13 Јуни, 2024
0.0263

ВО КОИ ЗЕМЈИ ЛУЃЕТО ЖИВЕАТ ВО ПЕНЗИЈА НАЈДОЛГО: Некаде живеат само две години по работниот век

Објавено во: Економија 19 Март, 2023

Добивај вести на Viber

Бројот на активни работници кои можат да го поддржат јавниот пензиски систем се намалува како што се зголемува бројот на лица кои заминуваат во пензија.

Очекуваниот животен век, според Светската здравствена организација (СЗО), се мери со просечниот број години што едно лице може да очекува да ги живее со оглед на стапките на смртност специфични за полот и возраста во моментот на раѓање.

Возраста за пензионирање, според податоците на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) 2020 година, се однесува на задолжителната и доброволната возраст до која ќе работи лице кое почнало да работи на 22 години.

А еве каде живеат луѓето најдолго по пензионирањето?

Во Јужна Африка, мажите во просек поминуваат само две години во пензија.

Во земји како Полска, Унгарија, Бугарија, Романија, Литванија, Летонија и Русија, како и Аргентина, Мексико - мажите во просек поминуваат помалку од 10 години во пензија.

Исланд, Израел и Норвешка имаат највисока возраст за пензионирање, 67 години, а сепак, очекуваниот животен век е околу 81 година – што значи дека во просек мажите во овие земји поминуваат 14 години во пензија.

Жените генерално имаат подолг животен век од мажите - а со тоа и подобри изгледи за подолг животен век по пензионирањето.

Во Јужна Африка, жените поминуваат помалку од 10 години во пензија, со просечен животен век од 68 и возраст за пензионирање од 60 години. Следат Мексико и Индија, каде жените поминуваат околу 14 години во пензија.

Во Саудиска Арабија жените поминуваат во просек по 26 години во пензија, а просечната возраст за пензионирање е 47 години.

Сепак, индивидуалните искуства од реалниот живот во голема мера варираат од горенаведените просеци, со оглед на различни фактори како што се богатството, географијата и превенцијата на болестите.

Како што се зголемува животниот век, некои земји сакаат да ја зголемат старосната граница за пензионирање во иднина. Еден од нив е Обединетото Кралство, каде владата сигнализираше дека се надева дека ќе го задржи константен процентот на луѓе кои живеат во пензија, со просекот забележан во изминатите 10 години.

Во многу земји можете да се пензионирате пред пропишаната возраст, а некои земји имаат флексибилна возраст - што значи дека пензиите може да се подигнат во одреден опсег. Тоа ги вклучува Канада, Финска, Норвешка, Шведска и САД, според Финскиот пензиски центар.

Извор: Ал Џезира Балкан


Можеби ќе ве интересира

САДУЛА ДУРАКИ ОД ДУИ ПОДНЕСЕ ОСТАВКА ОД ЗАМЕНИК ДИРЕКТОР ВО „ТЕЛЕКОМ“ - ќе си биде пратеник, функциите се неспојливи

САДУЛА ДУРАКИ ОД ДУИ ПОДНЕСЕ ОСТАВКА ОД ЗАМЕНИК ДИРЕКТОР ВО „ТЕЛЕКОМ“ - ќе си биде пратеник, функциите се неспојливи

ВАКА НАЈУСПЕШНИТЕ БИЗНИСМЕНИ ГИ ПРОНАОЃААТ И ГИ „ХАЈРУВААТ“ ВРВНИТЕ ИГРАЧИ - напишана е обемна студија како може да ги придобиете

ВАКА НАЈУСПЕШНИТЕ БИЗНИСМЕНИ ГИ ПРОНАОЃААТ И ГИ „ХАЈРУВААТ“ ВРВНИТЕ ИГРАЧИ - напишана е обемна студија како може да ги придобиете

ВАЖНА ВЕСТ ЗА СИТЕ АКЦИОНЕРИ НА „ГРАНИТ“ - за дивидендата, еве какви податоци треба да достават оние што тоа досега не го сториле

ВАЖНА ВЕСТ ЗА СИТЕ АКЦИОНЕРИ НА „ГРАНИТ“ - за дивидендата, еве какви податоци треба да достават оние што тоа досега не го сториле

ДЗР во неверување,од концесија на рудници државата за четири години наплатила само 45 милиони евра

ДЗР во неверување,од концесија на рудници државата за четири години наплатила само 45 милиони евра

„НЕ МИ СЕ ЖАЛИ ЗА НЕШТО ШТО БИЛО ПРЕД ПЕТ ГОДИНИ, НАПРАВИ НЕШТО“ - нови детали од поткастот „Бизнис муабети“ на Фактор

„НЕ МИ СЕ ЖАЛИ ЗА НЕШТО ШТО БИЛО ПРЕД ПЕТ ГОДИНИ, НАПРАВИ НЕШТО“ - нови детали од поткастот „Бизнис муабети“ на Фактор

МЕРЦЕДЕС, БМВ И ФОЛКСВАГЕН СО ОСТРА РЕАКЦИЈА - ја критикуваа ЕУ за воведувањето царини за кинеските производители

МЕРЦЕДЕС, БМВ И ФОЛКСВАГЕН СО ОСТРА РЕАКЦИЈА - ја критикуваа ЕУ за воведувањето царини за кинеските производители

КОНЕЧНО, ПРВИОТ МАРКЕТ НА ЛИДЛ ВО СКОПЈЕ: Лидл го гради првиот продажен објект во метрополата

КОНЕЧНО, ПРВИОТ МАРКЕТ НА ЛИДЛ ВО СКОПЈЕ: Лидл го гради првиот продажен објект во метрополата

РУРАЛЕН ГРАД ВО ИСТОЧНА КИНА ГО „ПОГОДИ“ СВЕТСКИОТ АКОРД НА ВИОЛИНА: индустријата брзо се прошири благодарение на високиот квалитет и ниските цени

РУРАЛЕН ГРАД ВО ИСТОЧНА КИНА ГО „ПОГОДИ“ СВЕТСКИОТ АКОРД НА ВИОЛИНА: индустријата брзо се прошири благодарение на високиот квалитет и ниските цени

ПОЧНА НОВАТА ТРГОВСКА ВОЈНА, ЕУ ВОВЕДЕ ЦАРИНИ ЗА КИНЕСКИТЕ ЕЛЕКТРИЧНИ ВОЗИЛА: Тарифи до 38 проценти

ПОЧНА НОВАТА ТРГОВСКА ВОЈНА, ЕУ ВОВЕДЕ ЦАРИНИ ЗА КИНЕСКИТЕ ЕЛЕКТРИЧНИ ВОЗИЛА: Тарифи до 38 проценти