14 Април, 2024
0.0277

За плати во М-НАВ ќе има 16,5 милиони евра

Објавено во: Економија 01 Февруари, 2024

Добивај вести на Viber

Македонски навигации оваа година за плати ќе подели 16,5 милиони евра, покажува тукушто објавениот финансиски план на контролното тело за авиолетови. Таму се вели дека трошокот за бруто платите ќе се зголеми за дури 18,2 отсто за само една година.

„Трошоците за бруто плати за вработените во 2024 изнесуваат 1.013.050.000 денари и истите се планирани со зголемување од околу 18 проценти во однос на планираните трошоци за бруто плати за 2023“, пишува во планот кој бил усвоен од Владата.

Како причини за ваквото зголемување се наведуват подобрувањето на воздушниот сообраќај, колективниот договор со нов анекс од август минатата година, како и нови вработувања. 

Според ова, просечна месечна бруто плата во М-НАВ, каде има 300-тини вработени, би изнесувала околу 4.600 евра по вработен, според пресметката во планот. Како посебна ставка, таму е напишано и дека за 200 отсто се зголемуваат „другите трошоци за вработените“, кои сега се предвидени да изнесуваат 300.000 евра, а во овој посебен трошок се предвидени други надоместоци, превоз, отпремнини и друго.

Оваа институција, која беше актуелна во јавноста по скандалот со упадот на надворешни лица и наводното тепање на членови на синдикатот, брои околу 300 вработени. Во меѓувреме имаше и препукување помеѓу синдикатот и политичката елита, така што едните беа против вработувања на партиски послушници во таква сензитивна дејност, додека другите пак искоментираа дека М-НАВ станала „семејна фирма за вработување до трето колено“.

Планираните приходи за 2024 се 1,4 милијарди денари, или околу 23 милиони евра, односно за 14 отсто повеќе од лани, а најмногу поради зголемениот број на прелети од кои се наплатува од приватните компании. За инвестиции ќе бидат потрошени околу 3,5 милиони евра, а планирана е и добивка од повеќе од половина милион евра на крајот од годината.

Последната независна ревизија, направена за 2022, потврди дека директорска просечна месечна бруто плата во М-НАВ во 2022 година била 6.100 евра месечно. А во однос на 2021 година е зголемена за 50 отсто.

М-НАВ е најпосакуваната државна компанија на ранг листата за вработување во однос на сите државни акционерски друштва и јавни претпријатија, а тоа го покажуваат официјалните податоци за независната финансиска ревизија што друштвото ја ангажирало за работењето во 2022 година.

Тоа е услужна компанија со уникатна дејност – го контролира движењето на авионите и други воздухоплови на македонското небо. Тука влегуваат прелетите, полетувањата и слетувањата на пистите на нашите аеродроми. За таа услуга во најголема мерка наплатува од „Еуроконтрол“ суверено тело кое го менаџира европското небо.

A.K.

Можеби ќе ве интересира

Десет најплатени професии во САД: Девет се поврзани со медицината

Десет најплатени професии во САД: Девет се поврзани со медицината

Хотел Молика за прв пат со позитивен резултат, проект за изградба на спа центар

Хотел Молика за прв пат со позитивен резултат, проект за изградба на спа центар

ОГРОМЕН РАСТ: Речиси 94 милиони возила се произведени во 39 земји во светот минатата година, најмногу во Кина

ОГРОМЕН РАСТ: Речиси 94 милиони возила се произведени во 39 земји во светот минатата година, најмногу во Кина

ХРВАТСКИ МАРКЕТ ДОБИ ВИСОКА КАЗНА: Продавале сок штетен по здравјето, сега треба да платат 2.400 евра!

ХРВАТСКИ МАРКЕТ ДОБИ ВИСОКА КАЗНА: Продавале сок штетен по здравјето, сега треба да платат 2.400 евра!

ПОСКАПУВААТ ГОРИВОТО, ЦИГАРИТЕ, КАФЕТО И АЛКОХОЛОТ - Владата на Србија ги зголеми акцизите

ПОСКАПУВААТ ГОРИВОТО, ЦИГАРИТЕ, КАФЕТО И АЛКОХОЛОТ - Владата на Србија ги зголеми акцизите

Пад на продажбата на електрични автомобили: Зошто Европејците се враќаат на моторот со внатрешно согорување?

Пад на продажбата на електрични автомобили: Зошто Европејците се враќаат на моторот со внатрешно согорување?

Извршен директор на Nike: Тешко е да се биде иновативен кога луѓето работат од дома

Извршен директор на Nike: Тешко е да се биде иновативен кога луѓето работат од дома

„Длабоко сум благодарена за довербата и поддршката“ - Георгиева останува да раководи со ММФ

„Длабоко сум благодарена за довербата и поддршката“ - Георгиева останува да раководи со ММФ

ЗНАЧИТЕЛЕН РАСТ НА ИЗВОЗОТ НА БРОДОВИ ОД ШАНГАЈ - за само два месеци вредноста надминува 1 милијарда американски долари

ЗНАЧИТЕЛЕН РАСТ НА ИЗВОЗОТ НА БРОДОВИ ОД ШАНГАЈ - за само два месеци вредноста надминува 1 милијарда американски долари