16 Септември, 2019
0.0300

Трпението е доблест: Новите технологии се виновни за недостаток на толеранција

Објавено во: Стил 09 Септември, 2019

Трпението е доблест, но стана исклучително редок квалитет во современото општество

Според новото истражување на 2.000 британски возрасни лица, луксузот во современиот живот ги натера повеќето луѓе неверојатно нетрпеливи - скоро во секој аспект од нивниот живот.

3/4 од анкетираните изјавиле дека веруваат дека доминацијата на дигиталните технологии, како што се паметните телефони, телевизорите и компјутерите, се виновни за овој растечки недостаток на трпеливост, пишуваат студиските наоди.

 Испитаниците известуваат дека губат трпеливост само по 16 секунди чекање за вчитување на веб-страница и по 25 секунди чекање за да се смени семафорот.

Направено по нарачка од страна на канцелариската компанија BIC, истражувањето покажува дека 38% од испитаниците губат трпеливост додека се обидуваат да направат белешки и да го следат говорот на говорникот за време на еден час или работна средба.

Често пати, потребни се само секунди чекање за луѓето да избувнат.

На пример, испитаниците изјавиле дека ја изгубиле својата смиреност по само 20 секунди чекање да се исуши мастилото на честитката. Покрај тоа, им биле потребни само 22 секунди за да започнат „кавга“со својот компјутер ако шоуто или филмот не започне веднаш да се презема од платформата за стриминг. Британските испитаници исто така објавија дека дел од испитаниците го изгубиле своето трпение по само 18 секунди потрага по пенкало.

Изненадувачки, и покрај целата оваа нетрпеливост, истражувањето покажува дека повеќето луѓе сè уште се подготвени да чекаат неколку дена за парцела или писмо.
„Нашата студија покажува дека можеме да почекаме само 2,8 дена за да пристигне нарачка за намирници преку Интернет и 3,7 дена за писмена пошта“, изјави Холо Холинс, шеф за маркетинг и менаџмент во БИЦ во Велика Британија и Ирска.

„Благодарение на технологијата, современиот живот се движи побрзо од кога било, но изгледа дека сè уште сме подготвени да чекаме за доброто старомодно писмо“.

Меѓу другите наоди, истражувањето откри дека испитаниците очекуваат да го добијат багажот по летот во рок од 13 минути.

Чекањето на редот се чини особено вознемирувачко за испитаниците, при што 45% признаваат дека ја губат својата смиреност откако чекаат „претерано“ време. Но, што точно е претерано? Испитаниците велат дека само 30 секунди чекање ќе бидат доволни за нивно трпение, а половина од нив велат дека најверојатно ќе се редат во друга редица, доколку редицата во која тие чекаат ред не се движи доволно брзо.

 Изненадувачки, 95% од испитаниците сепак признаваат дека сметаат дека трпеливоста е доблест.


Можеби ќе ве интересира

(ФОТО) Гламур за на селска чешма: Стилот на „Манаки“

(ФОТО) Гламур за на селска чешма: Стилот на „Манаки“

ПИЈАТ, ПУШАТ, СЕ ХРАНАТ НЕЗДРАВО А ЛЕСНО ДОЖИВУВААТ 100 ГОДИНИ: Ова село е мистерија за научниците

ПИЈАТ, ПУШАТ, СЕ ХРАНАТ НЕЗДРАВО А ЛЕСНО ДОЖИВУВААТ 100 ГОДИНИ: Ова село е мистерија за научниците

Големата љубов на македонската дива: Кој е на фотографијата?

Големата љубов на македонската дива: Кој е на фотографијата?

Совети за успех од Џек Ма

Совети за успех од Џек Ма

(ФОТО) Какви тајни крие пештерата Пешна: Каде се крие златото на Крали Марко?

(ФОТО) Какви тајни крие пештерата Пешна: Каде се крие златото на Крали Марко?

Ќерка ми замина, сама се борам со болеста на внукот: Искрено со Маја Оџаклиевска

Ќерка ми замина, сама се борам со болеста на внукот: Искрено со Маја Оџаклиевска

И болката со тебе поминува: Бојан Илиевски за искушенијата

И болката со тебе поминува: Бојан Илиевски за искушенијата

Денот на независноста

Денот на независноста

Најголемите машки модни гревови- големината е најбитна или не?

Најголемите машки модни гревови- големината е најбитна или не?