25 Јуни, 2024
0.0245

Скопјани платиле над 44 милиони евра за парно, но и тоа не било доволно за ЕСМ

Објавено во: Економија 29 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

ЕСМ направил речиси 10 милиони евра загуба во првата целосна година откако го презема управувањето на Балкан Енерџи за да обезбеди топлинска енергија за загревање на скопјани. 

„ЕСМ Дистрибуција“ во 2023 направила трошоци од безмалку 53 милиони евра (3.228.648.081 денари) за обезбедување на гас и топлинска енергија, а загубата била 9,62 милиони евра (-587.342.123 денари).

Наплатата на сметките за парно греење од страна на „ЕСМ Снабдување“ во текот на 2023 од граѓаните и правните лица изнесувала 44,7 милиони евра, а приближно толку биле и прикажаните трошоци на ова новоформирано претпријатие од АД ЕСМ во текот на енергетската криза. Позитивен исход има единствено „ЕСМ Производство“ кои од работењето на топланите има 15 милиони евра и добивка од околу 2,78 милиони евра.

Сите три фирми-ќерки на ЕСМ кои го заменија работењето на оние на Балкан Енерџи Груп, според достапните податоци, во просек имаат над стотина вработени.

Според она што тогаш дојде како најава од Регулаторната комисија за енергетика, пред една година ЕСМ Дистрибуција бараше зголемување на тарифата за 50 насто, ЕСМ Снабдување за 54,2, а ЕСМ Производство намалување од 29,42 отсто, но сепак беше одредено од 1 јули 2023 цената да не се зголемува радикално.

Во меѓувреме во текот на 2024, поради стабилизацијата на цените на гасот и благите температури, РКЕ соопшти дека се намалува цената за 35 отсто за деловните корисници и за јавните установи.

АД ЕСМ од јануари 2022 влезе во привремено управување на фирмите-ќерки на Балкан Енерџи Груп кои ги загубија трите лиценци за производство, снабдување и дистрибуција на топлинска енергија.

Во меѓувреме БЕГ и неговите три фирми-ќерки и натаму собираат приходи. Балкан Енерџи Производство има наплата од 5,85 милиони евра и добивка од 4,55 милиони евра со само двајца вработени. Не е познато дали овие пари се од заостанати неплатени сметки, или од ЕСМ.                    

А.К.

Можеби ќе ве интересира

Што доби „Силекс“ за да се откаже од експлоатација на злато во Македонија?

Што доби „Силекс“ за да се откаже од експлоатација на злато во Македонија?

ЕВЕ КОЛКУ СЕ ДЕБЕЛИ ЕВРОПСКИТЕ ПАРИЧНИЦИ: Која е нивната лична потрошувачка по лице, а колкав е нивниот БДП?

ЕВЕ КОЛКУ СЕ ДЕБЕЛИ ЕВРОПСКИТЕ ПАРИЧНИЦИ: Која е нивната лична потрошувачка по лице, а колкав е нивниот БДП?

СЕ ГРАДИ ЖЕЛЕЗНИЧКИ И ПАТЕН „ЅВЕР“ ВО ЕВРОПА: Од Данска до Германија за 7 минути низ подводен тунел

СЕ ГРАДИ ЖЕЛЕЗНИЧКИ И ПАТЕН „ЅВЕР“ ВО ЕВРОПА: Од Данска до Германија за 7 минути низ подводен тунел

ЗА ВУЛИН БРИКС Е НАДЕЖТА: Можно ли е Србија да се приклучи?

ЗА ВУЛИН БРИКС Е НАДЕЖТА: Можно ли е Србија да се приклучи?

ЗА ЕКСПЕРТИТЕ ОВА Е ЧЕКОР НАЗАД: Грците ќе работат по 6 дена во неделата

ЗА ЕКСПЕРТИТЕ ОВА Е ЧЕКОР НАЗАД: Грците ќе работат по 6 дена во неделата

ПОКАЧУВАЊЕТО НА ПЕНЗИИТЕ Е И ДЕФИНИТИВНО: Мицкоски најави, ќе се работи на ново законско решение за линеарно зголемување на пензиите

ПОКАЧУВАЊЕТО НА ПЕНЗИИТЕ Е И ДЕФИНИТИВНО: Мицкоски најави, ќе се работи на ново законско решение за линеарно зголемување на пензиите

НЕВРЕМЕТО НАПРАВИ ПУСТОШ: Уништено целото земјоделско производство во Сиричино

НЕВРЕМЕТО НАПРАВИ ПУСТОШ: Уништено целото земјоделско производство во Сиричино

УШТЕ ЕДНО ПОСКАПУВАЊЕ НА ГОРИВАТА: Еве колку ќе плаќаат сега возачите за бензин и дизел

УШТЕ ЕДНО ПОСКАПУВАЊЕ НА ГОРИВАТА: Еве колку ќе плаќаат сега возачите за бензин и дизел

Ветерниот парк на „Алказар Капитал“ е првата инвестиција што ќе ја објави Мицкоски

Ветерниот парк на „Алказар Капитал“ е првата инвестиција што ќе ја објави Мицкоски