15 Април, 2021
0.0212

ДАЛИ ЛУЃЕТО АЛЕРГИЧНИ НА ПЕНИЦИЛИН ТРЕБА ДА СЕ ВАКЦИНИРААТ, ШТО ДА ПРАВАТ ОНИЕ СО МАЛИГНИ БОЛЕСТИ - српски стручњаци одговараат

Објавено во: Балкан 06 Април, 2021

Околу вакцините против коронавирусот се уште постојат бројни недоумици, па затоа српски лекари за тамошните медиуми ги расчистуваат овие нејаснотии, врз база на науката, но и од нивното искуство. 

Павле Зелиќ, од Агенцијата за лекови и медицински помагала на Србија изјавил дека ниту една од вакцините против ковид 19 од оние кои се користат во Србија, не содржи пеницилин или друг антибиотик. Вистинска контраиндикација е сериозна алергиска реакција на состојките на вакцината, се разбира, кај оние пациенти кои имале историја на тешки анафилактички реакции и историја на преосетливост, треба да се консултираат со својот лекар или специјалист пред да ја примат вакцината.

„Практиката ни покажа дека ниту еднаш немавме сериозна анафилактичка реакција на која било од вакцините и дека реакциите што се случија беа краткотрајни и без никакви последици. Постои можност да се реагира на местата за вакцинација и секој што примил вакцина знае дека ќе остане 15 минути и половина час ако нешто се случи“, вели Павле Зелиќ за РТС, а пренесува Блиц,рс.

Леукемијата, лимфомите и другите малигни заболувања на крвта не се невообичаени. Дали оние кои страдаат од нив треба да се вакцинираат против коронавирус?

Д-р Дарко Антиќ, Клиника за хематологија, УЦЦС, вели дека кај пациенти кои се лекуваат, кои не примаат терапија, ситуацијата е многу едноставна - нема пречки тие да не се вакцинираат.

Групата пациенти кои активно се лекуваат може да се подели во две подгрупи - оние кои се во активна фаза на лекување, тогаш терапиите се почести, интервалите се пократки, па одлуката за вакцинација е на докторот кој го води пациентот и проценува дали ќе има интеракции со лекови за болести и вакцини.

Втората група се пациенти со одржување, интервалите помеѓу терапиите се подолги и ние сметаме дека нема никакви пречки да примаат вакцини.

Која вакцина треба да ја изберете? Сите вакцини што се моментални и регистрирани во Србија, можат да се користат кај пациенти со хематолошки малигни заболувања.

Сепак, нема мал број на оние кои веруваат во разни теории на заговор, анти-ваксери кои тврдат дека е вметнат чип во вакцината. Може ли науката да ги надмине стравот, суеверието, недовербата?

Новинарот Слободан Бубњевиќ, од порталот Наука вели дека вакцинацијата е повисок облик на патриотизам во овој момент, и ако не го примениме она што го понуди науката, ни се закануваат многубројни опасности. Ковид може да се претвори во постојана епидемија поради потенцијални мутации доколку не се вакцинираме доволно брзо и масовно.

Ова е извонреден момент во кој навистина нема доволно простор за, како што би рекол, некакво помирување со невистини и дезинформации кои кружат низ медиумите, и ова е момент за нивно целосно демистифицирање. Кога некое лице е доволно информирано, кои се овие вакцини, колку се безопасни и колку се зачудувачки ефикасни, таа одлука е исклучително лесна.

Извор: Блиц и РТС

Можеби ќе ве интересира

НЕСЕКОЈДНЕВЕН НАСТАН ВО БУГАРИЈА: Пратениците на Трифонов со автобус дојдоа на работа

НЕСЕКОЈДНЕВЕН НАСТАН ВО БУГАРИЈА: Пратениците на Трифонов со автобус дојдоа на работа

Италијанци организирано преку агенција ќе доаѓаат да се вакцинираат во Србија

Италијанци организирано преку агенција ќе доаѓаат да се вакцинираат во Србија

ШЕСТ НЕДЕЛИ ПО ВТОРАТА ДОЗА ДОБИЛА КОРОНА - српска водителка раскажува како и помогнала вакцината

ШЕСТ НЕДЕЛИ ПО ВТОРАТА ДОЗА ДОБИЛА КОРОНА - српска водителка раскажува како и помогнала вакцината

СИТЕ ПРОТИВ ГЕРБ - ВАКА ИЗГЛЕДА НОВОТО МНОЗИНСТВО ВО БУГАРСКИОТ ПАРЛАМЕНТ, за претседател е избрана Ива Митева

СИТЕ ПРОТИВ ГЕРБ - ВАКА ИЗГЛЕДА НОВОТО МНОЗИНСТВО ВО БУГАРСКИОТ ПАРЛАМЕНТ, за претседател е избрана Ива Митева

СРПСКИОТ МИНИСТЕР ЗА ЗДРАВСТВО: Нема ниту еден доказ дека вакцините можат да влијаат на стерилитет

СРПСКИОТ МИНИСТЕР ЗА ЗДРАВСТВО: Нема ниту еден доказ дека вакцините можат да влијаат на стерилитет

Ројтерс: Грција го укинува карантинот за земјите членки на ЕУ, Израел, САД, Британија, Србија и ОАЕ

Ројтерс: Грција го укинува карантинот за земјите членки на ЕУ, Израел, САД, Британија, Србија и ОАЕ

Двете високообразовни институции, СИТИ Колеџ и Универзитетот Јорк се обединуваат под заедничка цел и соработка за јавно, општо добро

Двете високообразовни институции, СИТИ Колеџ и Универзитетот Јорк се обединуваат под заедничка цел и соработка за јавно, општо добро

Црна Гора во должничка криза - ЕУ нема да им помогне

Црна Гора во должничка криза - ЕУ нема да им помогне

Епидемиолошката состојба на Западен Балкан е оценета како многу сериозна

Епидемиолошката состојба на Западен Балкан е оценета како многу сериозна