20 Октомври, 2019
0.0173

Сонував да бидам морнар, најдов мир на планина: Интервју со Катрин Фринсфелд, раководителка на секторот за култура во германската амбасада

Објавено во: Стил 26 Април, 2019

Катрин Фринсфелд е раководителка на секторот за култура во германската амбасада Скопје. Кај нас живее веќе две години и вели дека за неа не постои термин македонска или германска жена. Фестивалот на Новиот герамански филм е само еден повод за овој разговор во кој Кетрин открива интересни детали за своите соништа,планови и за животот од Хамбург до Скопје. За Женски магазин Катрин раскажува колку точно време живее во Скопје и кои се нејзините тековни ангажмани:

  „Во Скопје живеам од август 2017 година. Пред сѐ, надлежна сум за односите во областите култура и образование. Тука спаѓа поддршката на културните настани поврзани со Германија, како на пример „Skopje Design Week“ или уметничкиот саем „Ин Ситу“ од минатата година. Меѓутоа, вклучено е и координирање на другите германски институции како што се Гете-Институтот, Германската служба за академска размена (ДААД) или пак Централата за школство во странство, пришто сите ги промовираат германскиот јазик или општо културната размена. Покрај тоа, ја негувам размената со овдешните уметници и организации кои се грижат за размена меѓу младите и унапредување на демократијата во земјата. Од летото минатата година сум надлежна и за проекти со граѓанското општество, на пример, такви кои се посветени на слободниот печат, заштитата на малцинствата или општите човекови права, како што е заштитата на жените од семејно насилство“.

Целото интервју прочитајте го на Женски магазин, тука.


Можеби ќе ве интересира

(ФОТО) Мамев во диетата и пак ослабев 20 килограми: Наде Талевска непрепознатлива

(ФОТО) Мамев во диетата и пак ослабев 20 килограми: Наде Талевска непрепознатлива

Дино Мерлин за Нова Година со концерт на Плоштад Македонија

Дино Мерлин за Нова Година со концерт на Плоштад Македонија

NOT AN EVENT го одбележа доаѓањето на Not a pErfumе superdose во стилот на Studio 54

NOT AN EVENT го одбележа доаѓањето на Not a pErfumе superdose во стилот на Studio 54

Катаракта – што е и како се третира?

Катаракта – што е и како се третира?

На ТВ ми е релаксација, дома ми е весело: Искра Канзурова се врати пред камерите

На ТВ ми е релаксација, дома ми е весело: Искра Канзурова се врати пред камерите

Во име на Човекот, Амин

Во име на Човекот, Амин

Што кажа Тоше во своето последно интервју...

Што кажа Тоше во своето последно интервју...

Шегите на сечија сметка не нѐ направија омразени: Интервју со Жаре од „1 на 1“ пред старот на новата сезона

Шегите на сечија сметка не нѐ направија омразени: Интервју со Жаре од „1 на 1“ пред старот на новата сезона

Ателје, радоста на сликањето: Целиот универзум преку очите на големиот уметник

Ателје, радоста на сликањето: Целиот универзум преку очите на големиот уметник