26 Мај, 2024
0.1292

Зошто е добро да се консумира храна богата со Витамин К

Објавено во: Стил 17 Септември, 2014

Добивај вести на Viber

Витаминот К е растворлив во мастите и делува во црниот дроб. Влијае врз синтезата на протеините за коагулација на крвта. Тоа е витамин кој го спречува крварењето. Неговиот недостиг се забележува во случаи на некои болести на дигестивниот тракт или кај предвремено родените деца.

Постојат два извори на витамин К:

-Цревните бактерии произведуваат количини доволни за дневна потреба. Јаки дози од антибиотици или други лекарства можат да ги уништат „пријателските“ бактерии кои се наоѓаат во цревата и може да дојде до недостиг од овој витамин.

-Зеленчукот, особено репката и зелката.

Можеби ќе ве интересира

Игор Џамбазов со емотивна порака: „И двајцата си заминаа на овој ден. Ги има во моите книги, во моите песни, во моите секојдневни муабети, во моите мисли“

Игор Џамбазов со емотивна порака: „И двајцата си заминаа на овој ден. Ги има во моите книги, во моите песни, во моите секојдневни муабети, во моите мисли“