19 Јули, 2019
0.0190

Двајца сомборци развиле бизнис со шери домати, еве што прават

Објавено во: Агробизнис 31 Август, 2018

Игор Олујиќ и Давор Демоња од српскиот град Сомбор 15 години се занимавале со производство на расад, а потоа решиле да прават сушен шери домат во масло, пишува српски Блиц

Овие млади луѓе велат дека минатата година била експериментална за барање на најдобар рецепт и истражување на пазарот. 

За овој домат се одлучиле затоа што е квалитетен, сладок и има добар однос на материи во однос на друг вид зеленчук. 

„Го работиме целиот процес, од производство на расад, садење, сушење, полнење тегли. Минатата сезона беше пробна затоа што од пријатели и луѓе во ресторани баравме да дадат свое мислење за производите, и тие ги пофалија. Оваа сезона треба да биде прв тест за производството“ - вели Демоња. 

Сушените дмати ги ставаат во мешавина од сончогледово и маслиново масло. Имаат три вида на производи до зачин, луто и со парче сирење. Во секоја тегла имаат и по една тајна состојка, а велат се почнало од еден пластеник. 

Тие се поврзале со продавници за здрава храна во Србија, Словенија, Шведска. Во наредниот период планираат нови вложувања. 

Можеби ќе ве интересира

Димковски: Со санирањето на браната Слатино ќе се намали ризикот од поплави

Димковски: Со санирањето на браната Слатино ќе се намали ризикот од поплави

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците