06 Декември, 2022
0.0237

Дали среќата се купува со пари - истражување го даде одговорот

Објавено во: Стил 15 Ноември, 2022

Добивај вести на Viber

Парите сепак можат да купат среќа. 

Истражувањето направено со мала група луѓе покажа дека парите навистина можат да купат среќа барем за шест месеци. Експериментот е спроведен во три земји со ниски приходи - Индонезија, Кенија и Бразил и во четири земји со високи приходи - Обединето Карлство, САД, Австралија и Канада. Учесниците од земјите со низок приход пријавиле повисоки нивоа на среќа, додека обратното било во земјите со високи приходи.

Но, ова се однесува само за домаќинствата кои заработуваат до 123.000 долари. Студија објавена во списанието PNAS ги проучувала „ефектите“ од давање паушална сума од 10.000 долари на 200 луѓе од 7 различни земји.

Учесниците кои ги добиле парите имале задача да ги потрошат во рок од три месеци и да водат месечна евиденција за тоа колку се среќни. Евиденција во истото време воделе и стотина луѓе кои не добиле пари. 

По три месеци, групата која добила 10.000 долари пријавила повисоки нивоа на среќа од оние кои не добиле пари. Истото се повторило и по следните три месеци. Сепак, забележано е дека една група луѓе не забележала промена во позитивните чувства. Нивното ниво на среќа останало исто и откако ги добиле овие 10.000 долари.

Инаку, секоја година има различни листи на среќа, при што скандинавските народи се едни од најсреќните, додека народите од сиромашните земји се најнесреќни. И македонските граѓани се едни од најнесреќните. 

foto freepik.com

Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2022 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

Во Македонија има продавачки, но инфлуенсерки нема: Интервју Спасе „Рола до бола“

Во Македонија има продавачки, но инфлуенсерки нема: Интервју Спасе „Рола до бола“

МАЛКУ ТИШИНА ВО ЧЕСТ НА МАЈА - поранешното момче Оми Димпоз со сеќавање на инфлуенсерката

МАЛКУ ТИШИНА ВО ЧЕСТ НА МАЈА - поранешното момче Оми Димпоз со сеќавање на инфлуенсерката

Од мајка ми добив благослов за Џејсон: Васил Гарванлиев искрено за партнерот со кој живее во Чикаго и новата песната „Ритам“

Од мајка ми добив благослов за Џејсон: Васил Гарванлиев искрено за партнерот со кој живее во Чикаго и новата песната „Ритам“

НИШТО ПОВЕЌЕ НЕМА ДА БИДЕ ИСТО: Ова видео ќе ви одземе само 8 минути и ќе ви ги отвори очите

НИШТО ПОВЕЌЕ НЕМА ДА БИДЕ ИСТО: Ова видео ќе ви одземе само 8 минути и ќе ви ги отвори очите

Весна е моето алармно светло: Интервју со Александар Микиќ, по успехот со филмот „Кајмак“

Весна е моето алармно светло: Интервју со Александар Микиќ, по успехот со филмот „Кајмак“

СЛИКАНА Е КАКО ТУРКА КОЛИЧКА - поранешната девојка на принцот Хари, Кресида Бонас го роди своето прво бебе

СЛИКАНА Е КАКО ТУРКА КОЛИЧКА - поранешната девојка на принцот Хари, Кресида Бонас го роди своето прво бебе