23 Мај, 2024
0.0257

„Да се напушти вештачкото надувување на капиталните инвестиции“: еве што велат економистите за изборните ветувања на партиите

Објавено во: Економија 03 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

Нереално високо проектирање на економскиот раст ги надувува фискалните приходи и го потценува буџетскиот дефицит. Предвидената фискална консолидација е коректна, но неопходна е да биде сеопфатна, односно која нема да се гледа само низ призма на буџетскиот дефицит. Неопходно е да се напушти вештачкото надувување на капиталните инвестиции и тие да се буџетираат реалистично и низ среднорочна буџетска рамка.

Ова се дел од забелешките на Институтот за економски истражувања и политики „Фајненс тинк“, кои в последниот коментар ги анализираа изборните програми на политичките партии од перспектива на ризици.

- Сега е важно прудентно управување со јавниот долг, со оглед дека земјата оперира на психолошката граница од мастришкиот критериум за јавен долг во однос на БДП од 60%

Ветувањата за повисоки плати може да бараат високи субвенционирања од буџетот, според поуките од минатото. Ваков тип субвенции се фискален хазард.

Раст на пензиите повисок од предвиденото усогласување со растот на цените и платите е сериозен фискален хазард - укажуваат од „Фајненс тинк“.

Според нив, фискална консолидација е неопходна и на приходната страна, но на краток рок примарно и единствено преку истрајна борба со сивата економија, а не со повисоки и нови даноци. Исто така укажуваат оти е неопходна рационализација и преиспитување на ефектите од сите видови државна помош, кои кријат 'сиви зони' за неефикасно трошење народни пари. Целосната анализа на овој линк.

Можеби ќе ве интересира

ПЛАТИ ВО МАКЕДОНИЈА: Кои три професии носат најмногу пари?

ПЛАТИ ВО МАКЕДОНИЈА: Кои три професии носат најмногу пари?

СРБИТЕ ЗА ОВАА РАБОТА ДОБИВААТ 1.100 ЕВРА: Романците заработуваат 4.000 евра

СРБИТЕ ЗА ОВАА РАБОТА ДОБИВААТ 1.100 ЕВРА: Романците заработуваат 4.000 евра

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: „Мега“, „Рапид Билд“, „Термалифт“ - Кумановски бизниси со најголеми добивки за 2023

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: „Мега“, „Рапид Билд“, „Термалифт“ - Кумановски бизниси со најголеми добивки за 2023

ОВОЈ СЕКТОР ВО ГЕРМАНИЈА ПОВТОРНО „ПУКА“ - прометот пак се намали, дали следи нов бран на стечаи?

ОВОЈ СЕКТОР ВО ГЕРМАНИЈА ПОВТОРНО „ПУКА“ - прометот пак се намали, дали следи нов бран на стечаи?

ФАКТОР АНАЛИЗА: Кој прави милиони од продажба на ајфони и андроиди во Македонија?

ФАКТОР АНАЛИЗА: Кој прави милиони од продажба на ајфони и андроиди во Македонија?

ИЗБОР НА ПРОФЕСИЈА: Што кога младите имаат талент за две или повеќе области?

ИЗБОР НА ПРОФЕСИЈА: Што кога младите имаат талент за две или повеќе области?

ДОНЕ ТАНЕВСКИ Е КУПУВАЧОТ НА АКЦИИТЕ ОД „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“- Сега располага со 21.5 отсто од хотелиерската компанија

ДОНЕ ТАНЕВСКИ Е КУПУВАЧОТ НА АКЦИИТЕ ОД „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“- Сега располага со 21.5 отсто од хотелиерската компанија

ВАЖНА ВЕСТ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ НА „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“ - еве кога компанијата ќе почне да дели дивиденда, кој на колку да се надева

ВАЖНА ВЕСТ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ НА „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“ - еве кога компанијата ќе почне да дели дивиденда, кој на колку да се надева

Д-р Адижес со моќни пораки до македонските компании

Д-р Адижес со моќни пораки до македонските компании