22 Јуни, 2024
0.0256

До утре граѓаните да достават ажурирани податоци до банките за државните 6.000 денари

Објавено во: Економија 24 Декември, 2020

Добивај вести на Viber

Помошта е добредојдена, ама создаде и своевиден хаос кај граѓаните. Дел од нив не ги ажурирале сметките па ним парите не можеа да им легнат, дел имале блокирани сметки па излезе дополнителен проблем. Тоа создаде гужви пред банките.

Она што е важно а што го потенцираат банките е дека граѓаните кои се приматели на парична помош од 6.000 денари треба да внесат свои нови податоци во банките преку кои се издава помошта. Ако тоа не го сториле претходно и не ја користат сметката редовно тоа мора да го сторат до утре, односно до 25 декември. Тие пак што биле блокирани секако ќе ги добијат парите, ама мора да дадат ажурирани податоци за да им се отворат наменски сметки. Од Владата се децидни, а така пишува и во Законот дека граѓаните со блокирани сметки секако ќе ја добијат помошта.

Од Владата смируваат и велат дека без оглед на ситуацијата, сите кои ги исполнуваат условите ќе ги добијат парите. Тие можат да се трошат без ограничување во денови и исто така без потреба да се за македонски производи. 

Помошта ја добиваат 283.000 граѓани од ранливите категории. Владата веќе уплати 24,6 милиони евра и целта е да им се помогне на ранливата категорија граѓани за полесно пребродување на кризата, а средствата кои ќе ги потрошат ќе се вратат во стопанството.


Можеби ќе ве интересира

„Активирани се сите механизим за да нема домино ефект кај нас“: Бислимовски вели ова е доказ за „испреплетеноста на системот“

„Активирани се сите механизим за да нема домино ефект кај нас“: Бислимовски вели ова е доказ за „испреплетеноста на системот“

ОГРОМЕН КОЛАПС НА СНАБДУВАЊЕТО СО ЕНЕРГИЈА ВО РЕГИОНОТ: речиси цела Црна Гора е без струја, но и делови од Хрватска и Босна и Херцеговина

ОГРОМЕН КОЛАПС НА СНАБДУВАЊЕТО СО ЕНЕРГИЈА ВО РЕГИОНОТ: речиси цела Црна Гора е без струја, но и делови од Хрватска и Босна и Херцеговина

ЕКОНОМСКИ БЕНЕФИТ: Колку ќе заработи Германија од ЕУРО 2024?

ЕКОНОМСКИ БЕНЕФИТ: Колку ќе заработи Германија од ЕУРО 2024?

ПЛАТИТЕ И ПЕНЗИИТЕ ВО ЦРНА ГОРА ПОРАСНАЛЕ: Зошто инвестициите се намалени?

ПЛАТИТЕ И ПЕНЗИИТЕ ВО ЦРНА ГОРА ПОРАСНАЛЕ: Зошто инвестициите се намалени?

СЛОВЕНИЈА ВО ВРЕМЕТО НА НЕЗАВИСНОСТА И ДЕНЕС: Нивниот БДП сега е шестпати поголем

СЛОВЕНИЈА ВО ВРЕМЕТО НА НЕЗАВИСНОСТА И ДЕНЕС: Нивниот БДП сега е шестпати поголем

„МИСЛИШ ЛИ ДЕКА СУМ ЛУД“ - прашање поради кое вреди да се чита за Илон Маск

„МИСЛИШ ЛИ ДЕКА СУМ ЛУД“ - прашање поради кое вреди да се чита за Илон Маск

АКО Е ЗА НАША УТЕХА, ЛЕБОТ ПОСКАПЕ И ВО СРБИЈА - образложението е исто: Повисока цена на суровината

АКО Е ЗА НАША УТЕХА, ЛЕБОТ ПОСКАПЕ И ВО СРБИЈА - образложението е исто: Повисока цена на суровината

Мицкоски поднесе законски измени за да не поскапи струјата во првиот и вториот блок

Мицкоски поднесе законски измени за да не поскапи струјата во првиот и вториот блок

МИНИМУМ ИЛЈАДА ЕВРА ЗА ПРЕЖИВУВАЊЕ: Рипна износот на синдикалната кошница за само еден месец, еве колкава е таа за јуни

МИНИМУМ ИЛЈАДА ЕВРА ЗА ПРЕЖИВУВАЊЕ: Рипна износот на синдикалната кошница за само еден месец, еве колкава е таа за јуни