25 Мај, 2020
0.0182

AMЕРИКА ПРЕД УЖАСЕН ИЗБОР: Долари или куп мртви од коронавирус

Објавено во: Свет, Корона Вирус 24 Март, 2020

Колку животи вреди економијата? Ова не е академско прашање или клише, туку ова е прашање кое американскиот претседател Доналд Трамп го повлекува во своите одлуки околу пандемијата на коронавирусот и одговорот на неа, пишува Индекс, хр. 

Трамп воведе мерки за социјална дистанца, вклучувајќи ја и одлуката за затворање на деловните простории, настава од дома, да се избегнува собир на 10 луѓе, одење во ресторани и барови, и самоизолација за старите, хронично болните и заразените. 

Иако овие мерки траат 15 дена и се многу поблаги од мерките во другите земји, се чини дека Трамп од нив се засити. 

Загрижен поради тешките економски последици и „затворањето“ на нормалниот живот, Трамп најверојатно нема да ги продолжи овие мерки откако ќе истечат в понеделник. 

За Трамп карантинот е полош лек и од самиот проблем. 

„Не можеме да дозволиме лекот да биде полош од самиот проблем. На крајот на 15-дневниот период, ќе донесам одлука во која насока да се движиме“, вели тој. 

Toj во јануари, февруари и почетокот на март упорно ја намалуваше заканата која од пандемијата се очекува да ги зафати САД. 

Ги убедуваше граѓаните дека неговата администрација е подготвена и дека во април коронавирусот ќе исчезне како чудо и дека одат надолу, а не нагоре со бројот на заразени. 

Кризата може да биде поголема од голема депресија. 

Ова „затворање“ на американското општество може да придонесе за голема економска криза, поголема од онаа од 2008 година, или од депресијата од 1929 година. 

Со ист или сличен економски колапс може да се соочат и други земји, но и Хрватска. 

Хрватска зависи од туризам и ќе биде погодена ако пандемијата не се реши до летото. 

Но, твитот на Трамп го поставува прашањето колку животи вреди економијата. 

Но, прашањето воопшто не е едноставно затоа што економската стагнација и безнадежноста исто така убиваат луѓе. 

САД во меѓувреме се обидува да го олесни економскот удар, со помош за фирмите и за граѓаните. На семејствата еднократно им се исплатени по 3.000 долари. 

Можеби ќе ве интересира

Поради коронавирусот, 500 сурогат бебиња кои се „продаваат“ за 9.900 евра плачат за родителите кои ги нарачале

Поради коронавирусот, 500 сурогат бебиња кои се „продаваат“ за 9.900 евра плачат за родителите кои ги нарачале

ОЖАЛОСТЕНАТА ВДОВИЦА ЌЕ ДОБИЕ 200 МИЛИОНИ ДОЛАРИ - Коби знаел во што да вложува пари

ОЖАЛОСТЕНАТА ВДОВИЦА ЌЕ ДОБИЕ 200 МИЛИОНИ ДОЛАРИ - Коби знаел во што да вложува пари

КОРОНА ВО РУДНИК ЗА ЗЛАТО: Се заразија 164 рудари

КОРОНА ВО РУДНИК ЗА ЗЛАТО: Се заразија 164 рудари

СИЛНИ ЗЕМЈОТРЕСИ: Се стресоа Иран и Мексико

СИЛНИ ЗЕМЈОТРЕСИ: Се стресоа Иран и Мексико

ЕВРОПА СЕ ПРАШУВА: Зошто смртноста е мала во Бугарија и Албанија?

ЕВРОПА СЕ ПРАШУВА: Зошто смртноста е мала во Бугарија и Албанија?

ЕЛИТНО МЕСТО КАДЕ ЛЕТУВААТ БОГАТИТЕ: Ќе ги тестираат сите 200.000 жители

ЕЛИТНО МЕСТО КАДЕ ЛЕТУВААТ БОГАТИТЕ: Ќе ги тестираат сите 200.000 жители

КУБАНЦИТЕ ЈА НАМАЛИЈА СМРТНОСТА: Два нивни лека се борат против вирусот

КУБАНЦИТЕ ЈА НАМАЛИЈА СМРТНОСТА: Два нивни лека се борат против вирусот

НАЈДЕНА Е ЦРНАТА КУТИЈА: Само двајца ја преживеале авионската несреќа во Пакистан

НАЈДЕНА Е ЦРНАТА КУТИЈА: Само двајца ја преживеале авионската несреќа во Пакистан

(ВИДЕО) Шпанците протестираа против мерките наметнати поради коронавирусот

(ВИДЕО) Шпанците протестираа против мерките наметнати поради коронавирусот