21 Април, 2021
0.0290

ЕСМ објави оглас за купување нови машини од 19 милиони евра

Објавено во: Економија 24 Декември, 2019

Премиерот Зоран Заев и директорот на АД ЕСМ, Васко Ковачевски, денеска најавија дека, од добивката од 80 милиони евра на компанијата,19 милиони евра ќе бидат инвестирани во нова механизација за РЕК Битола, за ископ на јаглен.

Оваа одлука треба да заштети многу пари за Електрани на Македонија ако се знае дека во последните 10 години за ангажирање на помошна механизација од надворешни фирми, РЕК Битола има платено околу 100 милиони евра, што претставуваат многу пари.

И покрај предизборните ветувања на власта, продолжува скапата пракса приватници да копаат јаглен за РЕК Битола, а во меѓувреме имаше неуспешни обиди за купување на нови машини и наместо тоа, продолжи старата пракса на претходната Влада.

Со тендер кој е објавен денеска треба да се набават вкупно 47 машини за потребите на рудниците со јаглен и тие ќе ја чинат државната компанија за производство на струја 19 милиони евра. 

Ковачевски најави дека идната година оглас за набавка на циклична механизација за потребите на рудникот Брод – Гнеотино во вредност од 26 милиони евра.

„На тој начин, целосно ќе се ослободи потребата од надворешна механизација и РЕК Битола целосно сама ќе го спроведува ископот на јаглен“, изјави Ковачевски.


Можеби ќе ве интересира

Државата ќе дели дополнителни 8,5 милиони евра годишно за дневници за јавниот сектор што работи во недела

Државата ќе дели дополнителни 8,5 милиони евра годишно за дневници за јавниот сектор што работи во недела

ШЕСТИ ПАКЕТ МЕРКИ: Помош за угостители, туристички водичи, естрадни уметници

ШЕСТИ ПАКЕТ МЕРКИ: Помош за угостители, туристички водичи, естрадни уметници

Познато е колку ќе чини шестиот пакет мерки

Познато е колку ќе чини шестиот пакет мерки

Ќе има 50 илјади бесплатни ПЦР тестови за туристите во земјава

Ќе има 50 илјади бесплатни ПЦР тестови за туристите во земјава

Народна банка дозволи: Може да имате странска сметка за да купувате акции во странство

Народна банка дозволи: Може да имате странска сметка за да купувате акции во странство

Преполно пред Министерството за финансии: Угостителите и туристичките работници бараат Владата да го почитува изборниот слоган „Можеме“

Преполно пред Министерството за финансии: Угостителите и туристичките работници бараат Владата да го почитува изборниот слоган „Можеме“

Шокантно откритие на Лукаревска: Мартовска плата не добиле 54.662 работници

Шокантно откритие на Лукаревска: Мартовска плата не добиле 54.662 работници

Брендот Shell отсега достапен во државата

Брендот Shell отсега достапен во државата

Бектеши: Рестораните за свадби можно е да отворат на крајот на мај

Бектеши: Рестораните за свадби можно е да отворат на крајот на мај