24 Јуни, 2019
0.0256

СРБИН ЗАСАДИЛ РЕТКА ОВОШКА: Од ова заработува одлично

Објавено во: Агробизнис 04 Октомври, 2018

Кинеска урма или јојоба е овошје кое успева во Кина, но му успеало и на Дејан Ковач од Бачки Монштор во Србија. 

За три години тој направи бум на пазарот, и она што ќе го произведе луѓето го разграбуваат буквално, пишува Блиц

Ковач вели дека секој може да успее, ако добор размисли што може да прави до земјиштето кое го има. 

Она што не успеал да го направи никој во Војводина и пошироко, му успеало на овој човек. 

Верувал дека ќе успее со садење на ова ретко овошје. 

Од неколку стотини килограми, производството го зголемил на неколку тони. 

„Овошјето го купуваат од сите страни, од цела Србија, Хрватска, Босна. Кога размислував да одгледувам јојоба или кинеска урма, не бев скептичен, а сите околу мене беа скептични и немав поддршка од семејството“ - вели Ковач. 

За два години насадот го зголемил за неколку хектари. Ова го направил за да почне со извоз. 

Можеби ќе ве интересира

МЗШВ започнува со потпишување договори за продажба државно земјоделско земјиште под оранжерии

МЗШВ започнува со потпишување договори за продажба државно земјоделско земјиште под оранжерии

Јанковска: Праската што се бере оди за извоз

Јанковска: Праската што се бере оди за извоз

МЗШВ со нов систем за авионско засејување на облаците, до заштита на земјоделското производство од град

МЗШВ со нов систем за авионско засејување на облаците, до заштита на земјоделското производство од град

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите