17 Септември, 2019
0.0305

ЗЕНЕЉИ СЕ ОПРАВДА: За пензискиот скандал директорот не чувствувал вина, Шекеринска и Османи во клинч

Објавено во: Економија 30 Јануари, 2019

Одамна е познато дека во Македонија ретко се понесува одговорност барем од страна на функционери кога ќе се открие некој скандал или криминални дејствија.

Така и за последниот случај никој не чувствува лична одговорност па ниту ни директорот на ПИОМ Шаип Зенељи.

Зенељи убедува дека парите не се украдени туку се користеле за исплата на пензии а долгот ќе им биде вратен на осигурениците а причина за овој проблем тој ги наведува обемните административни процедури и честите законски измени.

Пресметките на министерството за труд  и социјална политика покажуваат дека на сметките на секој осигуреник ќе треба да бидат префрлени по околу 400 000 денари.

2009 и 2010 се годините кога настанал најголемиот проблем.

Овој скандал ги извади на површина различните мислења на вицепремиерот Бујар Османи и министерката за одбрана Радмила Шекеринска .

Османи застана во одбра на директорите и според него немало злоупотреба на парите од Фондот на ПИОМ, додека пак Шекеринска е убедена дека злоупотреба имало и таа мора да се истражи.

Колку за потсетување за време на директорувањето на директорите од ДУ не им биле префрлани пари во вториот столб на 12 илјади вработени, со што им била нанесена штета од 19 милиони евра.

Можеби ќе ве интересира

Голем глад за обврзницата на ТТК Банка

Голем глад за обврзницата на ТТК Банка

ОВАА НЕДЕЛА: Ова се цените по кои ќе се точат бензини

ОВАА НЕДЕЛА: Ова се цените по кои ќе се точат бензини

ОСТАНУВААТ ПРАЗНИ КОНФЕКЦИИ: Фирмите бараат текстилци

ОСТАНУВААТ ПРАЗНИ КОНФЕКЦИИ: Фирмите бараат текстилци

ВЛАДАТА ЌЕ СЕ ЗАДОЛЖИ: Задутре се враќа долг

ВЛАДАТА ЌЕ СЕ ЗАДОЛЖИ: Задутре се враќа долг

Бензините од полноќ ќе имаат нова цена

Бензините од полноќ ќе имаат нова цена

УТРИНСКИ ФОКУС: Има ли шанси минималната плата да биде 16.000 денари

УТРИНСКИ ФОКУС: Има ли шанси минималната плата да биде 16.000 денари

„Тиквеш“ од продажба на вина и ракија ќе направи 28,8 милиони евра!

„Тиквеш“ од продажба на вина и ракија ќе направи 28,8 милиони евра!

КОИ СЕ ТИЕ: Четири дами ќе и помагаат на Ангеловска во работата со државната каса

КОИ СЕ ТИЕ: Четири дами ќе и помагаат на Ангеловска во работата со државната каса

Чувствуваат ли граѓаните дека невработеноста се „топи“

Чувствуваат ли граѓаните дека невработеноста се „топи“