25 Јуни, 2024
0.0317

ФАКТОР АНАЛИЗА: Прават милиони евра од цевки и камен

Објавено во: Економија 20 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

Произведуваат градежен материјал и во тоа се најуспешни по остварените добивки за 2023 во Македонија. Станува збор за индустриски, а не за рударски капацитети во земјата, и нивниот финален производ има додадена вредност.

На првото место е АД Усје за производство на цемент, а втор е ИГМ-Трејд за челични цевки на Илија Гечев за заварени цевки и профили. Трет е Конти Хидропласт од Гевгелија на Борис Маџунков за цевки за водовод, канализација, гас и слични намени. Треба да се напомене дека во изминатите години инвестицискиот циклус на Конти Хидропласт е поддржан од Владата со државна помош.

Германскиот инвеститор Кнауф Радика произведува гипс, а Макстил ги снабдува своите клиенти со топловалани дебели лимови. Пофикс од Тетово е препознатлив по својот малтер. Сите овие досега набројани компании се рангирани во стоте најуспешни по остварен профит за минатата година.

Блиску по добивка до овие градежни гиганти е и прилепскиот Крин-КГ од Беровци кој изработува плочи од мермер, кварцит, травертин и други материјали од камен. Компанијата поседува и рудници за гранит во Мариово. Доминантен сопственик е Христо Китаноски.  А.К.


Извор: Централен регистар


Можеби ќе ве интересира

СЕ ГРАДИ ЖЕЛЕЗНИЧКИ И ПАТЕН „ЅВЕР“ ВО ЕВРОПА: Од Данска до Германија за 7 минути низ подводен тунел

СЕ ГРАДИ ЖЕЛЕЗНИЧКИ И ПАТЕН „ЅВЕР“ ВО ЕВРОПА: Од Данска до Германија за 7 минути низ подводен тунел

ЗА ВУЛИН БРИКС Е НАДЕЖТА: Можно ли е Србија да се приклучи?

ЗА ВУЛИН БРИКС Е НАДЕЖТА: Можно ли е Србија да се приклучи?

ЗА ЕКСПЕРТИТЕ ОВА Е ЧЕКОР НАЗАД: Грците ќе работат по 6 дена во неделата

ЗА ЕКСПЕРТИТЕ ОВА Е ЧЕКОР НАЗАД: Грците ќе работат по 6 дена во неделата

ПОКАЧУВАЊЕТО НА ПЕНЗИИТЕ Е И ДЕФИНИТИВНО: Мицкоски најави, ќе се работи на ново законско решение за линеарно зголемување на пензиите

ПОКАЧУВАЊЕТО НА ПЕНЗИИТЕ Е И ДЕФИНИТИВНО: Мицкоски најави, ќе се работи на ново законско решение за линеарно зголемување на пензиите

НЕВРЕМЕТО НАПРАВИ ПУСТОШ: Уништено целото земјоделско производство во Сиричино

НЕВРЕМЕТО НАПРАВИ ПУСТОШ: Уништено целото земјоделско производство во Сиричино

УШТЕ ЕДНО ПОСКАПУВАЊЕ НА ГОРИВАТА: Еве колку ќе плаќаат сега возачите за бензин и дизел

УШТЕ ЕДНО ПОСКАПУВАЊЕ НА ГОРИВАТА: Еве колку ќе плаќаат сега возачите за бензин и дизел

Ветерниот парк на „Алказар Капитал“ е првата инвестиција што ќе ја објави Мицкоски

Ветерниот парк на „Алказар Капитал“ е првата инвестиција што ќе ја објави Мицкоски

Новата министерка за финансии започна со работа

Новата министерка за финансии започна со работа

Дали е ова скопскиот Ворен Бафет? Од дивиденди на вложувања во акции заработи 233.000 евра!!!

Дали е ова скопскиот Ворен Бафет? Од дивиденди на вложувања во акции заработи 233.000 евра!!!