16 Јуни, 2019
0.0204

Трошоците и цените во земјоделството растат

Објавено во: Агробизнис 15 Октомври, 2012

Растат и трошоците и цените во земјоделството. Според последните податоци од Заводот за статистика , во септември во споредба со истиот месец лани , регистриран е пораст на индексот на цените на инпутот за 10,7% додека индекспт на цените на аутпутот бележи пораст од 14 % . Кај трошоците најголемо зголемување има за добиточната храна од 16,5% , ветернираните услуги , скок од 15,6% а кај енергијата и горивата 12,7% . Анализарано од аспект на индексот на цените на аутпутот , најголемо зголемување на цените има кај зеленчукот од 33,9% и добиточните растенија од 31,7% .

Можеби ќе ве интересира

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

Цело село живее од производство на јагоди

Цело село живее од производство на јагоди

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот