20 Јули, 2024
0.0257

ЕВЕ КОЛКУ СЕ ДЕБЕЛИ ЕВРОПСКИТЕ ПАРИЧНИЦИ: Која е нивната лична потрошувачка по лице, а колкав е нивниот БДП?

Објавено во: Економија 25 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Граѓаните на 27-те земји-членки на Европската унија имаат многу различни финансиски околности. Додека во Луксембург сè е главно „надпросечно“, некои земји постојано се мачат.

Во 2023 година, реалната лична потрошувачка (AIC) по глава на жител на Европската унија изразена во стандардите за куповна моќ (ППС) варира од земја до земја, објави агенцијата за статистика Еуростат.

Личната потрошувачка ги вклучува сите стоки и услуги што ги користат домаќинствата, без разлика дали се купени и платени директно од домаќинствата, владите или непрофитните организации. Може да се смета за показател за материјалната благосостојба на домаќинствата.

Во 2023 година, 10 земји од Европската унија забележаа лична потрошувачка по глава на жител над просекот на ЕУ. Највисоки нивоа се забележани во Луксембург (38 отсто над просекот на ЕУ), Австрија и Холандија (и двете по 17 отсто).

Во меѓувреме, 17 земји на ЕУ забележаа лична потрошувачка по глава на жител под просекот на ЕУ, а најниски нивоа се забележани во Унгарија (30% под просекот на ЕУ), Бугарија (27%), Словачка и Латвија (и двете по 25%).

Луксембург и Ирска имаат највисок БДП по глава на жител

Бруто домашниот производ (БДП) по глава на жител, мерка за економската активност, исто така покажа значителни разлики меѓу членките на ЕУ.

БДП по глава на жител над просекот на ЕУ е забележан во 11 земји од ЕУ. Највисока беше во Луксембург (139% повеќе од просекот на ЕУ), Ирска (111%) и Холандија (30%). На другиот крај од опсегот, најнизок БДП по глава на жител е забележан во Бугарија (36% под просекот на ЕУ), Грција (33%) и Латвија (29%).

Од земјите кандидати за членство, Турција има највисок БДП по глава на жител, 27 отсто понизок од просекот на ЕУ, а по неа е Црна Гора (48 отсто под просекот).

Во Македонија, БДП по жител е за 59 отсто помал од просекот на ЕУ, а во Албанија и Босна и Херцеговина за 65 отсто.

Еуправозато


Можеби ќе ве интересира

НОВ РАСТ НА БРОЈОТ НА ПРЕТПЛАТНИЦИ - новите пакети на Нетфликс дадоа резултати

НОВ РАСТ НА БРОЈОТ НА ПРЕТПЛАТНИЦИ - новите пакети на Нетфликс дадоа резултати

ПРВОТО РОЧИШТЕ ЌЕ БИДЕ НА 8 ОКТОМВРИ - отворен е стечајот на „Вартекс“, доспеаните кредити се над 16 милиони евра

ПРВОТО РОЧИШТЕ ЌЕ БИДЕ НА 8 ОКТОМВРИ - отворен е стечајот на „Вартекс“, доспеаните кредити се над 16 милиони евра

Србија ѝ го даде литиумот на Германија, Вучиќ: Немаме море и гас, ова ќе донесе 6 милијарди евра

Србија ѝ го даде литиумот на Германија, Вучиќ: Немаме море и гас, ова ќе донесе 6 милијарди евра

Централата ТЕ-ТО исклучена поради невремето

Централата ТЕ-ТО исклучена поради невремето

ДОБИ ПРИЛИЧНО СОЛИДНИ ПАРИ, НО ПРАШАЊЕТО Е ЗОШТО ПРОДАВА - “Настел“ се сведе на 9,1 отсто акции во „Реплек“

ДОБИ ПРИЛИЧНО СОЛИДНИ ПАРИ, НО ПРАШАЊЕТО Е ЗОШТО ПРОДАВА - “Настел“ се сведе на 9,1 отсто акции во „Реплек“

„САМО ДО 2028, НИЕ ГРАЃАНИТЕ ТРЕБА ДА ВРАТИМЕ 1,8 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ПО ОСНОВ НА КАМАТИ“: Левица за финансиската состојба во земјава

„САМО ДО 2028, НИЕ ГРАЃАНИТЕ ТРЕБА ДА ВРАТИМЕ 1,8 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ПО ОСНОВ НА КАМАТИ“: Левица за финансиската состојба во земјава

СИТНИ АКЦИОНЕРИ ПРОДАВААТ, ШВАЈЦАРСКИ „ДУФЕРКО“ КУПУВА - големиот странски сопственик ги зајакнува позициите во „Макстил“

СИТНИ АКЦИОНЕРИ ПРОДАВААТ, ШВАЈЦАРСКИ „ДУФЕРКО“ КУПУВА - големиот странски сопственик ги зајакнува позициите во „Макстил“

НЕВЕРОЈАТНО: Во Агенцијата за вработување останале непотрошени 42 милиони евра

НЕВЕРОЈАТНО: Во Агенцијата за вработување останале непотрошени 42 милиони евра

Божиновска на Самитот на шефовите на држави и влади на членките на Европската политичка заедница

Божиновска на Самитот на шефовите на држави и влади на членките на Европската политичка заедница