06 Декември, 2025
0.0421

Зошто е добро да се консумира храна богата со Витамин К

Објавено во: Стил 17 Септември, 2014 19:59

Добивај вести на Viber

Витаминот К е растворлив во мастите и делува во црниот дроб. Влијае врз синтезата на протеините за коагулација на крвта. Тоа е витамин кој го спречува крварењето. Неговиот недостиг се забележува во случаи на некои болести на дигестивниот тракт или кај предвремено родените деца.

Постојат два извори на витамин К:

-Цревните бактерии произведуваат количини доволни за дневна потреба. Јаки дози од антибиотици или други лекарства можат да ги уништат „пријателските“ бактерии кои се наоѓаат во цревата и може да дојде до недостиг од овој витамин.

-Зеленчукот, особено репката и зелката.

* Македонска берза и оваа година во соработка со Фактор доделува повеќе награди во различни категории за „Акција на годината“ при тргувањето со хартии од вредност.
Еден од критериумите за доделување на признанијата ќе биде и мислењето на јавноста. Гласањето ќе се одвива до 12 декември, а предвиден термин за доделувањето на самите награди е 23 декември.
Од таму, може да гласате за едно од следните котирани друштва: