21 Јануари, 2020
0.0153

Студено ви е? Ова е лето за зимата во 1929 година со -55 степени

Објавено во: Стил 10 Јануари, 2020

Сведоци сме на зими изминативе години кога температурите и по два месеци беа под нулата. Сепак, една зима остави незаборавни траги. Тоа е легендарна зима во почетокот на 1929 година!

Пред 91 година, времето и зададе на поголем дел од Европа вонреден метеоролошки настан, кој подоцна беше наречен - зима на векот! Зимата кон крајот на 1928 година, во ноември и декември, не ги покажа своите „заби“. Напротив, имаше невообичаено топли денови, еден по друг.

Никој не се посомневал ...

На денот на Нова Година, на 1 јануари 1929 година, дувал топол јужен ветер од Јадранот и охрабрен од целосното отсуство на зимско време, многу земјоделци веќе ги започнале подготовките за работа на теренот среде прераната пролет. Но, никој не знаеше што ќе се случи...

Во првите денови од јануари 1929 година, силен циклон се преселил над Јадранот, и се развил моќен воздушен блок под висок притисок од Скандинавија. Циклонот со денови останувал над Јадранот, а антициклонот се ширел од Скандинавија во Русија, што го отворил протокот на многу ладен воздух над нашата област. Неколку дена обилен снег почнал да паѓа и во Македонија.

Деталите за најстудената зима во историјата во регионот и во Европа ги има Машки Магазин.

Можеби ќе ве интересира

Куќата на Атиџе ќе добие нов кров: Ѕвездата од „Медена земја“ конечно ќе има нормални услови за живот

Куќата на Атиџе ќе добие нов кров: Ѕвездата од „Медена земја“ конечно ќе има нормални услови за живот

Среде Москва се свиреше химната во наша чест: Интервју со младата балерина Нина

Среде Москва се свиреше химната во наша чест: Интервју со младата балерина Нина

Не сме манекени, тоа ни е работа: Пејачите се најголеми бренд амбасадори

Не сме манекени, тоа ни е работа: Пејачите се најголеми бренд амбасадори

Медената земја полна измет

Медената земја полна измет

Приказна за човекот кој го „мачеше“ Џоковиќ: Поради него трипати менував маици

Приказна за човекот кој го „мачеше“ Џоковиќ: Поради него трипати менував маици

(ВИДЕО) Село се спаси од изумирање и денес заработува милиони

(ВИДЕО) Село се спаси од изумирање и денес заработува милиони

ДЕСТИНАЦИЈА ОД СОНИШТАТА: Се гради највисокиот хотел на светот

ДЕСТИНАЦИЈА ОД СОНИШТАТА: Се гради највисокиот хотел на светот

Е мачна Атиџе, Ти на светот му ја испрати најголемата лекција- „Ако еден го прекрши Законот на природата, сите ја плаќаат цената!”

Е мачна Атиџе, Ти на светот му ја испрати најголемата лекција- „Ако еден го прекрши Законот на природата, сите ја плаќаат цената!”

Продолжив појака од било кога: Кристина Димитријевска прозборе за разводот со Кајмакоски

Продолжив појака од било кога: Кристина Димитријевска прозборе за разводот со Кајмакоски