22 Мај, 2018
0.4107
    ALK 8079.77    -0.23%     GRNT 725.79    -2.33%     KMB 4342.88    -0.71%     MPT 30833.43    2.72%     OHB 6450    -0.75%     PKB 12500    0.01%     RMDEN16 95.5    0%     RZLV 45    2.27%     RZUS 130    4.15%     STB 1013.24    -0.91%     STBP 1108.01    0.47%     STIL 132.23    -0.56%     TKVS 3990    3.22%     TNB 13500.82    -1.58%     TPLF 1606.85    2.09%     TTK 857.29    -0.32%     UNI 2420    0%     ZILU 245    2.94%

Зошто целата процедура за одземање имунитет кога на шесте пратеници не им следува?

Објавено во: Анализа 30 Ноември, 2017

Вистинска правна дилема е зошто е побарано од Собранието да решава за одземање на имунитетот на шесте пратеници кои ЈОРМ ги сомничи за кривичното дело Терористичко загрозување на уставниот поредок и безбедноста бидејќи за ова дело не им важи имунитетот, затоа што за него е припишана минимална казна од 10 години затвор. Пратениците немаат имунитет ако се фатени во вршење на дела за кои е пропишана минимална казна поголема од 5 години. За било кои други дела за одредување притвор најпрво Собранието преку соодветна процедура треба да утврди дали ќе го одземе или не имунитетот на пратеникот.

Барањето за одземање на имунитет од Кривичниот суд е поднесено за пратениците Крсто Муковски, Сашо Василевски, Љупчо Димовски, Жаклина Пешевска, Јохан Тарчувловски и Љубен Арнаудов. 

Комисијата за мандатно имунтитетни и деловнички прашања во Собранието чиј претседател е Павле Богоевски е подготвена да заседава. Според процедурата, барањето треба да стигне до претседателот на Собранието, а тој да го препрати до претседателот на комисијата којшто треба да ја свика комисијата.

Главната причина поради која е поведена оваа процедура најверојатно е да не се антагонизира јавноста дополнително, како и да се обезбеди дополнителна права сигурност дека пратениците во соодветна собраниска процедура која ќе ја водат нивни колеги за што ќе има и расправа ќе донесат конечна одлука за нивниот имунитет.

Уште еднаш треба да посочиме за делот од јавноста кој не е запознаен со сите правни детали дека пратеничкиот имунитет не ги ослободува од кривична одговорност за криминал туку само регулира процес во кој тие не може самоволно да бидат притворени од властите. Овој правен принцип е прилично стар и потекнува од времето на уставните монархии кога по наредба на кралевите често се притворале народните претставници во парламентите.

Инаку Комисијата на Собранието за мандатно-имунитетни прашања има обезбедено кворум и денеска се очекува да заседава на седница која ќе се одржи во 12 часот. 

Комисијата за имунитет со мнозинство гласови донесува заклучок, но конечна одлука се носи на пленеарна седница на Собранието кое треба во рок од три дена да го усвои или одбие предлогот за што е потребно просто мнозинство со 61 глас.

Х.С.