22 Јуни, 2024
0.0298

Загрижувачки сознанија на Царина за квалитетот на режаниот тутун на пазарите: Граѓаните се „трујат“

Објавено во: Економија 19 Март, 2019

Добивај вести на Viber

На пазарите се продава режан тутун со параметри кои се неколкукратно над дозволените и се штетни по здравјето на граѓаните кои ги конзумираат. До вакви сознанија стасале претставниците од Царинската управа по анализи на квалитетот и составот на режаниот тутун кој нелегално се продава на пазарите. Моментно посебно работно тело во кое членуваат и претставници на тутунските компании работи на елиминирање на нелегалната трговија со тутун и тутунски производи. Од Царината за Фактор велат дека наскоро ќе излезат со детални податоци за тоа каков тутун купуваат граѓаните на пазарите и по тезгите. Оваа продажба освен што директно го загрозува здравјето на граѓаните, што е сепак најважно, секако е и на штета на државата затоа што нелегалните продавачи не плаќаат акциза за тутунот. Од Царината не даваат сума на акциза која била избегнета да се плати. Фактор веќе објави дека според проценки на компаниите загубите во 2018 година изнесуваат 18 милиони евра.

„ Точно е дека дел од компаниите по основ на акциза имаат помала реализација споредено со 2017 година, но исто така треба да се има предвид дека дел од компаниите имаат и зголемена реализација по основ на акциза. Официјалните податоци на вкупно остварените приходи од сите компании во 2018 година по основ на акциза за тутунските производи се дека истите се зголемени за 193 милиони денари споредено со минатата година, што претставува пораст од 1,8 проценти.Сепак треба да се има предвид дека проблемот со нелегалната продажба на режан тутун на пазарите е појава која загрижува и на која институциите работат на нејзино елиминирање, велат од Царинската управа.

На прашањето што тие прават одговорија дека е формирано тоа работно тело и дека се разменуваат податоци за состојбата. Алармираат дека тутунот кој се продава е исклучително штетен.

„Една од активностите која е планирана во рамки на Работното тело и е во фаза на реализација е испитување на квалитетот и составот на режаниот тутун кој нелегално се продава на пазарите. Првичните информации од анализите се дека истите по одредени параметри се многукратно над дозволените граници и се многу штетни по здравјето на граѓаните кои ги конзумираат. Во моментот се врши сублимирање на резултатите и анализа на штетноста по здравјето на луѓето, по што се планира истите да бидат јавно објавени, велат од царината.

Во изминатиот период Царинската управа во повеќе наврати запленила 2.374 килограми режан тутун. Исто така, во координирана акција со Пазарната инспекција и МВР, во изминатите месеци направени се акции по пазарите на територијата на град Скопје при што се одземени затечените количини режан тутун и поведени постапки против лицата кои нелегално го продавале.

Од Пазарната инспекција за Фактор велат дека годинава при надзорите одземени се 170 килограми режан тутун,  347 кутии филтри за цигари, 48 апаратчиња за правење цигари, 48 чибуци и 2 табакери.  Вкупната вредност на одземената стока е 168.680 денари.  Од оваа сума 127.360 денари се одземени само од едно физичко лице.

Увозот на тутун, суров и необработен како и режан тутун, во 2018 година во однос на 2017 година количински е намален за околу 2 проценти. 

Александра Томиќ

Можеби ќе ве интересира

„Активирани се сите механизим за да нема домино ефект кај нас“: Бислимовски вели ова е доказ за „испреплетеноста на системот“

„Активирани се сите механизим за да нема домино ефект кај нас“: Бислимовски вели ова е доказ за „испреплетеноста на системот“

ОГРОМЕН КОЛАПС НА СНАБДУВАЊЕТО СО ЕНЕРГИЈА ВО РЕГИОНОТ: речиси цела Црна Гора е без струја, но и делови од Хрватска и Босна и Херцеговина

ОГРОМЕН КОЛАПС НА СНАБДУВАЊЕТО СО ЕНЕРГИЈА ВО РЕГИОНОТ: речиси цела Црна Гора е без струја, но и делови од Хрватска и Босна и Херцеговина

ЕКОНОМСКИ БЕНЕФИТ: Колку ќе заработи Германија од ЕУРО 2024?

ЕКОНОМСКИ БЕНЕФИТ: Колку ќе заработи Германија од ЕУРО 2024?

ПЛАТИТЕ И ПЕНЗИИТЕ ВО ЦРНА ГОРА ПОРАСНАЛЕ: Зошто инвестициите се намалени?

ПЛАТИТЕ И ПЕНЗИИТЕ ВО ЦРНА ГОРА ПОРАСНАЛЕ: Зошто инвестициите се намалени?

СЛОВЕНИЈА ВО ВРЕМЕТО НА НЕЗАВИСНОСТА И ДЕНЕС: Нивниот БДП сега е шестпати поголем

СЛОВЕНИЈА ВО ВРЕМЕТО НА НЕЗАВИСНОСТА И ДЕНЕС: Нивниот БДП сега е шестпати поголем

„МИСЛИШ ЛИ ДЕКА СУМ ЛУД“ - прашање поради кое вреди да се чита за Илон Маск

„МИСЛИШ ЛИ ДЕКА СУМ ЛУД“ - прашање поради кое вреди да се чита за Илон Маск

АКО Е ЗА НАША УТЕХА, ЛЕБОТ ПОСКАПЕ И ВО СРБИЈА - образложението е исто: Повисока цена на суровината

АКО Е ЗА НАША УТЕХА, ЛЕБОТ ПОСКАПЕ И ВО СРБИЈА - образложението е исто: Повисока цена на суровината

Мицкоски поднесе законски измени за да не поскапи струјата во првиот и вториот блок

Мицкоски поднесе законски измени за да не поскапи струјата во првиот и вториот блок

МИНИМУМ ИЛЈАДА ЕВРА ЗА ПРЕЖИВУВАЊЕ: Рипна износот на синдикалната кошница за само еден месец, еве колкава е таа за јуни

МИНИМУМ ИЛЈАДА ЕВРА ЗА ПРЕЖИВУВАЊЕ: Рипна износот на синдикалната кошница за само еден месец, еве колкава е таа за јуни