13 Ноември, 2019
0.0165

Зошто на Велики петок не се пее ниту се весели?

Објавено во: Стил 26 Април, 2019

Велики петок строго се празнува. Тој ден е со црвена боја во календарот и тоа значи дека не се работат ниту домашните ниту земјоделските работи. Жените на овој ден не смеат да земат игла во раце, зошто се верува дека ќе им се појават пликови.

На овој ден се почитува строгиот пост, дома не се пали оган, не се готви па дури и леб не се меси тоа утро.

Исто така на овој ден не се слуша никаква музика, не се пушат музика, како ни црковни ѕвона.

Постои верување дека девојките на овој ден ако украдат цвеќе од црквени порти и го стават под перница, ноќта пред Велика сабота ќе го сонат својот иден маж. Се верува дека оној кој на Велики петок ќе ја измие косата во текот на целата идната година нема да го боли глава, и ако куќата малку ја “помести“ со метла, која потоа ќе ја фрли метлата, со неа ќе го исфрли сето зло од куќата и домаќинството.

Можеби ќе ве интересира

Лекарите со совети: најефикасни против загадениот воздух се овие маски

Лекарите со совети: најефикасни против загадениот воздух се овие маски

Мојата симпатија е поубава од твојата!

Мојата симпатија е поубава од твојата!

Хрватите најмногу очекуваат, најмалку Македонците: Задоволни со 565 евра плата

Хрватите најмногу очекуваат, најмалку Македонците: Задоволни со 565 евра плата

Новинарката Билјана Секуловска со необично хоби: Предметите ги сликам за да не бидат депресивни

Новинарката Билјана Секуловска со необично хоби: Предметите ги сликам за да не бидат депресивни

(ФОТО) Маркијан ги научи бројките, посакувам да научи и да чита: Синот на Ребека наполни 13 години

(ФОТО) Маркијан ги научи бројките, посакувам да научи и да чита: Синот на Ребека наполни 13 години

Нова епизода од Сезона 5 на Фчераши новости

Нова епизода од Сезона 5 на Фчераши новости

(ФОТО) Во ист стил: Елена Ристеска и момчето за првпат во јавност

(ФОТО) Во ист стил: Елена Ристеска и момчето за првпат во јавност

Трпи бабо за убавина

Трпи бабо за убавина

Ги искористуваат сопствените дете: Што се крие зад фотографиите на совршените мајки на Инстаграм?

Ги искористуваат сопствените дете: Што се крие зад фотографиите на совршените мајки на Инстаграм?