15 Август, 2018
0.3442

Заврши поправката и надградбата на радарскиот систем Ѓуриште

Објавено во: Агробизнис 09 Јуни, 2018

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовскии директорот на управата за хидрометереолошки работи Ивица Тодорoвски денеска беа во посета на радарскиот систем Ѓуриште, по повод  завршувањето на поправката и надградбата на радарскиот систем.

„Климатските промени се едни од најзначајните работи на кои што како Влада и министерство сме насочени, се со цел да креираме адаптивни мерки со кои што ќе помогнеме на граѓаните,на секторот земјоделство,фармерите , и за квалитетно следење на временските услови и превземање соодветни агротехнички мерки. “ – истакна Николовски

По речиси 5 години Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство преку програмата за финансиска за рурален развој, обезбеди 3 милиони денари средства за поправка и надградба на радaрскиот центар Ѓуриште.Благодарение на новиот систем земјоделците ќе можат навремено да се информираат и да се заштитат од потенцијални временски непогоди.

На поправката и надградбата на радарскиот центар Ѓуриште, работеше тим од Русија

Извршена е надградба на радарскиот систем, инсталирани се нови автоматски современи радарски контролни и мониторинг единици за управување на антената по азимут и елевација. Исто така, инсталирана е и најновата верзија на софтверскиот пакет и извршена е целосна калибрација на радарскиот систем.

Поради застареност на досегашниот радарски систем на ГРМЦ Ѓуриште, од 2014 година се јавуваа чести прекини во функционирањето, а после кратко време овој радарски систем беше во целосен прекин,

Со овие поправки, сервисирања и надградби, се овозможува континуирано и квалитетно следење на облачните маси, рана прогноза и брза најава на опасни временски појави на територијата на Република Македонија.

Можеби ќе ве интересира

Нова субвенција од 2 денари за килограм откупени сливи, за стабилизирање на откупот на сливи

Нова субвенција од 2 денари за килограм откупени сливи, за стабилизирање на откупот на сливи

Цената на сливите два до осум денари, лани беше 20 денари

Цената на сливите два до осум денари, лани беше 20 денари

Регион „мотор“ на македонското земјоделство – може ли да ја нахрани државата?

Регион „мотор“ на македонското земјоделство – може ли да ја нахрани државата?

Непостојаност на откупните цени на примарните земјоделски производи

Непостојаност на откупните цени на примарните земјоделски производи

Министерство за земјоделство: Да не се прави вештачка криза со сливите

Министерство за земјоделство: Да не се прави вештачка криза со сливите

Последните „џиновски“ праски од Росоман нема да стигнат до Русија ?

Последните „џиновски“ праски од Росоман нема да стигнат до Русија ?

Русија ги стопира македонските праски и кајсии

Русија ги стопира македонските праски и кајсии

Пад на осигурувањето, поради одлуката на Владата

Пад на осигурувањето, поради одлуката на Владата