15 Април, 2021
0.0223

ВАКЦИНИРАЊЕТО НА ВОЗРАСНИТЕ ГИ ШТИТИ И НЕВАКЦИНИРАНИТЕ ОКОЛУ НИВ, ОСОБЕНО ДЕЦАТА - еве што откри израелска студија

Објавено во: Свет 06 Април, 2021

Нови податоци од Израел, каде што веќе е поодмината кампањата за вакцинација против коронавирусот со вакцината на Фајзер/Бионтек, сугерираат дека вакцинацијата на возрасните исто така ги штити и невакцинираните лица кои живеат во нивна близина, особено децата.

Околу една третина од 1,95 милиони луѓе кои го користат системот на здравствена заштита на Maccabi Healthcare Services (MHS), сите над 16-годишна возраст, примиле барем една доза од вакцината до 30 јануари.

Проучувајќи ја епидемиолошката состојба во 223 заедници, истражувачите откриле дека со зголемувањето на бројот на вакцинирани возрасни, стапката на инфекција кај невакцинираните корисници во истите заедници опаѓа - особено кај децата.

MHS е втор по големина систем на здравствена заштита во Израел.

„Иако забележаната заштита на невакцинирани лица поврзана со вакцинирање кај возрасни е охрабрувачка, потребни се дополнителни студии за да се утврди дали и како тоа ќе им помогне на изгледите за колективен имунитет и искоренување на болести“, пишуваат истражувачите во студијата.

Студијата се уште не ја поминала научната рецензија.

Извор: Индекс.хр

Можеби ќе ве интересира

НЕГИРАШЕ ДЕКА ПОСТОИ КОРОНА ВИРУСОТ: Познатиот норвешки теоретичар на заговор, Гардер почина токму од оваа болест

НЕГИРАШЕ ДЕКА ПОСТОИ КОРОНА ВИРУСОТ: Познатиот норвешки теоретичар на заговор, Гардер почина токму од оваа болест

Колку побрзо Европа преземе акција за намалување на штетите од цигарите толку подобро за јавното здравје

Колку побрзо Европа преземе акција за намалување на штетите од цигарите толку подобро за јавното здравје

Huawei соработува со партнери за да го олесни паметното земјоделство во Швајцарија

Huawei соработува со партнери за да го олесни паметното земјоделство во Швајцарија

ЛОША ВЕСТ ОД МОДЕРНА: Нема да може да го забрза производството на вакцини во следните месеци

ЛОША ВЕСТ ОД МОДЕРНА: Нема да може да го забрза производството на вакцини во следните месеци

Индиски град се затвора од полноќ по денешниот црн рекорд

Индиски град се затвора од полноќ по денешниот црн рекорд

Државите во ЕУ се согласни да се патува со ковид пасоши

Државите во ЕУ се согласни да се патува со ковид пасоши

Во Европа се нудат 1.1 милијарда дози вакцини на црниот пазар

Во Европа се нудат 1.1 милијарда дози вакцини на црниот пазар

МУТАЦИИТЕ НЕКОНТРОЛИРАНО СЕ ШИРАТ: Бразилскиот сој го има во 52 земји

МУТАЦИИТЕ НЕКОНТРОЛИРАНО СЕ ШИРАТ: Бразилскиот сој го има во 52 земји

ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ МЕШААТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВИ ВАКЦИНИ ЗА ПРВАТА И ВТОРАТА ДОЗА - во Британија тоа го испитува голема студија

ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ МЕШААТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВИ ВАКЦИНИ ЗА ПРВАТА И ВТОРАТА ДОЗА - во Британија тоа го испитува голема студија