08 Април, 2020
0.0264

Видео: Страшна измама со земјоделски производи - Боја, силикон и наркотици

Објавено во: Економија 25 Јануари, 2018

Видео од земјоделци од Индија го шокираше светот. Анонимен одгледувач на зеленчук и овошје покажува страшна пракса на лажирање на земјоделските производи кои се фарбаат со индустриска боја, се прскаат со наркотици и во нив се вбризгува силикон и кислород за преку ноќ вештачки да нараснат и да изгледаат свежи и здрави. 

Всушност станува збор за недоволно созреани плодови кои земјоделците брзаат да ги продадат на пазарите со цел да се изборат со тешките животни услови, високата инфлација и минималните приходи со кои одвај се прехрануваат. 


Земјоделската индустрија како и прехранбената индустрија на светски рамки се во голема криза. Капитализмот и мас медиумите наметнаа создавање на лажна слика за храната која мора да биде „светкава“ со совршен изглед на плодовите. 

Тоа ги промени и купувачките навики, па така во маркетите најчесто се нудат производи со „совршен“ изглед прималив за око, но никој не внимава на хранливите состојки, како и на регуларните земјоделски циклуси на одгледување на храната. 

Вакви измамнички пракси има низ цела Азија, Африка и Латинска Америка, а во САД огромна закана за храната е ГМО производството кое хемиските гиганти се обидуваат да го наметнат и во Европа со што се предизвикуваат трајни последици врз земјоделската почва, а на земјоделците им се уништуваат посевите и им се наложува зависност за купување на хемиски препарати и нездрави семиња кои не се природни. 


Можеби ќе ве интересира

Само во март без работа останале 2.000 работници, бројките за април ќе бидат подраматични

Само во март без работа останале 2.000 работници, бројките за април ќе бидат подраматични

АКО РАБОТИТЕ ВО ФАБРИКА, ЕВЕ КОИ СЕ МЕРКИТЕ - оддалеченост, дезинфекција, ако има позитивен со КОВИД-19, веднаш да се пријави

АКО РАБОТИТЕ ВО ФАБРИКА, ЕВЕ КОИ СЕ МЕРКИТЕ - оддалеченост, дезинфекција, ако има позитивен со КОВИД-19, веднаш да се пријави

Стопанска комора: Да се стави ред во продажбата на дезинфициенси

Стопанска комора: Да се стави ред во продажбата на дезинфициенси

Бектеши влезе во војна со угостителите: Не ви се точни бројките, првин платете даноци, инспекциите ќе продолжат

Бектеши влезе во војна со угостителите: Не ви се точни бројките, првин платете даноци, инспекциите ќе продолжат

Антикорупциска ќе проверува дали некој „лови во матно“ со донациите и тендерите

Антикорупциска ќе проверува дали некој „лови во матно“ со донациите и тендерите

До сега обработени бескаматни кредити од 1,26 милиони евра

До сега обработени бескаматни кредити од 1,26 милиони евра

Стопанството бара државата да почне кампања за купување домашни производи

Стопанството бара државата да почне кампања за купување домашни производи

КОЈ, КОГА И ДО КОГА ЌЕ ГО КОРИСТИ ОДМОРОТ - познати сите детали за вработените и од јавниот и од приватниот сектор

КОЈ, КОГА И ДО КОГА ЌЕ ГО КОРИСТИ ОДМОРОТ - познати сите детали за вработените и од јавниот и од приватниот сектор

Збунети граѓани не знаат дали може да испратат меѓународна пошта

Збунети граѓани не знаат дали може да испратат меѓународна пошта