19 Јули, 2024
0.0259

ЗА ДОБРА ГОЛТКА ВИНО СТРАНЦИТЕ НЕ ЖАЛАТ ПАРИ, „ТИКВЕШ“ СО ПРИХОД ОД НАД СЕДУМ МИЛИОНИ ЕВРА - еве колку е чистиот профит за три месеци

Објавено во: Економија 16 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

Дека македонското вино е врвно е одамна познат факт, а се повеќе во тоа се уверуваат и пребирливите странски купувачи.

За нив е тука „Тиквеш“, компанија која од период во период се повеќе ги зголемува своите продажби на странските пазари, а за тоа говорат и нејзините финансиски извештаи.

Најголемата и најуспешната винарска визба во земјава го објави Билансот на успех за првиот квартал од годинава, а тој говори дека само за три месеци нејзиното работење резултирало со чист профит од 554 илјади евра, што е раст од фантастични 89 отсто во однос на истиот период од минатата година.

Во првото тримесечје од годинава вино пиеле и Македонците, а уште повеќе странците. И не жалеле пари за добра и квалитетна винска голтка.

Тоа го потврдува фактот што на име на приходи од продажбата само за период од првите три месеци од годинава „Тиквеш“ има инкасирано прилив од дури 12,54 милиони евра, што е за 19 отсто повеќе во однос на истиот период од минатата година.

А, од овие пари помал дел отпаѓа на домашниот, а поголем на странскиот пазар. Или, од продажба од домашниот пазар се наплатени приходи од 5,32 милиони евра, што е одлична сума која говори за пораст од 11 проценти во одбнос на истиот период од минатата година.

Затоа, пак, странските купувачи на „Тиквеш“ во првиот квартал му платиле дури 7,22 милиони евра за вината на таа компанија, а што е зголемување на приходите од продажба на странскиот пазар за дури 25 проценти. Значи, колку повеќе странците го вкусуваат ова вино, толку се зголемува и нивната жед за тој вински производ.

Пораст има и кај трошоците од продажба на производи и услуги, но тој бил помал од растот на приходната страна. Или, оваа ставка во првиот квартал достигнала 7,21 милиони евра, што означува зголемување за 11 проценти.

Сето ова прави ова акционерско друштво да ја заврши годината со бруто добивка од 5,33 милиони евра, што е зголемување за 30 отсто во однос на минатата година.

Латени се административни трошоци од 860 илјади евра, како и трошоци за продажба и маркетинг, на сума од 1,1 милиони евра, а направени се и други трошоци, но и вредносни усогласувања на нетековни и тековни средства, што на крајот доведува до оперативна добивка од 832 илјади евра. Тоа говори за раст од 76 отсто во однос на истиот период од минатата година, а што го покажува всушност растот на основниот бизнис на компанијата.

Акционерското друштво „Тиквеш“ во првиот квартал од годинава имало финансиски расходи од 141 илјади евра и тоа е раст за 40 отсто, а откако се платени тие, но и данокот на добивка кон државата од 10 отсто, на компанијата и останал чист профит од 554 илјади евра за само три месеци. Што е речиси двојно зголемување, или пораст од 89 отсто во однос на истиот период од минатата година. 

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

НОВ РАСТ НА БРОЈОТ НА ПРЕТПЛАТНИЦИ - новите пакети на Нетфликс дадоа резултати

НОВ РАСТ НА БРОЈОТ НА ПРЕТПЛАТНИЦИ - новите пакети на Нетфликс дадоа резултати

ПРВОТО РОЧИШТЕ ЌЕ БИДЕ НА 8 ОКТОМВРИ - отворен е стечајот на „Вартекс“, доспеаните кредити се над 16 милиони евра

ПРВОТО РОЧИШТЕ ЌЕ БИДЕ НА 8 ОКТОМВРИ - отворен е стечајот на „Вартекс“, доспеаните кредити се над 16 милиони евра

Србија ѝ го даде литиумот на Германија, Вучиќ: Немаме море и гас, ова ќе донесе 6 милијарди евра

Србија ѝ го даде литиумот на Германија, Вучиќ: Немаме море и гас, ова ќе донесе 6 милијарди евра

Централата ТЕ-ТО исклучена поради невремето

Централата ТЕ-ТО исклучена поради невремето

ДОБИ ПРИЛИЧНО СОЛИДНИ ПАРИ, НО ПРАШАЊЕТО Е ЗОШТО ПРОДАВА - “Настел“ се сведе на 9,1 отсто акции во „Реплек“

ДОБИ ПРИЛИЧНО СОЛИДНИ ПАРИ, НО ПРАШАЊЕТО Е ЗОШТО ПРОДАВА - “Настел“ се сведе на 9,1 отсто акции во „Реплек“

„САМО ДО 2028, НИЕ ГРАЃАНИТЕ ТРЕБА ДА ВРАТИМЕ 1,8 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ПО ОСНОВ НА КАМАТИ“: Левица за финансиската состојба во земјава

„САМО ДО 2028, НИЕ ГРАЃАНИТЕ ТРЕБА ДА ВРАТИМЕ 1,8 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ПО ОСНОВ НА КАМАТИ“: Левица за финансиската состојба во земјава

СИТНИ АКЦИОНЕРИ ПРОДАВААТ, ШВАЈЦАРСКИ „ДУФЕРКО“ КУПУВА - големиот странски сопственик ги зајакнува позициите во „Макстил“

СИТНИ АКЦИОНЕРИ ПРОДАВААТ, ШВАЈЦАРСКИ „ДУФЕРКО“ КУПУВА - големиот странски сопственик ги зајакнува позициите во „Макстил“

НЕВЕРОЈАТНО: Во Агенцијата за вработување останале непотрошени 42 милиони евра

НЕВЕРОЈАТНО: Во Агенцијата за вработување останале непотрошени 42 милиони евра

Божиновска на Самитот на шефовите на држави и влади на членките на Европската политичка заедница

Божиновска на Самитот на шефовите на држави и влади на членките на Европската политичка заедница