14 Април, 2024
0.0244

СТОПАНСКА БАНКА СКОПЈЕ СО ВАЖНА ОДЛУКА - 40 милиони евра нема да одат за дивиденда, туку за развој на банката

Објавено во: Финансии 27 Февруари, 2024

Добивај вести на Viber

На седницата на Собранието на акционери што ќе се одржи на 28 март годинава, Стопанска банка Скопје треба да донесе одлука за прераспределба на дел од акумулираната добивка во добивка ограничена за распределба на акционерите.

Станува збор за сума од 2,46 милијарди денари или 40 милиони евра.

Наведениот износ од оваа Одлука не е расположлив во иднина за исплата на дивиденда на акционерите (ограничена за распределба на акционерите) и како таков, во согласност со релевантната важечка регулатива на Народната Банка на Република Северна Македонија, има третман на основен капитал на Стопанска банка АД - Скопје“, сед вели во предлог одлуката за која ќе треба да се изјаснат акционерите на претстојното Собрание. 

Се додава дека наведениот износ од оваа Одлука ја вклучува распределената акумулирана добивка согласно Одлуките за распределба на добивката на Стопанска банка Скопје, во вкупен износ од 2.460.000.000 денари.

Во образложението се наведува дека Собранието на акционери на Стопанска банка АД – Скопје на своите годишни седници одржани во претходните години, донело релевантни одлукиза распределба на добивка, со кои акционерите расопоредија дел од добивката во акумулирана добивка.

„Со приложената Одлука се предлага акумулиранитедобивки од претходни години, во износ од 2.460.000.000 денари да се прераспределат во акумулирана добивка која нема да биде расположлива за исплата на дивиденда на акционерите во иднина (ограничена за распределба на акционерите). Наведеното е во согласност со одредбите на Одлуката за методологијатa за утврдување на адекватност на капиталот“, се вели во објавата.

Ова, како што објаснуваат од банката во одлуката, е со цел да обезбеди коефициентот на адекватност на капитал да биде усогласен со регулативните барања пропишани од страна на Народна Банка. 

„Воедно, наведеното ќе биде во поддршка на Деловниот план на Банката  во следниот период. Дополнително, ова ќе го зајакне основниот капитал на Банката преку прераспределба на акумулирана добивка во акумулирана добивка која нема да биде расположлива за исплата на дивиденда на акционерите во иднина (ограничена за распределба на акционерите) и ќе служи како основа за подршка на деловните и развојните цели на Банката“, се вели во предлог одлуката на Собранието на акционери.

Како што е познато, доминантен акционер на Стопанска банка Скопје е Националната банка на Грција, која рфасполафа со 94,64 отсто од вкупно издадените обични акции на банката.

Исто така, 1.244 физички лица од земјава поседуваат 3,46 отсто од акциите, а исто така и 115 компании односно домашни правни лица, имаат вкупно 1,81 процент од акциите на банката.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

НОВ ПАД НА ПОПУЛАРНАТА КРИПТОВАЛУТА: Еве кои влади поседуваат најмногу биткоини, има ли на пазарите оптимизам?

НОВ ПАД НА ПОПУЛАРНАТА КРИПТОВАЛУТА: Еве кои влади поседуваат најмногу биткоини, има ли на пазарите оптимизам?

Ангеловска-Бежоска: Народната банка втора во светот која учествуваше во пилот проектот на ММФ за оценка на транспарентноста

Ангеловска-Бежоска: Народната банка втора во светот која учествуваше во пилот проектот на ММФ за оценка на транспарентноста

(ВИДЕО) Благодарение на него Норвежаните знаат каде им се парите

(ВИДЕО) Благодарение на него Норвежаните знаат каде им се парите

ГРЦИЈА НУДИ БЕСПЛАТЕН ОДМОР ЗА 25.000 ТУРИСТИ: Внимавајте на условите, а еве ги деталите

ГРЦИЈА НУДИ БЕСПЛАТЕН ОДМОР ЗА 25.000 ТУРИСТИ: Внимавајте на условите, а еве ги деталите

ДЕТАЛЕН ПРЕГЛЕД НА ЦЕНИТЕ НА ГОРИВОТО ВО РЕГИОНОТ: Македонија и Бугарија имаат најевтини цени според српските медиуми

ДЕТАЛЕН ПРЕГЛЕД НА ЦЕНИТЕ НА ГОРИВОТО ВО РЕГИОНОТ: Македонија и Бугарија имаат најевтини цени според српските медиуми

ВАНКОВСКА КАЖА КОЛКУ ПАРИ ТРОШИ ЗА КАМПАЊАТА: „Дал кој колку можел, 209, 500, 1.000 денари“

ВАНКОВСКА КАЖА КОЛКУ ПАРИ ТРОШИ ЗА КАМПАЊАТА: „Дал кој колку можел, 209, 500, 1.000 денари“

ВРТОГЛАВ ВЕЛИГДЕНСКИ РАСТ НА ЦЕНИТЕ ВО ГРЦИЈА: Апартманите поскапи од луксузни хотели, одат и до илјада евра!

ВРТОГЛАВ ВЕЛИГДЕНСКИ РАСТ НА ЦЕНИТЕ ВО ГРЦИЈА: Апартманите поскапи од луксузни хотели, одат и до илјада евра!

ЕВЕ КАДЕ САКААТ НАЈМНОГУ ДА РАБОТАТ СЕЗОНЦИТЕ: Оваа компанија е прв избор

ЕВЕ КАДЕ САКААТ НАЈМНОГУ ДА РАБОТАТ СЕЗОНЦИТЕ: Оваа компанија е прв избор

СМРТНА КАЗНА ЗА ВИЕТНАМСКА МИЛИЈАРДЕРКА: Која е Труонг Ми Лан, која си присвои земени заеми во висина од 44 милијарди долари?

СМРТНА КАЗНА ЗА ВИЕТНАМСКА МИЛИЈАРДЕРКА: Која е Труонг Ми Лан, која си присвои земени заеми во висина од 44 милијарди долари?