23 Март, 2018
0.1290

Биткоинот ќе го „здрма“ Г20 Самитот

Објавено во: Финансии 13 Март, 2018

Употребата и злоупотребата на криптовалутите како што е најпопуларниот биткоин ќе биде една од главните теми на финансискиот дел од Г20 Самитот на најмоќните држави кој следната недела ќе се одржува во Буеност Аирес, Аргентина.

Оваа агенда ја форсира Јапонија која сака целосно да се регулира начинот на кој се користат криптовалутите со надеж дека ќе успее да издејствува поголема контрола над биткоинот и сличните електронски платежни средства во перењето на пари и финансирањето на криминални активности.

Јапонија се надева дека ќе ги убеди останатите земји учеснички на самитот да донесат регулативи кои ќе ги преточат во конкретни акции овие замисли за поголема контрола врз криптовалутите, за со тоа би ги заштитиле и самите инвеститори и корисницини. 

Останува да се види какви ќе бидат агендите на останатите најмоќни земји и како тие ќе пристапат кон криптовалутите како предизвик на модерниот финансиски и монетарен систем.

Можеби ќе ве интересира

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани