20 Јули, 2019
0.0190

Зелените пазарчиња во 2019-та ќе останат празни!

Објавено во: Агробизнис 17 Декември, 2018

Со новиот Закон за трговија на зелените пазари кој стапува на сила од 1 јануaри ќе се намали за 30 отсто бројот на лицата кои закупуваат тезги, како и прометот на истите доколку истиот не се одложи за да се допрецизира, смета Стопанската комора на Македонија.

Oд таму велат дека нема доволно време да се имплементираат подзаконските акти, а условите за поседување на лиценцата за вршење дејност се недоволно јасни.

Барањето за одложување на законот од комората минатата недела официјално е доставено до министерот за економија Крешник Бектеши, но сè уште немаат добиено одговор во комората. 

- Додека не бидат направени измените законот реално не може да функционира онака како што е сега поставен поради што сметаме дека треба да биде одложен за некое време, рече Даниела Михајловска Василевска на деншната прес-конференција.

Со новиот закон тезга не можат да закупат трговците поединци, како и лицата кои остваруваат доход по основ на работен однос, пензија и преку договор на дело. Легитимацијата не може да се пренесе на член на потесното семејство доколку од објективни причини биде спречен да ја врши дејноста, а со истата не може да се закупат ниту повеќе тезги на ист пазар во иста општина.

Во Македонија има од 20 до 25 илјади закупци на тезги на пазарите, а со новиот закон тие треба да си плаќаат придонеси и на тој начин да го остварат правото на пензија и социјално осигурување.

Можеби ќе ве интересира

Димковски: Со санирањето на браната Слатино ќе се намали ризикот од поплави

Димковски: Со санирањето на браната Слатино ќе се намали ризикот од поплави

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците