13 Април, 2024
0.0266

ALBANIAN POST:„ЕВРОТО НЕ Е ОФИЦИЈАЛНА ВАЛУТА ВО КОСОВО“ - Централната банка на Косово ги пречекорила своите овластувања

Објавено во: Балкан 23 Февруари, 2024

Добивај вести на Viber

Многу закони донесени од актуелната влада во Приштина се докажаа како неуставни, пишува Albanian Post.  Весникот оценува дека Централната банка на Косово, со донесувањето на најновата уредба со која се забранува употребата на динари на Косово, очигледно ги пречекорила своите овластувања.

Уставот на Косово предвидува собранието на привремените институции на Приштина да определи која валута се користи во Косово, но собранието тоа не го стори до денес, па правно гледано, еврото не е официјална валута на Косово.

Адвокатот Ардијан Бајрактари за Albanian Post оцени дека указот на Централната банка на Косово е спротивен на законот.

„Колку што знам, немаме закон кој експлицитно вели дека единствената валута во Косово е еврото“, рече Бајрактари.

Народната банка на Србија претходно објави дека привремената самоуправа на Република Косово во никој случај не е овластена да го прогласува еврото или која било друга странска валута како единствена дозволена валута на територијата на Република Косово, ниту може еврото биде легално платежно средство во Република Косово, бидејќи НБС е единствената надлежна институција за издавање која е овластена да одлучува за употребата на динарите на целата територија на Србија.

НБС истакна дека во моментов на Косово нема друга официјално воспоставена валута, ниту еврото, што го потврдуваат и ЕУ и Европската централна банка во нивните јавно достапни информации, бидејќи еврото не може да се издава или увезува како валута од земјите кои не се членки. Европската унија не ги исполнува „критериумите од Мастрихт“ за влез во еврозоната.

ФОТО: Unsplash

Можеби ќе ве интересира

ТЕЛОТО НА ДАНКA НЕ Е ВО БОР? Експертите предупредуваат на можно сценарио за брутално убиство во Бањско Поље

ТЕЛОТО НА ДАНКA НЕ Е ВО БОР? Експертите предупредуваат на можно сценарио за брутално убиство во Бањско Поље

„АКО ПОНУДИТЕ МИТО ЌЕ БИДЕ ПОЛОШО“ - адвокат од Солун открива: Ова се најнепријатните ситуации за туристите

„АКО ПОНУДИТЕ МИТО ЌЕ БИДЕ ПОЛОШО“ - адвокат од Солун открива: Ова се најнепријатните ситуации за туристите

ПОЛИЦИЈАТА И НАТАМУ БАРА: Има локации околу Злот кои се совршено познати само на двајцата уапсени

ПОЛИЦИЈАТА И НАТАМУ БАРА: Има локации околу Злот кои се совршено познати само на двајцата уапсени

МАЈКАТА НА УБИЕЦОТ НА ДАНКА: Некој друг го направи тоа, па го намести

МАЈКАТА НА УБИЕЦОТ НА ДАНКА: Некој друг го направи тоа, па го намести

ДАНКА НЕ Е НАЈДЕНА: Браќата се скарале за преместувањето на телото?

ДАНКА НЕ Е НАЈДЕНА: Браќата се скарале за преместувањето на телото?

ГРЦИЈА НУДИ БЕСПЛАТЕН ОДМОР ЗА 25.000 ТУРИСТИ: Внимавајте на условите, а еве ги деталите

ГРЦИЈА НУДИ БЕСПЛАТЕН ОДМОР ЗА 25.000 ТУРИСТИ: Внимавајте на условите, а еве ги деталите

Повикана итна помош, Дино Мерлин не се чувствувал добро

Повикана итна помош, Дино Мерлин не се чувствувал добро

ДЕТАЛЕН ПРЕГЛЕД НА ЦЕНИТЕ НА ГОРИВОТО ВО РЕГИОНОТ: Македонија и Бугарија имаат најевтини цени според српските медиуми

ДЕТАЛЕН ПРЕГЛЕД НА ЦЕНИТЕ НА ГОРИВОТО ВО РЕГИОНОТ: Македонија и Бугарија имаат најевтини цени според српските медиуми

ГОЛЕМ ПОЖАР ВО НОВИ САД: Целосно изгореа повеќе од десет домаќинства (ВИДЕО)

ГОЛЕМ ПОЖАР ВО НОВИ САД: Целосно изгореа повеќе од десет домаќинства (ВИДЕО)