22 Септември, 2019
0.0314

За две години пензиите ќе трошат 100 милиони евра повеќе, буџетот се цеди

Објавено во: Економија 10 Септември, 2019

Државата ќе има до 2021 година нови над 11.000 пензионери а ПИОМ ќе исплаќа за пензии вкупна сума која е за шест милијарди денари или за безмалку 100 милиони евра поголема од сумата која за таа намена ќе се издвои годинава. Ова е дел од стратешкиот план на ПИОМ кој се однесува за оваа и за следните две години.

Во планот стои дека едно од стравувањата е дека ќе се зголемува зависноста на ПИОМ од државниот буџет. Познато е дека за да ги исплати пензиите државата секоја година го финансира ПИОМ со сума која сега надминува 500 милиони евра.

Инаку според бројките ако годинава има 324.382 корисници на пензии, до 2021 година ќе бидат 335.835.


Корисници на пензија

Број на корисници

2019 година

324.382 корисници

2020 година

330.051 корисници

2021 година

335.835 корисници


Ако се анализираат сумите планот е од годинишените 56 милијарди денари, во 2021 година да се исплатат над 62 милијарди денари за пензии.

Освен зависоноста од буџетот како една од заканите се смета и иселувањето на работоспосбното население. Инаку според податоци кои ги има Фактор, од буџетот на државата во 2018 година префрлени се вкупно 478 милиони евра и тоа за повеќе намени.

Во меѓувреме речиси секој месец ПИОМ земал позајмици од по 300 милиони денари во просек за исплата на пензиите.

А.Т.


Можеби ќе ве интересира

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Фондот за иновации првично одреди на кои 30 апликанти ќе им даде 5 милиони евра

Фондот за иновации првично одреди на кои 30 апликанти ќе им даде 5 милиони евра