23 Мај, 2024
0.0255

ФАКТОР АНАЛИЗА: Топ-10 најголеми маркети во 2023 - во КАМ се трошело најмногу, „Веро“ со најголема профитна маржа

Објавено во: Економија 15 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

Ланецот-маркети КАМ свртел приходи од 270 милиони евра во 2023, додека „Веропулос“ има убедливо најголема профитна маржа минатата година и тоа поголема од 10 отсто. 

Од приходи од 99,5 милиони евра, „Веро“ направил добивка од 10, 43 милиони евра и со овој профит е на врвот по најголеми добивки за минатата година.

Најмногу се трошело кај КАМ, Киппер Маркет и Стокомак, ланци познати по ниската маржа од продаден производ и дисконтска продажба. Сепак, оваа тројка има одличен резултат и кај добивките, каде го држат второто, третото и четвртото место.

Во Топ-10 најголеми добивки во малопродажбата, покрај стандардните, се најде Црвена Ружа, која има 12 маркети, главно во Струмица. Доминантен сопственик е Ванчо Манчов. Има 93 вработени и основана е во 2021. Растот на приходите е 23 отсто, а на добивката е од дури 68 проценти.

Друштво на познатите „гиганти“ им прави и Омер Компани, во сопственост на бизнисменот Муарем Беџети, а компанијата е позната по тоа што го поседува трговскиот центар во Сарај. Во најдобрите десет е и С.Б.В-Компани од Арачиново, инаку компанија-сопственик на „С-Маркетите“, а чиј газда е Беќир Ферати.

Кај трговците со најголеми приходи, речиси сите имаат распространета мрежа на продажба. Меѓу нив, локално работат само „Зур“ во Скопје и Монтенегро во Гостивар, инаку овој вториот во сопственост на браќата Јован и Љубе Пејчиноски.           А.К.Извор; Централен регистар


Можеби ќе ве интересира

ПЛАТИ ВО МАКЕДОНИЈА: Кои три професии носат најмногу пари?

ПЛАТИ ВО МАКЕДОНИЈА: Кои три професии носат најмногу пари?

СРБИТЕ ЗА ОВАА РАБОТА ДОБИВААТ 1.100 ЕВРА: Романците заработуваат 4.000 евра

СРБИТЕ ЗА ОВАА РАБОТА ДОБИВААТ 1.100 ЕВРА: Романците заработуваат 4.000 евра

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: „Мега“, „Рапид Билд“, „Термалифт“ - Кумановски бизниси со најголеми добивки за 2023

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: „Мега“, „Рапид Билд“, „Термалифт“ - Кумановски бизниси со најголеми добивки за 2023

ОВОЈ СЕКТОР ВО ГЕРМАНИЈА ПОВТОРНО „ПУКА“ - прометот пак се намали, дали следи нов бран на стечаи?

ОВОЈ СЕКТОР ВО ГЕРМАНИЈА ПОВТОРНО „ПУКА“ - прометот пак се намали, дали следи нов бран на стечаи?

ФАКТОР АНАЛИЗА: Кој прави милиони од продажба на ајфони и андроиди во Македонија?

ФАКТОР АНАЛИЗА: Кој прави милиони од продажба на ајфони и андроиди во Македонија?

ИЗБОР НА ПРОФЕСИЈА: Што кога младите имаат талент за две или повеќе области?

ИЗБОР НА ПРОФЕСИЈА: Што кога младите имаат талент за две или повеќе области?

ДОНЕ ТАНЕВСКИ Е КУПУВАЧОТ НА АКЦИИТЕ ОД „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“- Сега располага со 21.5 отсто од хотелиерската компанија

ДОНЕ ТАНЕВСКИ Е КУПУВАЧОТ НА АКЦИИТЕ ОД „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“- Сега располага со 21.5 отсто од хотелиерската компанија

ВАЖНА ВЕСТ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ НА „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“ - еве кога компанијата ќе почне да дели дивиденда, кој на колку да се надева

ВАЖНА ВЕСТ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ НА „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“ - еве кога компанијата ќе почне да дели дивиденда, кој на колку да се надева

Д-р Адижес со моќни пораки до македонските компании

Д-р Адижес со моќни пораки до македонските компании