11 Декември, 2023
0.0237

Суспендирана контроверзна фирма која земаше струја од МЕПСО без да му плаќа

Објавено во: Економија 03 Октомври, 2023

Добивај вести на Viber

Операторот МЕМО го суспендира Блесм Поуер Плус од пазарот на електрична енергија до крајот на годината со одлука донесена во петокот. Станува збор за контроверзна фирма која два пати го менуваше името во текот на енергетската криза и остануваше должна во милионски суми кај АД МЕПСО откако два пати влечеше струја од системските резерви а потоа не ги плаќаше фактурите.

„Времено се суспендира учесникот на пазар на електрична енергија БЛЕСМ ПОУЕР ПЛУС ДОО Скопје со лиценца снабдувач со електрична енергија, со ЕДБ: 4080021599229, од пазарот на електрична енергија, поради непочитување на Правилата за пазар на електрична енергија односно нерегулирана балансна одговорност. Времетраењето на суспензијата започнува од 01.10.2023 година и трае заклучно со 31.12.2023 година. Оваа одлука стапува во сила на денот на донесувањето“, пишува во одлуката на МЕМО, државниот оператор на пазарот на електрична енергија.

Во образложението испратено од МЕПСО се гледа дека на Блесм Поуер Плус на два пати му било давана шанса во 2021 и 2022 кога ги носеше имињата Мист Енерџи и Мист Енерџи Еко. При тоа во првата година фирмата остана должна 1,8 милиони евра, а проценките се дека и во следната година се работи за слична сума. Директорот на МЕМО, Симон Шутиновски, за „Фактор“ не обелодени дали и оваа 2023 контроверзната фирма која продолжи да работи под името Блесм Поуер Плус има нерасчистени долгови кон меспо.

- Она што ми е кажано од МЕПСО е дека станува збор за балансна неодговорност од страна на оваа фирма и ние постапуваме по барање на МЕПСО со негово суспендирање, ни изјави Шутиновски без да дава детали за што поконкретно станува збор, односно дали се работи за повторно влечење на струја од европската мрежа и нејзино неплаќање, со што повторно би се оставил МЕПСО да ја сноси одговорноста.

Инаку оваа оваа фирма заедно со добропозната У Повер со стартот на енергетската криза количините ги надополнуваа од резервите на МЕПСО кои се наменети за балансирање на електроенергетскиот систем. Регулаторната комисија за енергетика им ги одзеде лиценците за тргување, но Мист Енерџи се пререгистрира во Мист Енерџи Еко, а потоа и во Блесм Поуер Плус.

Поранешниот пратеник и долгогодишен кадар на операторот на системот за пренос на електрична енергија МЕПСО, Михаил Пановски, е меѓу новите сопственици кои ја презедоа фирмата за прекугранична трговија со увозна струја под новото име. Пановски за време на претходната власт беше член на Управниот одбор на МЕПСО како директор на подружницата Оператор на преносна мрежа. Покрај Пановски, сопственици се уште и Бетим Адеми од Струга и Елизабета Манева од Ѓорче Петров. Меѓу сопствениците се и имињата на тројца државјани од Албанија, поточно од Тирана.

Мист Енерџи Еко во текот на минатата година склучи голем број на договори за снабдување со државни институции и јавни претпријатија. Меѓу повеќемилионските договори во 2022 се и оние со АД Пошта, ЈП Исар, Тетовската болница, Национална радиодифузија, ЈП Железници - Инфраструктура и други.

Во МЕПСО пак во меѓувреме за краток период се сменија двајца директори. На местото на Орхан Муртезани дојде Сурија Рашиди, а по неколку месеци по него беше назначен Зуди Енузи Кока.

А.К.

* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2023 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

МНОГУ ЗЕМЈИ СЕ МАЧАТ СО ИНФЛAЦИЈА: Во Кина се случува обратното, цените паѓаат

МНОГУ ЗЕМЈИ СЕ МАЧАТ СО ИНФЛAЦИЈА: Во Кина се случува обратното, цените паѓаат

КОЈ ЌЕ СЕ ИЗРАДУВА СО 17 МИЛИОНИ ЕВРА НЕПОСРЕДНО ПРЕД НОВА ГОДИНА - Мермерен комбинат Прилеп ќе дели дивиденда од акумулирани добивки

КОЈ ЌЕ СЕ ИЗРАДУВА СО 17 МИЛИОНИ ЕВРА НЕПОСРЕДНО ПРЕД НОВА ГОДИНА - Мермерен комбинат Прилеп ќе дели дивиденда од акумулирани добивки

ТРУПААТ ЗЛАТО: Две држави ги зголемуваат резервите

ТРУПААТ ЗЛАТО: Две држави ги зголемуваат резервите

НАД 300 НОВИ СТАНОВИ ЌЕ СЕ ГРАДАТ ВО СКОПЈЕ: Намален вкупниот број на издадени одобренија за градба, еве ги деталите

НАД 300 НОВИ СТАНОВИ ЌЕ СЕ ГРАДАТ ВО СКОПЈЕ: Намален вкупниот број на издадени одобренија за градба, еве ги деталите

„Њу момент“ 30 години ја поттикнува и унапредува македонската креативност

„Њу момент“ 30 години ја поттикнува и унапредува македонската креативност

ОЧЕКУВА НОРМАЛНИ СТАПКИ НА ИНФАЛЦИЈА: Еве што вели вицепремиерот за цените за следната година

ОЧЕКУВА НОРМАЛНИ СТАПКИ НА ИНФАЛЦИЈА: Еве што вели вицепремиерот за цените за следната година

ИНТЕРВЈУ БЕСИМИ: Буџетот за идната година не е предизборен, со него ќе ја доведеме економијата во „мирни води“, а потоа и ќе го забрзаме растот

ИНТЕРВЈУ БЕСИМИ: Буџетот за идната година не е предизборен, со него ќе ја доведеме економијата во „мирни води“, а потоа и ќе го забрзаме растот

К-15 од 2 милиони евра легна на сметките на полицајците

К-15 од 2 милиони евра легна на сметките на полицајците

Недостиг на работна сила: Тренчевска оди во Будимпешта

Недостиг на работна сила: Тренчевска оди во Будимпешта