28 Мај, 2020
0.0481

ЕКСКЛУЗИВНО: Владата ќе дава картички со пари за невработени, студенти и средношколци, нови кредити за фирмите

Објавено во: Економија 14 Мај, 2020

Владата го подготвува третиот сет мерки за помош на граѓаните и на стопанството, а Фактор ексклузивно открива некои детали од предлогот. Сите мерки најверојатно ќе бидат усвоени во понеделник или во вторник. Вкупната вредност на мерките од третиот сет мерки ќе изнесува 355 милиони евра, а според пресметките помошта од сите три пакети е 600 милиони евра. Според нашите информации планирана е поддршка за невработените лица, односно 120.000 лица кои исполнуваат специфични услови ќе добијат платежни картички а за сите нив Владата ќе потроши 18 милиони евра. Во оваа група влегуваат граѓани кои се невработени и бараат работа, а месечниот приход по други основи не надминува 15.000 денари. Картичките ќе бидат брендирани и ќе можат да се користат во маркети, угостителски објекти, фризерници. Со ова Владата планира да ја стимулира домашната потрошувача. 

Планирано е да се даваат и ваучери за туризам од 100 евра плус домашна картичка од 50 евра. Овие ваучери исто така ќе ги користат 120.000 луѓе и Владата ќе ја чини 18 милиони евра. Корисници ќе можат да бидат сите вработени што примаат плата под 16.000 денари.

Според информациите, во третиот пакет мерки ќе има ваучери за студенти и средношколци од 100 евра плус домашна платежна картичка од 50 евра. Ќе ги користат 100.000 студенти и редношколци а Владата ќе ја чини 12 милиони евра. Парите треба да се искористат за партиципации и за обуки.

Владата планира да го зголеми повратот на ДДВ, па во игра се опции во истиот ден од пазарувањето да се врати целиот износ на платениот ДДВ, но механизмите се уште не се утврдени.

За стопанството предвидени се нови бескаматни кредити со 30 отсто грант компонента за микро и мали прептријатија. Оваа помош ќе вреди 31 милион евра, но 30 милиони евра се од ЕУ.

За индустријата предвидена е помош од 25 милиони евра, а во овој дел ќе се помагаат компании кои ќе изгубат пазари.

Има поддршка и на земјоделството, а 50.000 земјоделци ќе добијат платежни картички со субвенции за набавка на гориво за механизација.

Александра Томиќ

Можеби ќе ве интересира

„СКАПИ“ МЕНАЏЕРИ: Пошта трупала загуби, тие се осигурувале - еве што открија ревизорите

„СКАПИ“ МЕНАЏЕРИ: Пошта трупала загуби, тие се осигурувале - еве што открија ревизорите

Домашни инвеститори во зоните нема, договорите со странските енигма

Домашни инвеститори во зоните нема, договорите со странските енигма

Како „Уготур“ стана “пали – гаси“ за набавки во скопска „Европа“?

Како „Уготур“ стана “пали – гаси“ за набавки во скопска „Европа“?

Објавена уредбата за платежните картички: Парите ќе ги добиете до 3 јули, ќе треба да ги потрошите до 31-ви

Објавена уредбата за платежните картички: Парите ќе ги добиете до 3 јули, ќе треба да ги потрошите до 31-ви

Позајмивме 700 милиони со еврообврзница, за камата ќе вратиме уште 150 милиони евра

Позајмивме 700 милиони со еврообврзница, за камата ќе вратиме уште 150 милиони евра

ВАЛУТИ: Eврото скокна во однос на доларот

ВАЛУТИ: Eврото скокна во однос на доларот

УГОСТИТЕЛСКИТЕ ОБЈЕКТИ ПОЧНУВААТ СО РАБОТА: Протоколот забранува организирање на прослави

УГОСТИТЕЛСКИТЕ ОБЈЕКТИ ПОЧНУВААТ СО РАБОТА: Протоколот забранува организирање на прослави

По Германија, дали и Франција ќе оди во рецесија?

По Германија, дали и Франција ќе оди во рецесија?

Новак: Во однос на април побарувачката на нафта порасна за 20 проценти

Новак: Во однос на април побарувачката на нафта порасна за 20 проценти