04 Април, 2020
0.0288

За првпат во Каиро „исламско кафуле“!?

Објавено во: Стил 20 Јануари, 2013

Во Каиро беше отворено првото „исламско кафуле“ во Египет. Кафулето се разликува од другите вакви објекти низ египетскиот главен град, по тоа што е уредено според „исламските закони“, објаснуваат неговите сопственици. Тие велат дека кафето што се пие е сосема исто како и кафето во другите кафулиња.

Во него првпат мажите и жените пијат кафе и разговараат одделени, во различни простории. Кафулето има посебна просторија само за цели семејства. Во него не се дозволува да влегуваат парови кои се уште не се венчани.

Сопствениците на кафулето објаснуваат дека идејата за неговото создавање е потикната од потребите на луѓето, а посебно на оние кои сакаат да пијаат кафе во посебна „конзервативна просторија“.

Египјаните кои се противат на забрзаната исламизација на државата и на општетството го осудуваат ваквото „исламско кафуле“. Тие сметаат дека неговото појавување уште повеќе ќе го подели египетското општество кое по политичките промени и победата на Муслиманските браќа е поделено на исламисти и умерени муслимани.

Можеби ќе ве интересира

Фризерите на удар од коронавирусот: Село гори, баба се чешла

Фризерите на удар од коронавирусот: Село гори, баба се чешла

Порака на Моханџи до светот за глобалната здравствена криза и насилството во светот

Порака на Моханџи до светот за глобалната здравствена криза и насилството во светот

Книга на денот: „Соба со поглед“ од Едвард Морган Форстер

Книга на денот: „Соба со поглед“ од Едвард Морган Форстер

И ова ќе помине: Психологот Бојана открива како ќе влијае седењето дома на односите помеѓу родители-деца и партнери меѓусебно

И ова ќе помине: Психологот Бојана открива како ќе влијае седењето дома на односите помеѓу родители-деца и партнери меѓусебно

Конечно планетата ќе здивне од нас луѓето: Андријана Јаневска ужива во домашна изолација со семејството

Конечно планетата ќе здивне од нас луѓето: Андријана Јаневска ужива во домашна изолација со семејството

Уметниците да не паѓаат во депресија: Ружица од „Ареа“ со порака до колегите

Уметниците да не паѓаат во депресија: Ружица од „Ареа“ со порака до колегите

Васка Леонтиќ искрено: Една финансиска војна поминав и знам што прво треба да се превземе, а да не се паничи во време на коронавирусот

Васка Леонтиќ искрено: Една финансиска војна поминав и знам што прво треба да се превземе, а да не се паничи во време на коронавирусот

Многу соработки се откажуваат: Со Ангела Ѓоргиева искрено за кариерата во време на корона

Многу соработки се откажуваат: Со Ангела Ѓоргиева искрено за кариерата во време на корона

Синот на Дани во самоизолација: Лазар вели дека ќе помине, само да истраеме

Синот на Дани во самоизолација: Лазар вели дека ќе помине, само да истраеме