13 Април, 2024
0.0311

ЗА МНОГУ ОВАА ПЛАТА Е СОН, А ВО ОВАА ЗЕМЈА ЛУЃЕТО СО НЕА ЕДВАЈ ПРЕЖИВУВААТ: Како е да се живее во Швајцарија?

Објавено во: Финансии, Свет 24 Февруари, 2024

Добивај вести на Viber

Додека во многу земји плата од 4.500 евра би се сметала за добар приход, во Швајцарија тоа често значи живеење на работ на сиромаштијата.

Годишната стапка на инфлација во Швајцарија падна на 1,3 отсто во јануари од 1,7 отсто во декември и сега е најниска од октомври 2021 година, објави швајцарското федерално биро за статистика BFS на својата веб-страница.

Цените на станбените и комуналните услуги во Швајцарија се зголемија за 2,5 отсто на годишно ниво, забавувајќи се од декемвриските 3,3 отсто.

Храната и безалкохолните пијалаци поскапеа за 2,3 отсто, што е помалку од декември кога цените во оваа категорија поскапеа за 3,3 отсто.

Годишната основна стапка на инфлација во Швајцарија исто така падна на 1,2 отсто во јануари од 1,5 отсто во декември.

На месечно ниво, инфлацијата во Швајцарија се зголеми за 0,2 отсто.

Кириите, недостигот на станови и зголемените трошоци за здравствено осигурување предизвикуваат исчезнување на голем дел од приходите. Кога ќе се подмират сите овие обврски, остануваат многу малку пари за други животни потреби.

Според податоците од крајот на минатата година, речиси 750.000 луѓе во Швајцарија се соочуваат со предизвиците на сиромаштијата, што е неверојатна бројка за земја позната по високиот животен стандард.

Платата е околу 6.000 франци, но тоа е бруто износот. Откако ќе се одбие данокот, на сметката остануваат околу 4.700 франци.

Побарајте работна сила

Без разлика дали станува збор за индустријата, занаетчиството, здравството или ИТ секторот - недостигот на работна сила во Европа станува сè поголем проблем. Напливот на работници од странство, како што пишуваат странските медиуми, веќе некое време не функционира како што треба, па поради тоа многу европски земји се соочуваат со сериозен проблем со недостиг од работници. Овие предизвици ги има и Швајцарија.

Работата најдобро се наоѓа преку препорака, односно ако некој ве препорача на работодавец. Во тој случај, многу е важно да не се коцка нечија доверба (особено за време на пробното возење во првите неколку дена).

Видови работни дозволи во Швајцарија

Нема временска рамка за издавање на работна дозвола. Доколку барањето е соодветно пополнето и ја содржи целата потребна документација, издавањето на работна дозвола може да потрае од неколку недели до неколку месеци.

Основните правила кои важат за сите странци кои сакаат да работат во Швајцарија и немаат државјанство на земја од ЕУ/ЕФТА важат за сите работодавци кои сакаат да вработат работници надвор од ЕУ.

Постојат неколку видови на работни дозволи:

L дозвола – краткорочна дозвола – за договори за работа од четири до 12 месеци. Во исклучителни случаи, можно е продолжување на визата до 24 месеци, доколку работникот работи кај истиот работодавач. Исто така, оваа виза се издава на студенти кои студираат во Швајцарија.

Б дозвола - дозвола за престој - се издава на една година и се обновува секоја година на странци кои работат во Швајцарија на неопределен период. Даноците се наплаќаат на изворот.

Дозвола Ц - дозвола за постојан престој - се издава кога странците поминуваат десет години непрекинато во Швајцарија. Граѓаните на Америка и Канада се издаваат по пет години живеење во Швајцарија. Имателот на виза Ц може да го смени работодавецот и да живее во кој било кантон. Даноците повеќе не се наплаќаат на изворот.

Еве некои од правилата:

Лицата се примаат кога тоа е од општ економски интерес.

Овластувањето се дава само доколку не се искористени утврдените квоти.

Државјани од трети земји може да се вработат само ако никој со исти квалификации не може да се најде во Швајцарија или земја членка на ЕУ/ЕФТА.

Се прифаќаат само менаџери, специјалисти и други квалификувани работници. Квалификуваните работници се првенствено носители на високообразовни квалификации (т.е. со универзитет или универзитет за применети науки) кои исто така имаат специфична техничка експертиза и неколкугодишно професионално искуство.

При издавањето на дозволите за престој ќе се земат предвид критериумите за интеграција: способност за прилагодување на ново занимање и социјална средина, јазични вештини и возраст.

Платата и работните услови исто така мора да бидат еквивалентни на оние што важат за жителите на Швајцарија.


Можеби ќе ве интересира

Ангеловска-Бежоска: Народната банка втора земја во светот која учествуваше во пилот проектот на ММФ за оценка на транспарентноста

Ангеловска-Бежоска: Народната банка втора земја во светот која учествуваше во пилот проектот на ММФ за оценка на транспарентноста

(ВИДЕО) Благодарение на него Норвежаните знаат каде им се парите

(ВИДЕО) Благодарение на него Норвежаните знаат каде им се парите

ГРЦИЈА НУДИ БЕСПЛАТЕН ОДМОР ЗА 25.000 ТУРИСТИ: Внимавајте на условите, а еве ги деталите

ГРЦИЈА НУДИ БЕСПЛАТЕН ОДМОР ЗА 25.000 ТУРИСТИ: Внимавајте на условите, а еве ги деталите

ДЕТАЛЕН ПРЕГЛЕД НА ЦЕНИТЕ НА ГОРИВОТО ВО РЕГИОНОТ: Македонија и Бугарија имаат најевтини цени според српските медиуми

ДЕТАЛЕН ПРЕГЛЕД НА ЦЕНИТЕ НА ГОРИВОТО ВО РЕГИОНОТ: Македонија и Бугарија имаат најевтини цени според српските медиуми

ВАНКОВСКА КАЖА КОЛКУ ПАРИ ТРОШИ ЗА КАМПАЊАТА: „Дал кој колку можел, 209, 500, 1.000 денари“

ВАНКОВСКА КАЖА КОЛКУ ПАРИ ТРОШИ ЗА КАМПАЊАТА: „Дал кој колку можел, 209, 500, 1.000 денари“

ВРТОГЛАВ ВЕЛИГДЕНСКИ РАСТ НА ЦЕНИТЕ ВО ГРЦИЈА: Апартманите поскапи од луксузни хотели, одат и до илјада евра!

ВРТОГЛАВ ВЕЛИГДЕНСКИ РАСТ НА ЦЕНИТЕ ВО ГРЦИЈА: Апартманите поскапи од луксузни хотели, одат и до илјада евра!

ЕВЕ КАДЕ САКААТ НАЈМНОГУ ДА РАБОТАТ СЕЗОНЦИТЕ: Оваа компанија е прв избор

ЕВЕ КАДЕ САКААТ НАЈМНОГУ ДА РАБОТАТ СЕЗОНЦИТЕ: Оваа компанија е прв избор

СМРТНА КАЗНА ЗА ВИЕТНАМСКА МИЛИЈАРДЕРКА: Која е Труонг Ми Лан, која си присвои земени заеми во висина од 44 милијарди долари?

СМРТНА КАЗНА ЗА ВИЕТНАМСКА МИЛИЈАРДЕРКА: Која е Труонг Ми Лан, која си присвои земени заеми во висина од 44 милијарди долари?

„ПРВОТО НАМАЛУВАЊЕ НА КАМАТИТЕ НА ЕЦБ НАЈВЕРОЈАТНО ЌЕ СЕ СЛУЧИ ВО ЈУНИ“ - најнови коментари и прогнози на „Генерали инвестментс“

„ПРВОТО НАМАЛУВАЊЕ НА КАМАТИТЕ НА ЕЦБ НАЈВЕРОЈАТНО ЌЕ СЕ СЛУЧИ ВО ЈУНИ“ - најнови коментари и прогнози на „Генерали инвестментс“