25 Февруари, 2024
0.0238

Целаковски: Финансиската едукација е алатка за поголема заштита на осигурениците

Објавено во: Економија 06 Ноември, 2023

Добивај вести на Viber

Договорот за осигурување е двојно обврзувачки договор и согласно овој договор страните имаат права, нo исто така имаат и обврски. Пред да се купи договор за осигурување треба секој потрошувач да ги знае основните поими од осигурувањето како и да ги побара, да ги слушне основните информации.

Во новиот краток поткаст од серијалот за финансиска писменот на Фактор гостува Ратка Целаковски од Агенцијата за супервизија на осигурување која открива колку е важно корисниците на осигурување да бидат правилно и навремено информирани за условите на осигурувањето.

„Финансиската едукација му помага на потрошувачот подобро да ги разбере финансиските концепти,  односно подобро да разбере еден финансиски производ, подобро да ги разбере неговите карактеристиките, да научи како да ги планира своите лични и семејни буџети согласно сопствените потреби“, порачува Ратка Целаковски од Агенцијата за супервизија на осигурување.

Финансиската едукација му овозможува на потрошувачот да управува со финансиските ризици со цел да избегне финансиска стапица.

„Ние гледаме на финансиската едукација како алатка за поголема заштита на осигурениците, стимулирање на побарувачката на осигурителни производи и услуги, и одговорно однесување на осигурителните субјекти. Затоа делуваме на повеќе нивоа, превентивно делување во доменот на директна и индиректна супервизија. На тој начин овозможуваме функционирање на здрави осигурителни субјекти, управувани, раководени и контролирани од стручен кадар", вели таа.

Кога се купува договор за осигурување потрошувачот треба да знае дека осигурителот треба да го информира на јасен и транспарентен начин.

„Тоа значи дека треба совесно да му укаже на сите карактеристики во врска со осигурителниот производ, да му ги предочи општите и посебните услови на осигурување, да му ги предочи кои се обврските, начинот на плаќање на премија, понатаму да му предочи дека потрошувачот доколку е незадоволен има право на жалба", вели претставничката на АСО.

Осигуреникот може да поднесе поплака или жалба прво до друштвото за осигурување, а понатаму и до Агенцијата за супервизија на осигурување. 

Х.С.

Можеби ќе ве интересира

ПОЧИНА СОПСТВЕНИКОТ НА АУРОРА И ПОЗНАТ УГОСТИТЕЛ - СЛАВЕ СИРАЧЕВСКИ - го поседуваше еден од најубавите македонски ресорти Аурора Берово

ПОЧИНА СОПСТВЕНИКОТ НА АУРОРА И ПОЗНАТ УГОСТИТЕЛ - СЛАВЕ СИРАЧЕВСКИ - го поседуваше еден од најубавите македонски ресорти Аурора Берово

ВМРО-ДПМНЕ ЌЕ ФОРМИРА МИНИСТЕРСТВО ЗА ЕНЕРГЕТИКА - Божиновска: Во него ќе работат сериозни кадри, ќе се ревидира сѐ што е досега направено (ВИДЕО)

ВМРО-ДПМНЕ ЌЕ ФОРМИРА МИНИСТЕРСТВО ЗА ЕНЕРГЕТИКА - Божиновска: Во него ќе работат сериозни кадри, ќе се ревидира сѐ што е досега направено (ВИДЕО)

ОВА ЌЕ БИДАТ ДЕСЕТТЕ НАЈПЛАТЕНИ ЗАНИМАЊА ВО СВЕТОТ ВО ИДНИНАТА - инженерите не погрешиле во својот избор

ОВА ЌЕ БИДАТ ДЕСЕТТЕ НАЈПЛАТЕНИ ЗАНИМАЊА ВО СВЕТОТ ВО ИДНИНАТА - инженерите не погрешиле во својот избор

СЕ ГАСИ НИЗА НА ПОЗНАТИ КОМПАНИИ - еве дали Германија е пред незапирлив бран на стечаи

СЕ ГАСИ НИЗА НА ПОЗНАТИ КОМПАНИИ - еве дали Германија е пред незапирлив бран на стечаи

ИНВЕСТИТОРИТЕ ДА НЕ ГИ СЛУШААТ СОВЕТИТЕ НА ЕКСПЕРТИТЕ ОД ВОЛСТРИТ ОКОЛУ „БЕРКШИР ХАТАВЕЈ“ - обрнете внимание на оперативната заработувачка

ИНВЕСТИТОРИТЕ ДА НЕ ГИ СЛУШААТ СОВЕТИТЕ НА ЕКСПЕРТИТЕ ОД ВОЛСТРИТ ОКОЛУ „БЕРКШИР ХАТАВЕЈ“ - обрнете внимание на оперативната заработувачка

„REDDIT - ПОЧЕТОК НА КРАЈОТ“: Компанијата излегува на берза, еве кој ќе има најмногу корист

„REDDIT - ПОЧЕТОК НА КРАЈОТ“: Компанијата излегува на берза, еве кој ќе има најмногу корист

НАЈГОЛЕМАТА ПРЕДНОСТ НА ОНЛАЈН ШОПИНГОТ НАБРГУ МОЖЕ ДА СТАНЕ МИНАТО - потрошувачите се враќаат на физичкиот пазар

НАЈГОЛЕМАТА ПРЕДНОСТ НА ОНЛАЈН ШОПИНГОТ НАБРГУ МОЖЕ ДА СТАНЕ МИНАТО - потрошувачите се враќаат на физичкиот пазар

ГО ДОБИВМЕ ЛИ НОВИОТ ЕКОЛОШКИ РЕК БИТОЛА? Расте производството на струја од сонце, ветер, вода и биомаса

ГО ДОБИВМЕ ЛИ НОВИОТ ЕКОЛОШКИ РЕК БИТОЛА? Расте производството на струја од сонце, ветер, вода и биомаса

УАПСЕНИ СЕ ДЕСЕТ ЛИЦА: Германија разби група Балканци кои вработувале на „црно“

УАПСЕНИ СЕ ДЕСЕТ ЛИЦА: Германија разби група Балканци кои вработувале на „црно“