12 Јули, 2020
0.0348

Брисел бара од Словенија да го намали загадувањето на воздухот

Објавено во: Балкан 28 Јануари, 2013

Нова опомена за Словенија од Европската комисија поради високото ниво на загаденост на воздухот. Комисијата побара од државата да изработи акциски план за подобрување на квалитетот на воздухот.

Не само во Словенија, туку и во повеќе други земји членки на Европската унија, високата концентрација на ситни честички ПМ10 кои содржат олово, жива и други опасни материи, лошо влијаат на здравјето на населението, особено во зимски услови. Европската јавност смета дека квалитетот на воздухот се влошува, а Џо Хенон од Директоратот за животна средина при ЕК предупредува дека како последица на штетните честички во Словенија годишно умираат 12 пати повеќе луѓе отколку во сообраќајни несреќи.

Хенон тврди дека ЕК уште од 2005 година ги предупредува словенечките власти за неопходноста од решение за проблемот, поради што земјата е неколку пати и казнета. Официјален Брисел од земјите членки на ЕУ со најголем степен на загадување на воздухот бара преземање поефикасни мерки, а Словенија препорачува и изработка на специјален акционен план за намалување на концентрацијата на штетно загадување. Загадувањето на воздухот со честички ПМ10 настанува од сообраќајот, деловната индустрија, користењето цврсти горива, што во Словенија се смета за најакутен проблем. Зголемената концентрација на честички во воздухот предизвикува тешкотии во дишењето, а може да биде и една од причините за рак на белите дробови.

Словенечките здравствени работници тврдат дека од година во година се зголемува бројот на деца заболени од бронхитис, алергии и астма, што исто така, се препишува на високата концентрација на ПМ10 честички, особено во градовите што се наоѓаат во котлини.

Можеби ќе ве интересира

ЕПИДЕМИЈАТА И ВО СРБИЈА НЕ СТИВНУВА - нови 287 заразени и 11 починати

ЕПИДЕМИЈАТА И ВО СРБИЈА НЕ СТИВНУВА - нови 287 заразени и 11 починати

ДУРИ И ЗА ТАНЧЕРКИТЕ ИМА ПРОТОКОЛ, СТАРИТЕ ДА НЕ СЕ КАНАТ НА СОБИРИ - Хрватска од утре со нови построги мерки за заштита

ДУРИ И ЗА ТАНЧЕРКИТЕ ИМА ПРОТОКОЛ, СТАРИТЕ ДА НЕ СЕ КАНАТ НА СОБИРИ - Хрватска од утре со нови построги мерки за заштита

СТРАВИЧНА НЕСРЕЌА: Јахта со која управувал малолетник преполовила чамец, загина млада девојка

СТРАВИЧНА НЕСРЕЌА: Јахта со која управувал малолетник преполовила чамец, загина млада девојка

Во Грција само 41 новозаразени, од кои 11 се туристи

Во Грција само 41 новозаразени, од кои 11 се туристи

Во Србија 130 болни од корона се на респиратпри, денеска 345 нови случаи

Во Србија 130 болни од корона се на респиратпри, денеска 345 нови случаи

ЧЕКАМЕ ЕДЕН ПАЦИЕНТ ДА ЗАМИНЕ, МЕНУВАМЕ ПОСТЕЛНИНА И ВЕДНАШ ПРИМАМЕ НОВ - во Србија нема место за болните

ЧЕКАМЕ ЕДЕН ПАЦИЕНТ ДА ЗАМИНЕ, МЕНУВАМЕ ПОСТЕЛНИНА И ВЕДНАШ ПРИМАМЕ НОВ - во Србија нема место за болните

ДРАМА НА СРПСКО СЕМЕЈСТВО НА ТАСОС - детето имало болки во стомакот, еве што откриле

ДРАМА НА СРПСКО СЕМЕЈСТВО НА ТАСОС - детето имало болки во стомакот, еве што откриле

НИКОЈ НЕ СЕ СПАСИ ОД ВТОРИОТ БРАН - балканските држави избројаа рекордни новозаразени

НИКОЈ НЕ СЕ СПАСИ ОД ВТОРИОТ БРАН - балканските држави избројаа рекордни новозаразени

ИМ ГО ВИДОВМЕ ВИСТИНСКОТО ЛИЦЕ, ПОЧНАА ДА СЕ ТЕПААТ МЕЃУ СЕБЕ - Вучиќ за протестантите

ИМ ГО ВИДОВМЕ ВИСТИНСКОТО ЛИЦЕ, ПОЧНАА ДА СЕ ТЕПААТ МЕЃУ СЕБЕ - Вучиќ за протестантите