14 Јуни, 2021
0.0222

Владата следната година ќе треба да најде 83 милиони евра за резервно гориво

Објавено во: Економија 11 Мај, 2021

Државата следната година ќе купува резервно гориво за 73,35 милиони евра, според Акциски план за формирање на нафтени резерви кој е наметнат од ЕУ, а кој го објави Владата со кој ќе треба да се исполнат капацитетите за негово чување. Чувањето на купената количина ќе предизвика дополнителни трошоци, со што во 2022 ќе треба да се најдат 83 милиони евра.

До тогаш ќе треба да се купат 71,4 килотони дизел за 50,3 милиони евра, 27,1 килотони моторен бензин за 21,411 милиони евра и околу 7 милиони евра за останатите горива. На крајот на 2022 државата треба да има 251,2 килотони резерви, а зафатнината на чување да биде речиси двојно поголемо. За чувањето на складиштарите ќе им се плаќа 9,045 милиони евра. Половина милион евра ќе бидат дадени и за Агенцијата за задолжителни нафтени резерви за администрирање на процесот. 

Тоа значи дека вкупната сума што ќе биде потребна, а е запишана во проекцијата на планот, е нешто помалку од 83 милиони евра. Парите ќе се обезбедуваат од надоместокот за задолжителни резерви на сурова нафта и нафтени деривати; од меѓународна соработка на програми и проекти, од кредити и, како што се вели во планот, од други извори.

Ќе биде вистински предизвик за Владата да ги најде овие пари, ако се знае дека според она што го пишува за надоместокот за задолжителни резерви, кој се одвојува од купените горива во комерцијална продажба, се планирани само 8,8 милиони евра. 

„Суровата нафта и нафтените деривати од задолжителните резерви треба во секое време по квалитет да одговараат на важечките национални прописи за квалитетот на течните горива и да не содржат недозволени примеси и/или нечистотии кои можат битно да влијаат врз квалитетот и на фактичките количини на нафтените резерви, со цел нафтените резерви секогаш да бидат достапни за интервенција на пазарот. 

Обновувањето на нафтените деривати тековно ќе го вршат трговските друштва од нафтениот сектор во земјата, кои се складиштари на задолжителни резерви, врз основа на склучени договори за складирање, чување и обновување на нафта и нафтени деривати од задолжителните резерви со МАКОРА“, најавува Владата.

Во акцискиот план се препорачува и одржување на постојните и изградбата на нови складишни капацитети и инфраструктура за нафтени деривати на територијата на земјата гледано долгорочно, со што трајно би се решило проблемот со складирање на севкупните нафтени резерви.

До крајот на следната година државата треба да има свои 50 килотони моторен бензин, 158,3 килотони дизел, 32,7 килотони мазут и 10 килотони екстралесно масло. 

А.К.


Можеби ќе ве интересира

Хотелиерите реагираат: Бројот на ваучери за туризам е премал

Хотелиерите реагираат: Бројот на ваучери за туризам е премал

„СОЛЕНИ“ ГОРИВА: Бензините нагоре за половина, дизелот за дури еден денар

„СОЛЕНИ“ ГОРИВА: Бензините нагоре за половина, дизелот за дури еден денар

ЗА ОНИЕ ШТО ЌЕ РАБОТАТ ВО НЕДЕЛА ПО ПРВИ ОКТОМВРИ - повисоки дневници од 50 до 100 отсто

ЗА ОНИЕ ШТО ЌЕ РАБОТАТ ВО НЕДЕЛА ПО ПРВИ ОКТОМВРИ - повисоки дневници од 50 до 100 отсто

Нови одлуки на Комисијата: Се укинува полицискиот час, се враќаат ноќните забави, неограничен број на гости на свадбите

Нови одлуки на Комисијата: Се укинува полицискиот час, се враќаат ноќните забави, неограничен број на гости на свадбите

Забрана за работа само за три компании, за останатите молк од институциите

Забрана за работа само за три компании, за останатите молк од институциите

СИТЕ 13 СЛОБОДНИ ЗОНИ ВО ЗЕМЈАВА СЕ ИСКОРИСТЕНИ САМО 29 ОТСТО - државата нема да отвора нови, прво да се „наполнат“ постојните

СИТЕ 13 СЛОБОДНИ ЗОНИ ВО ЗЕМЈАВА СЕ ИСКОРИСТЕНИ САМО 29 ОТСТО - државата нема да отвора нови, прво да се „наполнат“ постојните

Јагода ја доби неработната недела, Мила ја засилува активноста, Венко доби пауза, бизнисот се преструктуира

Јагода ја доби неработната недела, Мила ја засилува активноста, Венко доби пауза, бизнисот се преструктуира

ГОРИВА: Ќе има ли скок на цените по полноќ?

ГОРИВА: Ќе има ли скок на цените по полноќ?

ИЛОН МАСК ПАК ЌЕ ПРИФАЌА БИТКОИН: Најпознатата дигитална валута скокна

ИЛОН МАСК ПАК ЌЕ ПРИФАЌА БИТКОИН: Најпознатата дигитална валута скокна