер на чело на Проектот ЕУ ТАКСО 3 поддржан од Европска Унија, со канцеларија во Скопје, кој започна со работа од Јануари 2020 и кој ќе се одвива во рамки на две години до Декември 2021.     

* Разговараме со Тања Хафнер Адеми одблиску, за нејзиното искуство, како и за тоа што значи да се биде на чело на ваков важен проект? 

- По потекло сум од Словенија, но од 2003 година живеам и работам во Скопје. Образованието го завршив во Словенија, Америка и Унгарија и по струка сум магистар по меѓународни односи и европски студии. Како девојче бев сведок на распад на Југославија и Берлинскиот зид. Како студент и активист за човечки права запознав многу врсници од Балканот кои бегаа од војните во Хрватска, БиХ, Косово, Македонија итн. Улогата на посматрач никогаш не ми беше во природа, па така после студиите се определив да работам на поттикнување иницијативи на граѓани и граѓански организии, кои се обидуваат да помогнат во изградба на нови животи и општества по конфликтите и војните. 

Повеќе детали читајте во интервјуто на Женски магазин, тука.

Можеби ќе ве интересира

Румеса ја победи леукемијата: Нема веќе боцкања и страв, само напред

Румеса ја победи леукемијата: Нема веќе боцкања и страв, само напред

Книга на денот: „Последниот Христијанин“ од Исидора Бјелица

Книга на денот: „Последниот Христијанин“ од Исидора Бјелица

Вклучете се во видео игрите на децата: Совети од психологот Христина Стефановска во време на домашниот карантин

Вклучете се во видео игрите на децата: Совети од психологот Христина Стефановска во време на домашниот карантин

Ирена Павлова - де Одорико од Венеција: Новата свест ќе го победи новиот вирус

Ирена Павлова - де Одорико од Венеција: Новата свест ќе го победи новиот вирус

Тамара Тодевска: Сите имаме иста цел, заеднички да го победиме коронавирусот

Тамара Тодевска: Сите имаме иста цел, заеднички да го победиме коронавирусот

Откако се ќе мине

Откако се ќе мине

Белгијка ја зарази мачката: Нема докази дека вирусот може да се пренесе од домашни миленици на луѓето

Белгијка ја зарази мачката: Нема докази дека вирусот може да се пренесе од домашни миленици на луѓето

Заборави на овие две работи: Што да направиш доколку телефонот ти падне во вода?

Заборави на овие две работи: Што да направиш доколку телефонот ти падне во вода?

ВАЖНО ОТКРИТИЕ: Повисоката температура и поголема влажност СЕПАК можат да го забават ширењето на коронавирусот

ВАЖНО ОТКРИТИЕ: Повисоката температура и поголема влажност СЕПАК можат да го забават ширењето на коронавирусот