17 Јануари, 2021
0.0223

Џон Калиан: Блокчејнот ќе создаде нови извори на приходи за компаниите, не се плашете од нови технологии

Објавено во: Македонија, Интервјуа 21 Ноември, 2019

Секоја компанија која сака да расте мора да вложува во истражување и развој, без оглед на нејзината големина, и да најде начин како средствата кои се вложени во иновации да создадат нови извори на приходи и поврат на самата инвестиција, порачува Џон Калиан, директорот на Т-Лабс на Дојче Телеком во Берлин. Калиан e еден од пионерите на примената на блокчејн технологијата во телекомуникациските оператори со мисија за примена на идеи кои се диструптивни и може да создадат нови начини на водење на бизнис, нови извори на приходи, подобри услуги за корисниците и подобрување на системите преку автоматизација во една компанија. Претприемачите не треба да се плашат од нови идеи, ниту од промена на статус кво состојбата на удобност на пазарната позиција бидејќи технологиите постојано се менуваат, а со нив се менува и самиот начин на кој се води еден бизнис. Фактор имаше ексклузивна можност да разговара со Калиан за употребата на блокчејн технологијата и што таа ќе значи за развој на бизнисот.

Каков е потенцијалот на употребата на блокчејн технологијата во развој на компаниите?

Калиан: Блокчејн е технологија која овозможува и верувам дека ќе биде технологија инволвирана во сите идни архитектури за развој и дизајн на софтвер. Ако ја споредиме со датабаза за складирање на податоци или управување со апликации, блокчејн ќе биде многу подобро решение. Блокчејн ќе обезбеди нов начин на доверба во податоците, да им веруваме на машините, да им веруваме на луѓето, тоа е многу фундаментална и нова технологија со која сега многу се експериментира, но за три до пет години, ќе биде сосема нормално да се употребува.


Вие работите во Т-Лаб на Телеком, како лабораторија за истражување и развој, колку е важно на едно место да соберете голем број на експерти и специјалисти и како овој принцип на работа преку изнаоѓање на иновативни решенија помага за развој на една компанија ?

Калиан: Нема многу луѓе кои се специјализирани за оваа нова технологија, брзо сфаќаат како функционира и не е голем технолошки скок за да се навлезе во блокчејн и да се разбере што претставува. Пинтересно е да се размислува како да се примени бидејќи од технички аспект многу брзо и лесно може да се научи како да се работи со блокчејн, но многу поважно е како да се користи, особено во системски дизајн. Следниот чекор ќе биде како бизнисите да профитираат, како да го користат за да создадат нови извори на приходи, но и сосема нови бизнис модели. Тоа се случува токму сега.


Сметате ли дека самиот блокчејн ќе прерасне во една сосема нова гранка која ќе нуди нови услуги и сервиси за корисниците, како ќе му помогне на приватниот сектор да креира нови решенија за пазарот?

Калиан: Не би рекол дека ќе биде посебна или нова гранка, туку технологија која ќе овозможува создавање на дополнителни или подобри услуги на приватниот сектор. Со блокчејн ја имате идејата за доверба и компаниите кои претходно не си верувале сега ќе може да имаат доверба во нивните системи. Затоа блокчејн ќе овозможи нов начин на соработка меѓу бизнисите и корисниците.

Х.С.

Можеби ќе ве интересира

АГНЕСА ТВРДИ ДЕКА НЕ ПРАВЕЛА ЕСТЕТСКИ КОРЕКЦИИ: По интимност од скоро 20 години, нормален маж нема да ја нарече сопругата „фотошопирана барбика“

АГНЕСА ТВРДИ ДЕКА НЕ ПРАВЕЛА ЕСТЕТСКИ КОРЕКЦИИ: По интимност од скоро 20 години, нормален маж нема да ја нарече сопругата „фотошопирана барбика“

ЛИЦАТА КОЈ ГО ЗАПАЛИЈА БУГАРСКОТО ЗНАМЕ СЕ ИДЕНТИФИКУВАНИ: Едниот бил на 4-часовен распит

ЛИЦАТА КОЈ ГО ЗАПАЛИЈА БУГАРСКОТО ЗНАМЕ СЕ ИДЕНТИФИКУВАНИ: Едниот бил на 4-часовен распит

ОРДАНОСКИ ЗА НАВРЕДИТЕ ШТО ГИ ТРПИ: На 52 години не можам да станам манекен, ме нарекуваат „дебел“, „прасе“, но немам комплекс

ОРДАНОСКИ ЗА НАВРЕДИТЕ ШТО ГИ ТРПИ: На 52 години не можам да станам манекен, ме нарекуваат „дебел“, „прасе“, но немам комплекс

ЈА ЗАКЛУЧУВАЛА И ЈА МАЛТРЕТИРАЛА СВОЈАТА ЌЕРКА: Во скопски Карпош малолетно девојче доживеало хорор од сопствената мајка

ЈА ЗАКЛУЧУВАЛА И ЈА МАЛТРЕТИРАЛА СВОЈАТА ЌЕРКА: Во скопски Карпош малолетно девојче доживеало хорор од сопствената мајка

13 ИЗРАЕЛЦИ ИМААТ ПАРЕЗА ФАЦИЈАЛИС: Нов несакан евект од вакцината на Фајзер

13 ИЗРАЕЛЦИ ИМААТ ПАРЕЗА ФАЦИЈАЛИС: Нов несакан евект од вакцината на Фајзер

Се намалува бројот и на новозаразени и на починати: Денеска 190 нови инфицирани, битката со вирусот ја загубија 6 болни од Ковид-19

Се намалува бројот и на новозаразени и на починати: Денеска 190 нови инфицирани, битката со вирусот ја загубија 6 болни од Ковид-19

(ФОТОГАЛЕРИЈА) ЕВЕ КАКО ИЗГЛЕДА ЈАВНИОТ ПРЕВОЗ ВО ТЕТОВО: Промовирани најсовремени автобуси

(ФОТОГАЛЕРИЈА) ЕВЕ КАКО ИЗГЛЕДА ЈАВНИОТ ПРЕВОЗ ВО ТЕТОВО: Промовирани најсовремени автобуси

ДОМАШНИ ЖУРКИ НА УДАР НА ПОЛИЦИЈАТА: МВР растури две забави и приведе 13 млади

ДОМАШНИ ЖУРКИ НА УДАР НА ПОЛИЦИЈАТА: МВР растури две забави и приведе 13 млади

ДУРИ И БЛАГИ НЕСАКАНИ ЕФЕКТИ ОД ВАКЦИНАТА МОЖЕ ДА БИДАТ ФАТАЛНИ ЗА ПОСТАРИТЕ: Норвешка уште ја истражува смртта на 29 возрасни лица кои примија вакцина

ДУРИ И БЛАГИ НЕСАКАНИ ЕФЕКТИ ОД ВАКЦИНАТА МОЖЕ ДА БИДАТ ФАТАЛНИ ЗА ПОСТАРИТЕ: Норвешка уште ја истражува смртта на 29 возрасни лица кои примија вакцина