16 Јули, 2024
0.0248

ФАБРИКАТА ЗА ЧОКОЛАДИ „ЕВРОПА“ ИМА НОВА ДИРЕКТОРКА - еве кој седнува на кормилото на компанијата

Објавено во: Економија 15 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Фабриката за чоколади, бомбони и фавли, „Европа“ од Скопје, има нова директорка.

Промената е заведена во Централниот регистар пред неколку дена.

Станува збор за Марина Симоноски, која ќе биде в.д. извршен директор на компанијата, како и в.д. извршен член на Одборот на директори.

Таа ќе има неограничени овластувања во внатрешниот и надворешниот промет на компанијата.

Додека, пак, на нејзино место досега беше Марика Караџова, и таа заминува од оваа функција поради одење во пензија.

Како што веќе пишувавме, токму директорката Марика Караџова замина во пензија на 15 мај и затоа Собранието ја констатира нејзината оставка, а на нејзино место сер избра нов раководен кадар.

Инаку, македонската фабрика за чоколади, Европа, во првите три месеци од годинава имаше одличен раст на добивката.

Профитот кој во првиот квартал од годинава го остварила „Европа“ изнесува 237 илјади евра. Во однос на истиот период лани тоа е огромен раст за близу 134 проценти. 

Во првиот квартал се остварени вкупни бруто приходи на износ од 244.461.397 денари и се зголемени за 17,3 отсто во однос на бруто приходите од 2023 година за истиот период.

Вкупните оперативни приходи за 01.01-31.03.2024 година се зголемени за 12,1 отсто во однос на истите во 2023 година. Останатите приходи се намалени за 31 отсто, а кај финансиските приходи зголемувањето е 11,6 отсто во однос на 2023 година.

Вкупните расходи се зголемени за 13,3 отсто во односна минатата година. Оперативните расходи во периодот 01.01-31.03.2024 година се зголемени за 13,5 отсто, а финансиските расходи се намалени за 48,8 отсто во однос на 2023 година.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ТОПЛИНАТА МОЖЕ ДА ВИ ГО УНИШТИ АВТОМОБИЛОТ: Први на удар се гумите, а најмногу страда овој дел! И тоа не е се

ТОПЛИНАТА МОЖЕ ДА ВИ ГО УНИШТИ АВТОМОБИЛОТ: Први на удар се гумите, а најмногу страда овој дел! И тоа не е се

РОМАНИЈА, ГЕРМАНИЈА И БУГАРИЈА СО НАЈГОЛЕМ ПАД - индустриското производство во ЕУ бележи надолна линија

РОМАНИЈА, ГЕРМАНИЈА И БУГАРИЈА СО НАЈГОЛЕМ ПАД - индустриското производство во ЕУ бележи надолна линија

ОД ПОЛНОЌ НОВИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА: Оваа информација ќе им се допадне на возачите

ОД ПОЛНОЌ НОВИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА: Оваа информација ќе им се допадне на возачите

САКАЛ ДА ПРОШВЕРЦУВА ПОВЕЌЕ ОД 100 СКАПИ ПАРФЕМИ: Царината ги заплени, вредноста им е 240.000 денари

САКАЛ ДА ПРОШВЕРЦУВА ПОВЕЌЕ ОД 100 СКАПИ ПАРФЕМИ: Царината ги заплени, вредноста им е 240.000 денари

КАКО КИНА СТАНА БРОЈ ЕДЕН ВО СВЕТОТ НА ОБНОВЛИВИТЕ ИЗВОРИ НА ЕНЕРГИЈА: Има двојно повеќе соларни и ветерни електрани

КАКО КИНА СТАНА БРОЈ ЕДЕН ВО СВЕТОТ НА ОБНОВЛИВИТЕ ИЗВОРИ НА ЕНЕРГИЈА: Има двојно повеќе соларни и ветерни електрани

НАЈДОЛГО СЕ ПРЕСТОЈУВА ВО ПРИВАТНИ СОБИ, КАЈ ХОТЕЛИТЕ ОМИЛЕНИ СЕ ОНИЕ СО ЧЕТИРИ ЅВЕЗДИ – туристите се враќаат, ќе успееме ла да привлечеме повеќе

НАЈДОЛГО СЕ ПРЕСТОЈУВА ВО ПРИВАТНИ СОБИ, КАЈ ХОТЕЛИТЕ ОМИЛЕНИ СЕ ОНИЕ СО ЧЕТИРИ ЅВЕЗДИ – туристите се враќаат, ќе успееме ла да привлечеме повеќе

ЗОШТО „ПУКА“ ГЛОБАЛНАТА ЕКОНОМИЈА? Ако Кина и Брисел не направат компромис, на светот му се заканува сценарио од 1930-тите

ЗОШТО „ПУКА“ ГЛОБАЛНАТА ЕКОНОМИЈА? Ако Кина и Брисел не направат компромис, на светот му се заканува сценарио од 1930-тите

Висат ваучерите за клима уреди кои ги чекаат граѓаните

Висат ваучерите за клима уреди кои ги чекаат граѓаните

Транспортерите на поранешно „Фени“ останаа со празни раце од стечајот

Транспортерите на поранешно „Фени“ останаа со празни раце од стечајот